PORTRET

Eva Kerekes, o antrenoare de karate și o sportivă de performanță cu un palmares de peste 700 de medalii

Eva Kerekes este una dintre cele mai titrate sportive clujene, cu un palmares impresionant de peste 700 de medalii obținute în cadrul unor importante competiții naționale și internaționale de karate: 37 de medalii de aur la Campionatele Mondiale, 55 la Europene, 42 de medalii de aur la Campionatele Naționale și înșiruirea distincțiilor, cărora deja Eva le-a pierdut numărul exact, ar mai putea continua. Ea nu este doar sportivă de performanță, ci și antrenor emerit, pregătind zeci de copii campioni, care îi calcă pe urme și urcă pe primele poziții pe podiumurile naționale și internaționale. 

Eva Kerekes activează în cadrul Clubului Sportiv Politehnica, unde, alături de Liviu Crișan (președintele Federației Române de Karate WKC, președintele World Union of Karate-Do Federation și directorul executiv al clubului), prin întreaga activitate competițională și de mentorat, transformă Clujul într-un centru important al karate-ului mondial.

Peste 30 de ani de pasiune pentru karate

Eva Kerekes s-a născut în Cluj-Napoca, unde a început practicarea karate-ului la vârsta de 11 ani, în 1984, pe vremea comunismului, când acest sport era unul interzis. I-a plăcut întotdeauna mișcarea, activitatea fizică, iar la karate a atras-o în primul rând disciplina pe care o implică acest sport.

După Revoluție, în 1990, Eva Kerekes a dat primul examen pentru centura neagră, gradul 1 Dan, în 1992 a obținut gradul 2 Dan, în 1995 pe cel de 3 Dan, iar în 2012 – 4 Dan. Din 1993, Eva a devenit arbitru național, iar din anul 2005, arbitru internațional. Pentru sutele de medalii câștigate, i s-au acordat două titluri de „Maestru Emerit al Sportului”, unul de „Antrenor Emerit” și distincția „Meritul Sportiv”. La toate aceste performanțe, Eva a ajuns prin foarte multă muncă:

„Am participat la foarte multe stagii de pregătire cu diferiți maeștri și bineînțeles că fără multă muncă nu se poate ajunge la nicio performanță. Pregătirea mea a însemnat antrenamente zilnice structurate pe pregătire fizică, psihică, tehnică, iar înainte de competiții și pregătire tactică. 

Inițial număram medaliile câștigate, dar apoi le-am pierdut șirul. Prima medalie importantă la o competiție națională am câștigat-o în 1991, iar prima medalie internațională foarte valoroasă în 1993, locul I la Campionatul Mondial de la Montreal.

Pe mine cel mai mult m-a atras la sportul acesta disciplina. În plus, un antrenament de karate înglobează mai multe lucruri: mobilitate, motricitate, se lucrează pe mai multe criterii – viteză, forță, explozie. Fac asta de peste 30 de ani și am fost întrebată la un moment dat dacă nu m-am plictisit. Nu, pentru că nici un antrenament nu seamănă cu celălalt, nicio competiție cu cealaltă.”

Emoția pregătirii micilor campioni

Eva Kerekes a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB și Școala de Antrenori (specializarea karate), din cadrul ANEFS București. Din anul 2001 este legitimată la CS Politehnica din Cluj-Napoca, unde în prezent este antrenor de karate:

„Antrenez copii la stilul Shotokan și, bineînțeles, elevii mei îmi calcă pe urme. Avem campioni europeni și mondiali, ceea ce pentru mine contează foarte mult. De exemplu, cea mai titrată sportivă pe care am antrenat-o eu, Cristiana Pintea, o fetiță de 11 ani, este multiplă campioană națională, europeană și mondială și, în plus, este olimpică și la școală. Disciplina din sport le aduce beneficii copiilor și la școală.

Pentru mine emoția e mult mai mare acum, când copiii pe care îi antrenez urcă pe podium și cântă imnul pentru ei. Eu am reușit deja toate acestea și vreau ca, și prin rezultatele lor, să rămână ceva în urma mea.”

Eva Kerekes este convinsă că, atunci când este vorba de performanța sportivă, munca bate talentul:

„Trebuie să ai ambiție, continuitate. Talentul merge până la un anumit punct, după care fără muncă nu se mai poate, mai ales în ziua de astăzi, când ștacheta e foarte ridicată ca nivel tehnic. Eu le spun mereu copiilor mei să fie perseverenți pentru că e mult mai ușor să ajungi pe locul I decât să te menții la acel nivel.”

Eva participă la competiții cu elevii ei tot timpul anului, concursurile sunt numeroase și săptămânal sportivii clubului Politehnica sunt plecați, dacă nu la competiții, atunci la cantonamente și în stagii de pregătire:

„Am 3 grupe valorice, în jur de 35 de copii cu care merg permanent la competiții. Karatele este un sport sigur, ceea ce facem noi este non-contact, nu se întâmplă accidente și din cauza aceasta părinții sunt liniștiți și îi lasă pe copiii lor să participe la concursuri unde aceștia au suplimentar și protecții: cască, pieptar, mănuși.

În luna iunie vom avea Campionatul Mondial la Dublin, unde particip și eu și sportivii antrenați de mine. Sperăm să ne întoarcem victorioși, ca de obicei! În mai au fost Balcaniadele unde toți copiii noștri au urcat pe podium.”

Un sport cu multiple beneficii și cu foarte mulți practicanți

În zona Ardealului există foarte mulți practicanți ai karate-ului care, fiind sport interzis pe vremea lui Ceaușescu, s-a putut dezvolta mai ușor aici unde deschiderea spre informațiile venite din Occident era mai largă. Faptul că și federațiile naționale și mondiale (WKC și WUKF) sunt conduse de la Cluj înseamnă un beneficiu important pentru sportivii care se pregătesc aici pentru marea performanță:

„Avem o federație care crește de la an la an și valoric, și numeric, nu mai zic de rezultate! Mai ales acum, că Liviu Crișan este președintele Federației Mondiale, avem deschidere și mergem la toate competițiile la care suntem invitați.

E important și în acest sport să fii descoperit de cineva, pentru că degeaba ești bun, dacă ești un diamant undeva în noroi. Clubul Sportiv Politehnica ajută și sprijină valorile, Ministerul alocă o sumă de bani clubului, iar sportivii care merită și sunt buni, de la 15 ani pot fi sprijiniți și financiar pentru a ajunge la Campionatele Europene și Mondiale, unde costă mult să ajungi. Din păcate, legea nu ne permite să îi ajutăm financiar și pe copiii mai mici, trebuie să așteptăm să ajungă la 15 ani ca să putem investi în ei, lucru greșit, pentru că trebuie investit în copii de la vârste fragede pentru a ajunge la 15 ani să facă performanță. În momentul în care ți se dau bani doar la 15 ani, ce faci, atunci te apuci? Ești depășit!”

Ambiția excepțională de care a dat dovadă de-a lungul timpului a transformat-o pe Eva Kerekes în una dintre cele mai bune sportive ale Clujului și în una dintre cele mai bune antrenoare. Ea îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la karate, un sport care are repercusiuni pozitive asupra tuturor laturilor personalității umane:

„Acest sport îi disciplinează și îi ajută pe copii și la școală, se concentrează mult mai bine, au rezultate mai bune. În plus, le conferă sănătate, încredere în sine; mă bucur că sportul acesta minunat a luat o așa amploare!”, conchide Eva Kerekes.

Foto: Eva Kerekes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *