Justitie

EXCLUSIV Angajat al Penitenciarului Gherla, propus pentru arest preventiv pentru MITĂ într-un dosar cu trafic de etnobotanice pentru deținuți

UPDATE: Tribunalul Cluj a admis propunerea celor de la DIICOT, iar cei patru inculpați sunt arestați preventiv pentru 30 de zile.

 

N-au trecut decât doi ani până să avem prima propunere de arest preventiv, pe numele unui angajat al Penitenciarului Gherla, care colabora cu traficanții de droguri și introducea etnobotanice pentru deținuți. Pop Gabriel a fost reținut aseară, după ce DIICOT Cluj a efectuat 11 percheziții domiciliare (pe una au ratat-o, vezi aici), într-un dosar care viza o rețea cu traficanți-găinari dar pricepuți, care au fost cercetați și în alte dosare mai vechi. Gabriel Pop este angajat al Penitenciarului Gherla, pe funcția de Agent Șef Adjunct – Agent Principal I. Potrivit anchetatorilor Gabriel și-a rotunjit salariul de doar 3.500 de lei prin afaceri cu Iosif Dănuț Szentgyorgyi, încarcerat în prezent Gherla, de unde și dădea țepe telefonice, fiind trimis în judecată și pentru asta. 

Bărbatul era ajutat de soția sa, Diana Florina Szentgyorgyi, care locuia în Dej și îl cunoștea pe Pop Gabriel, angajatul de la Gherla. Atât Diana Florina cât și Bob Ovidiu Lucian zis Luca(finul lui Dănuț) au fost propuși la arest preventiv. Sursele Ziar de Cluj susțin că Luca și Iosif Dănuț sunt amândoi încarcerați. 

Cei patru sunt acuzați de efectuare de operațiuni fără autorizație prealabilă cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, dare de mită, instigare la infracțiunea de dare de mită, luare de mită și șantaj. Afacerile cu etnbotanice s-au derulat în perioada 2018- prezent. 

„La data de 25 martie a.c., polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 14 percheziții, în județul Cluj, la locuințele unor persoane bănuite de procurarea, punerea în vânzare și deținerea substanțelor psihoactive. Din cercetări a reieșit faptul că persoanele în cauză ar fi introdus substanțe psihoactive în două unități penitenciare, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Ulterior, ar fi fost comercializate, în interior, de către deținuți. De asemenea, substanțele interzise ar fi fost comercializate și în afara acestor unități. În urma perchezițiilor efectuate, în municipiile Cluj-Napoca, Dej, Turda și comunele Florești, Jucu și Bonțida, au fost descoperite și ridicate 105 grame de substanțe interzise, telefoane mobile și mai multe săbii. Totodată, au fost ridicați 7.900 de lei, 430 de euro și 40 de lire”, arată cei de la IPJ Cluj. 

Într-un interviu filmat de echipa Ziar de Cluj și NCN, un fost deținut din Penitenciarul Gherla a vorbit fără perdea despre fenomenul traficului de etnobotanice din centrul de detenție. 

 

Ziar de Cluj a cerut atunci explicații de la executivul penitenciarului, însă conducerea a negat incidentul. După mai multe articole publicate pe marginea acestui subiect, de la Gherla vine un comunicat de presă despre cum au ”prins” un vizitator care încerca să introducă etnobotance în penitenciar, ascunzându-le în căptușala de la geacă.

Însă subiectul alarmant era altul: angajați care lucrează în Penitenciarul Gherla, coordonează traficul de droguri din interior. NCN a realizat un interviu special cu un fost deținut care a ieșit din Penitenciarul Gherla în această toamnă.

Istvan Kovacs, cunoscut sub porecla de Pityu, era un traficant de droguri din Cluj-Napoca, prins de cei de la DIICOT Cluj în 2016. După ce a stat mai multe luni în arest preventiv, acesta și-a recunoscut faptele și a mers pe procedura simplificată, fiind condamnat la închisoare cu executare. Ironia sorții o face că Pytiu a fost încarcerat la Penitenciarul Gherla, fiind condamnat pentru trafic de droguri, locul unde comerțul cu etnobotanice este la el acasă, la tarife luxoase.

