Analiza

Eternii abonați la banul public primesc și anul acesta fonduri din bugetul local. Proiecte importante pentru comunitate au fost respinse

Festivaluri așa-zise internaționale și evenimente private cu o audiență îndoielnică sunt susținute cu bani din bugetul local. De exemplu, Asociația Hara primește 190.000 lei pentru un festival de care nu a auzit nimeni, jurnalistul Ion Novăcescu este susținut și anul acesta cu bani pentru Berăria Culturală, un eveniment care, de obicei, adună câteva zeci de persoane. În tot acest timp, Peditel, un proiect social important nu primește niciun leu. De asemenea, Asociația Sfântul Nectarie, care se ocupă de bolnavi aflați în fază terminală este ajutată cu o sumă mai mică decât festivalul Asociației Hara.

Suma totală, alocată anul acesta din bugetul local pentru ONG-uri, este de 10,8 milioane lei (2,3 milioane euro).

Cei mai mulți bani sunt alocați pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), 1,4 milioane lei, sumă mai mică cu doar 100.000 lei decât au solicitat organizatorii.

Cea mai mare sumă a fost cerută de Asociația Cultural-Artistică Hara pentru organizarea festivalului Cluj Symphony Experience, care se pretinde a fi internațional, dar de fapt este un eveniment de mâna a doua cu trupe românești, printre care, bineînțeles și Hara. Flavius Buzilă și a lui asociație au cerut 938.000 lei pentru respectivul eveniment, dar le-a fost aprobată suma de 190.000 lei. Deși alocarea de fonduri pentru Cluj Symphony Experience a fost redusă semnificativ, suma este mult mai mare decât în cazul altor ONG-uri, cu proiecte într-adevăr importante pentru comunitate. De exemplu, Fundația Părinți din România nu va primi finanțare pentru proiectul Peditel 1791, dosarul fiind respins pe motiv că este incomplet. Fundația a solicitat 119.430 lei. Părinți din România a mai cerut 28.000 lei pentru proiectul Școala Părinților. Parteneri în Informare și Educare, dar și acest dosar a fost considerat incomplet și respins. Un alt proiect respins este al Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie, care a depus cerere pentru suma de 40.000 lei, dar punctajul a fost insuficient.

O sumă mai mică decât asociația Hara primește și Asociația Sfântul Nectarie care se ocupă de îngrijirea bolnavilor aflați în fază terminală. Primăria a aprobat 150.000 lei, deși asociația a solicitat 170.000 lei.

Asociația lui Flavius Buzilă a mai depus cerere de finanțare și pentru evenimentul Brand Summit (700.000 lei), dar a fost respinsă. De asemenea, a fost respins și proiectul 100 pentru România.

Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania a primit 100.000 lei pentru Scena Urbană, un proiect prin care, zone “moarte” din oraș sunt readuse la viață prin organizarea de diverse evenimente. Proiectul are deja o vechime de câțiva ani și se bucură de un real succes, dar cu toate acestea este susținut cu o sumă relativ mică. Ordinul Arhitecților din România a depus cerere de finanțare pentru suma de 839.000 lei.

Zilele Culturale Maghiare sunt susținute anul acesta cu 450.000 lei din bugetul local pentru organizarea ediției a noua. Suma solicitată de organizatori a fost 533.000 lei. Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților primește 500.000 lei pentru organizarea evenimentului Marea Unire.

500.000 lei merg către Festivalul Internațional de Teatru. Interferențe, ediția a VI-a – Memoriile Războiului.

O sumă importantă, 400.000 lei, este alocată pentru Asociația Culturală Opera2 You pentru evenimentul Opera Aperta 2018 @Cluj 100. Asociația a solicitat inițial aproape 1,3 milioane lei.

Asociația Student Plus – TIMAF a cerut 763.000 lei pentru organizarea TIMAF, un festival care an de an este sprijinit cu bani din bugetul local. Anul acesta a fost aprobată suma de 180.000 lei pentru TIMAF. În spatele Asociației Student Plus se află Bogdan Buta, unul dintre organizatorii Untold.

Centrul Cultural Clujean (CCJ) este fosta Asociaţie Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană care şi-a pierdut însă obiectul de activitate prin pierderea titlului de Cluj Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă scopul nu a fost atins, proiectul continuă pentru a promova cultura, spun membrii CCJ, drept pentru care asociaţia primeşte 400.000 de lei de la bugetul local.

Un alt abonat la banul public este jurnalistul Ion Novăcescu. Acesta, în fiecare an, primește bani din bugetul local pentru organizarea evenimentului Berăria Culturală, un eveniment privat, într-o locație privată, cu o audiență îndoielnică. Novăcescu a cerut anul acesta 260.000 lei, prin Fundația Armonia, pentru evenimentul Berăria cultural în vremurile Centenarului. Cluj 100, dar a primit 80.000 de lei.

Un alt jurnalist care este susținut cu bani publici este Tiberiu Fărcaş prin intermediul Asociaţiei Clujul Cultural pentru Cluj Blues Fest – 60.000 de lei.

Lista alocărilor de fonduri pentru asociații și fundații urmează să fie dezbătută într-o ședință de Consiliu Local viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *