Evenimentul vieții pentru romano-catolicii din Cluj: „Îl așteptăm pe Papă de 1000 de ani”

Vizita Papei Francisc în România este un eveniment așteptat de peste 1000 de ani de către comunitatea romano-catolică din Transilvania.

De la înființarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia (sau Arhidieceza), în anul 1009, ca diaceza a Transilvaniei de către Sfântul Ștefan, niciun Papă nu a binecuvântat cu prezența sa credincioșii romano-catolici din Transilvania.

Reprezentanții bisericii romano-catolice din Cluj au vorbit pentru Ziar de Cluj despre acest eveniment. „E o mare bucurie, de 1000 de ani nu a fost un urmaș al Sfântului Petru în Transilvania. Într-adevăr, Papa Ioan Paul a vizitat România în 1999, dar nu a fost în Transilvania”, a punctat Preotul Paroh Stelian Vereș, din cadrul Parohiei Sfântul Mihail.

Într-adevăr, singurul Papă care mai vizitase România a fost Papa Ioan Paul al 2-lea, în 1999, fără a trece prin Transilvania. În acel moment, Suveranul Pontif s-a recules în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București, la mormintele cardinalului Iuliu Hossu și episcopului Vasile Aftenie. A fost o întâlnire care a schimbat radical relațiile dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă, cu toate că, așa cum relata presa vremii, clericii ortodocși s-au împotrivit unei vizite a Papei în Transilvania (cel mai probabil, din teama de a nu pierde adepți). După 20 de ani, visul va deveni realitate pentru romano-catolici.

Peste 150.000 de oameni sunt așteptați la Șumuleu-Ciuc, iar la Blaj vor fi aproximativ 40.000, pentru a-l vedea pe cel mai iubit lider al Bisericii Catolice din ultima vreme. „Nu e un Papă obișnuit, e din afara Europei, uneori are un alt punct de vedere decât noi. Chiar și așa, e primit cu foarte multă iubire peste tot. Itinerariul Papei în România a fost ales atent, sunt locuri de o mare importanță pentru comunitatea catolică din România”, a concluzionat oficialul Bisericii.

Pe lângă cei 6000 de credincioși greco-catolici care vor face deplasarea la Blaj pentru întâlnirea cu Papa Francisc, comunitatea romano-catolică din Cluj va aduce pe Câmpia Libertății 2000 de pelerini.

Papa Francisc va ajunge în România pe 31 mai. Suveranul Pontif va trece prin București, Bacău, Șumuleu-Ciuc, Iași, Sibiu urmând ca pe 2 iunie să fie prezent la Blaj, înainte de a pleca spre Roma.

Conform recensământului din 2011, aproximativ 900.000 de cetățeni români s-au declarat romano-catolici. Cei mai mulți dintre ei sunt în județele Harghita, Bacău, Covasna, Satu Mare, Timiș, Mureș, Bihor și Neamț.

 

Adauga comentariu