Istvan Kovacs: Normal, de regulă se fac percheziții în celule. La Aiud aceste percheziții sunt dese. Aici se făceau înainte de sărbători. Se știe că droguri se consumă peste tot, cel puțin în Europa. În Anglia a fost un caz cu deținuți care consumau cocaină. Aici, deținuții consumă etnobotanice. De ce ? Nu miroase, marfa este ușor de ascuns și se bagă (n.red droguri) și consumă lumea.

Reporter: Cum intră drogurile în Penitenciarul Gherla?

I.K.: Prin anumiți polițiști sau prin anumiți deținuți, prin vizite, prin sectorul Vizită. Se ascunde marfa în geci, chiloți, în tot și așa intră înăuntru.

Rep.: Câți bani poți să faci din traficul de droguri în Penitenciarul Gherla?

I.K.: Îți poți face traiul, din câte am văzut și câte am înțeles. Un plic care costă aici (în Cluj-Napoca) 20 de lei se vinde cam la 600 de lei înăuntru. Se vinde pe țigări, înăuntru valuta o reprezintă țigările și cafeaua . Cu țigări se cumpără totul. De exemplu, cu trei țigări cumperi un pateu sau cu cinci țigări cumperi o conservă de carne. Drogurile la fel.

Rep.: Totuși în penitenciar nu e voie să se fumeze. Unde se consumă acele țigări?

I.K.: În cameră și care unde apucau. Închizi ochii și fiecare își face ce vrea, până la urmă. Fiecare pe mandatul lui, cum se zice. Se și bea, se face băutură, se face pălincă, se face vin. Omul e tot mai inventiv.

Rep.: Au existat cazuri extrem în care consumatorii de etnobotanice să aibă nevoie de îngrijiri medicale?

I.K.: Ce am văzut eu, un deținut din cameră a căzut din geam. Fuma etnobotanice și cădea din geam. A intrat un polițist în cameră exact atunci când acesta a căzut din geam. Un coleg, nervos pentru că puteam să avem probleme din cauza celui ce fumase, a spus ”scoate-l, du-l de aici că e drogat”. L-au dus la cabinet, acolo și-a revenit puțin și a declarat că a luat niște somnifere și atât…

Rep.: Când în realitate consumase etnobotanice…

I.K.: Da. Și evident că se știe dar se mai lasă, na, pentru liniștea lumii, cum ar veni. Dar nu e un lucru bun.  

Rep.: Cât timp ai fost încarcerat la Gherla au existat situații în care ofițerii să fie sancționați sau persecutați pentru traficul de droguri din interior?

I.K.: Ofițer? Nu. Nu e chiar așa în evidență. Se știe de ele, pe unii deținuți îi mai saltă, pe cei care ies în evidență îi saltă, în rest se ține așa… cât să se țină ordinea… depinde multe de director cum gestionează lucrurile și cum își păstrează liniștea în penitenciar. Probabil el răspunde mai departe dacă sunt prea multe abuzuri, prea multe probleme… prea multe.

Rep.: Și atunci nu sunt raportate oficial?

I.K.:  Nu prea sunt trecute oficial. Mai multe nu știu, pe unii i-au prins și le-au făcut raport, nu știu, le-au interzis anumite drepturi…

Rep.: Fără să se meargă pe firul problemei și să se arate cum au intrat drogurile în penitenciar?

I.K.: Asta nu prea ai cum. Dacă intră prin vizită, de exemplu, poate să vină prin altcineva și să fie pentru tine. 

Istvan Kovacs ne-a vorbit și despre cum se introduc drogurile la vizite. Aparținătorii deținuților le ascund în pachete, detectoarele ”sunt de fier, nu electronice” și singurii care văd alarma de depistare a drogurilor sunt cei de la triaj. Dispozitivele nu transmit și nici nu înregistrează atunci când depistează droguri, așa că, dacă incidentul nu este raportat mai departe, drogurile intră în penitenciar.

Urmăriți interviul aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *