Cooltura

Este Universul o hologramă? Neurologul Dumitru Constantin-Dulcan, care susţine acest lucru, îşi lansează vineri cartea „Creierul și mintea Universului”

Doctorul neurolog care a creat o mică revoluție în urmă cu 30 de ani prin cartea „Inteligența materiei”, prin care susține teorii ce au fost apoi adoptate și de alți formatori de opinie, cum ar fi cea că universul e o plăsmuire a conștiinței – sau altfel spus o hologramă – Dumitru Constantin-Dulcan, își lansează vineri la Cluj cartea „Creierul și mintea Universului”, apărută la editura clujeană Școala Ardeleană.

„Concluzia esenţială care se desprinde din comentarea tuturor temelor abordate este aceea că suntem cu toţii rezultatul unei raţiuni care traversează întreaga existenţă de la astre până la ultimul grăunte de nisip. Avem cu toţii o singură raţiune: aceea de a fi în acord cu intenţia primă a creaţiei – indiferent de modul în care ne interpretăm originea. Dispunem acum de argumente ştiinţifice prin care înţelegem că nu suntem singuri într‑un univers indiferent şi rece la patimile şi suferinţele noastre, că nu ne‑am născut întâmplător, ci cu un rost bine precizat. Fiecare dintre noi îşi ocupă locul său în Univers, în virtutea unei gândiri înscrise dincolo de noi. Acest rost ne conferă motivaţia de a fi şi calea de eliberare, de salvare”, explică autorul. „În fiecare clipă, cu fiecare gând pe care îl avem, cu fiecare acţiune, pledăm pentru viaţă sau pentru moarte. Alegerea ne aparţine. Respectul pentru valorile etice, pe care se sprijină însuşi Universul, nu mai reprezintă o simplă convenţie socială, ci o condiţie vitală a propriei existenţe, înscrisă în structura noastră biologică, în ADN‑ul nostru. Niciodată până la aceste studii de Neurofiziologie de la cumpăna dintre secolul trecut şi cel în care ne aflăm nu am avut o motivare ştiinţifică a Binelui şi Răului provocate nouă înşine, semenilor noştri şi mediului cosmic şi ambiant printr‑un simplu gând. Am fost aşezaţi în acest punct din Galaxie, alături de luceferi, cum le spunea genialul nostru poet, oferindu‑ni‑se toate instrumentele de care avem nevoie pentru a prospera şi a înflori, nu pentru a ne ucide. Trebuie doar să vrem. Trebuie doar să cedăm din orgoliul nostru, atât de puţin, pentru a câştiga atât de mult.  Fizica actuală ne spune că suntem atât de indisolubil conectaţi unii cu alţii prin fire şi forţe invizibile, încât nu putem decât ori să evoluăm împreună, ori să dispărem împreună. Vreau să cred în înţelepciunea de pe urmă, alegând viaţa”.

Lansarea cărții are loc în cadrul unei discuții prezentate de autor și moderată de editorul Vasile G. Dâncu, la care se prezintă reputatul neurolog clujean Dafin Mureșanu – directorul Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca – și actorul Dorel Vișan. Evenimentul va avea loc vineri 21 iunie la ora 18 în sala „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, iar intrarea e liberă.

Dumitru Constantin-Dulcan s-a născut în 6 noiembrie 1938 – are 80 de ani – și a fost Şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central din 1992 până în 2005 şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti între 2005 și 2016. Absolvent Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti cu specializare în neurologie în 1971 şi psihiatrie în 1983.  Este mai ales cunoscut pentru lucrările cu conţinut eseistic şi filosofic: „Inteligenţa materie”, Ed. Militară, 1981 (ed. a II‑a, revizuită şi adăugită, Ed. Teora, 1992, ediţia a III‑a, revizuită şi adăugită, Ed. Eikon, 2009); „Somnul raţiunii”, Ed. Sinopsis, 2001 (ediţia a II-a şi a III‑a, revizuite şi adăugite, Ed. Eikon, 2014) sau „Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice”, apărută la editura clujeană Eikon în 2013 – ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, a apărut în 2015 la editura Școala Ardeleană. Și-a prezentat ideile în zeci de apariții televizate, radiofonice, ori în interviuri publicate în presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *