EXCLUSIV: 50 de pui de bizon s-au nascut in ultimele trei luni la ferma din Recea-Cristur

Cea mai mare ferma de bizoni din Europa, situata in comuna clujeana Recea-Cristur, este in sarbatoare! Nu mai putin de 50 de pui de bizon s-au nascut in perioada aprilie-iunie, un semn foarte bun pentru rasa care s-a aclimatizat perfect in Romania. Ziar de Cluj va prezinta in exclusivitate fotografii si detalii inedite cu noii locatari ai fermei.

 

Pe o pasune ce se intinde pe aproape o suta de hectare, luata in concesiune de la sateni si de la primarie, bizonii americani, adusi din tarile europene sunt aici ca la ei acasa. Hans Kilger si Rudolf Karner, cei doi investitori straini, au cumparat, pana acum 278 de bizoni, urmand ca pana in 2017 sa ajunga la 2.000 de capete. Acestia intentioneaza sa deschida, din aceasta toamna, si un lant de restaurante stake-house, iar primul va fi in Cluj-Napoca.

Pana acum, cei doi au investit 2,5 milioane de euro capital propriu. 30 de angajati au grija, zi de zi, de bizonii americani, care au ajuns la maturitate sexuala, astfel ca s-au nascut primii pui. E drept, nimeni nu se astepta la 50, dar vestea le-a adus mare bucurie atat investitorilor, cat si angajatilor. 

"Si mai urmeaza sa se nasca si altii", spune Constantin Jeican, administratorul fermei, care ne-a declarat ca, in prezent, ferma are 330 de capete in fermele de pe raza comunei Taga si Recea Cristur.

 

Vor 1000 de bizoni la ferma

 

Jeican spune ca insamantarea are loc in mod natural astfel incat factorul de stres pentru femela este minim. Iata si alte detalii interesante despre aceste animale inedite:

"Perioada de gestatie este de 270 de zile, iar nasterile au loc incepand cu luna aprilie si pana in luna septembrie a fiecarui an. Femele sunt apte pentru reproducere la varsta de 3 ani si fata apoi cate un pui in fiecare an pana la varsta de 15 ani. Puiul suge de la mama in primele 9 luni. Ii crestem in cele mai bune conditii. Furajele pentru adulti sunt porumb, ovaz, lucerna, fan. Este foarte important sa aiba destula sare si minerale, dintre care seleniu este obligatoriu. Trebuie sa se tina cont in mixul furajer de procentajul de proteina care nu are voie sa depaseasca 12%", spune administratorul fermei.

Deparazitarea animalelor de la ferma din Recea-Cristur se efectueaza de 2 ori pe an, primavara si toamna tarziu, astfel incat sanatatea puilor sa nu fie afectata. Ferma are un contract cu un cabinet veterinar care bilunar monitorizeaza starea de sanatate a animalelor si le trateaza in caz de necesitate.

Planul investitorilor este sa ajunga la 1000 de bizoni, insa este necesar sa concesioneze si sa arendeze suprafete suplimentare de pasune deoarece un bizon are nevoie de minim 1 hectar de pasune pentru a se dezvolta in conditii optime.

"Facem apel la cei interesati sa ne contacteze. In prezent, asiguram 30 de locuri de munca pe raza celor doua comune in care se afla fermele noastre. Anul acesta a fost primul an in care am cultivat singuri furajele pentru animale luand astfel in arenda ca. 200 ha. de teren de la localnici. Abia in 2015 vom incepe sa abatorizam din masculii nascuti anul acesta, femelele nu se vor sacrifica pana nu ajungem la o turma de 1000 femele", a adaugat Jeican.

 

Vor si un lant de restaurante de tip steak-house

 

Urmatorul pas al investitorilor este sa deschida un lant de restaurante de tip steak-house, atat in tara cat si in Germania. Primul va fi deschis in Cluj-Napoca, in toamna acestui an.

„Ca si piata de desfacere, avem in plan deschiderea unui lant de restaurante stake-house, destinate valorificarii productiei. O locatie va fi cu siguranta in Cluj, dar am dori sa ne extindem apoi in Germania. Nu dorim sa mergem pe vanzarea de animale vii”, explica Constantin Jeican, administrator al fermei.

Pana in 2017, vor avea aproximativ 2.000 de capete de bizoni. In acest fel, vor avea nevoie si de teren in plus, pana la cateva mii de hectare.

Pana acum, ferma de bizoni are la dispozitie aproximativ 500 de hectare de teren. O parte este concesionat de la primarii, o parte luat in arenda, de la localnici.

“Avem intre 80-100 de hectare de la tarani si 500 de la primarii, din care am cedat jumatate in satul Ciubancuta crescatorilor de oi, deoarece nu aveau teren", puncteaza Constantin Jeican.

In comuna Recea-Cristur, spre exemplu, primaria a concesionat fermei de bizoni peste 70 de hectare de pasune.

“Conform Legii 214, eram obligati sa scoatem pasunile la concesionare. 70 de hectare au fost concesionati acestor investitori, cu 54 de euro pe hectar pe an, pentru o perioada de 49 de ani”, explica primarul Alexandru Rus.

Planurile de viitor includ si amenajarea unui complex de vanatoare, dupa obtinerea avizelor necesare. In complex se vor putea vana mufloni, cerbi carpatini si lopatari, precum si mistreti, Aceste animale vor fi asigurate de o crescatorie ce va fi amenajata pe langa complexul de vanatoare.

Comentarii

phantom

17.07.2014 13:39

frumos si interesant...bravo!

Adauga comentariu