Eurodeputatul Daniel Buda, apel către fermieri: „Este oarecum contraproductiv să stai mereu cu mâna întinsă, să vină statul să te despăgubească”

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda, europarlamentar cu multiple mandate la activ, a invitat fermierii români să facă uz de sistemul de asigurări, nu doar să stea cu mâna întinsă după subvenții: „Pentru că este oarecum contraproductiv să stai mereu cu mâna întinsă, să vină statul să te despăgubească”, a afirmat Buda în cadrul unei intervenții cu caracter electoral. 

Invitat în cadrul unei emisiuni electorale, europarlamentarul PNL Cluj Daniel Buda a vorbit despre importanța serviciilor de consultanță pentru fermierii și producătorii români, context în care europarlamentarul clujean Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a amintit de apelul făcut către mediul privat pentru sprijinul privind consultanța în cazul fermierilor români. 

Cu acest prilej, Daniel Buda a invitat toți factorii implicați în producția agricolă să facă uz de sistemul de asigurări, astfel încât să nu aștepte doar subvenții din partea statului:

„Aș vrea să fac un apel, nu doar la fermieri, ci la toți cei care sunt implicați într-o formă sau alta în activitatea de producție, să uziteze ceea ce înseamnă sistemul de asigurări în România, pentru că este oarecum contraproductiv să stai mereu cu mâna întinsă, să vină statul să te despăgubească, fie că discutăm de secetă, fie că discutăm de îngheț, fie că discutăm de alte aspecte, iar tu, mă rog, să nu faci un demers absolut minimal de a-ți asigura producția”, a declarat liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda. 

Statul suntem noi

în imagine: Daniel Buda (dreapta) Emil Boc și Ovidiu Câmpeanul (stânga) în cadrul unei acțiuni de agitație electorală pentru alegerile parlamentare

„Am avut niște discuții destul de consistente și, aș putea spune, contondente, cu unii fermieri care mereu cereau chestiunea asta, să vină să îi despăgubească statul, și am spus:

„Bă, da’ statul ăsta suntem noi toți, până la urmă”.

Haideți să vedem: noi am pus bani europeni la îndemâna fermierilor, la îndemâna diverselor entități pentru a se asigura. 

Deci, ideea e asta, trebuie să ne schimbăm modul de abordare, de așteptare la nivelul societății. 

Trebuie să înțelegem că noi compunem societatea și, în același timp, noi trebuie să facem o bună parte...”, a mai declarat Buda. 

Daniel Buda și-a exprimat „convingerea fermă” că lucrurile se vor schimba în această direcție. 

Altfel spus, fermierii români, dar nu numai, sunt invitați să apeleze la sistemul de asigurări, nu doar la subvenții. 

Întrucât, potrivit liderului PNL Cluj, au fost accesate fonduri europene în acest sens, producătorii agricoli sunt invitați să se informeze și să facă uz de aceste mecanisme, întrucât „robinetul” subvențiilor se poate închide, potrivit principiului „statul suntem noi”. 

Ori guvernarea PNL-istă nu mai pare dispusă să finanțeze sectorul agricol prin intermediul subvențiilor odată ajunsă la butoanele statului. 

În schimb, după cum susține europarlamentarul clujean, fermierii vor putea face uz de serviciile de consultanță, menite să ajute producătorii locali să își gestioneze mai bine propriile afaceri:

„Acum avem această lege a camerelor agricole unde vor fi acei specialiști până la urmă înserați în teritoriu care să îi poată să consilieze pe fermieri, în același timp și în celelalte sectoare economice. 

Este important însă ca toți beneficiarii aceștia, da, să aibă capacitatea de a înțelege că nu pot să facă curs niște proiecte pentru fonduri europne, ci trebuie să apeleze obligatoriu la ceea ce înseamnă acest sprijin calificat din partea diverselor structuri, fie ale statului, fie structuri private. 

Nu încape discuție, și astăzi avem firme private care fac consultanță în diverse domenii, nu doar agricol, și acum, ca și element de noutate este faptul că din banii alocați producției agricole comune, o parte din bani vor putea să meargă pe consultanță, a mai adăugat Daniel Buda.

Recent, liderul PNL Cluj Daniel Buda, care este și membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, a făcut un apel către mediul de afaceri în stabilirea unui parteneriat cu Guvernul PNL-ist în vederea absorbției de fonduri europene. 

Europarlamentarul şi liderul PNL Cluj susține că banii alocaţi României de Uniunea Europeană vor putea fi atrași doar prin proiecte bine făcute.

În acest context, al absorbției de fonduri europene, actorii implicați în activitatea agricolă, dar și în celelalte sectoare ale economiei, sunt invitați să utilizeze sistemul de asigurări, nu „să stea cu mâna întinsă”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto/captură: pnlcluj/facebook.com

Adauga comentariu