Este oficial: Cât câştigă Marcel Bonţidean, directorul general al Poliţiei Locale?

Pensionat anul trecut din cadrul IPJ Cluj, cu o remuneraţie pe măsura gradului, Marcel Bonţidean a fost activat imediat de “amicul” său,  Emil Boc. Pentru că pensia de la MAI era insuficientă unui trai decent în Silicon Valley de România,  Primăria Cluj-Napoca a organizat rapid un concurs privind ocuparea funcţiei de conducere de director general al Poliţiei Locale. Cum era de aşteptat, Bonţidean a candidat şi a devenit astfel şef al Poliţiei Locale a Municipiului Cluj-Napoca. După ce a ţinut la mare secret veniturile sale, afirmând că salariul de la primărie este confidenţial, Marcel Bonţidean şi-a depus într-un final declaraţia de avere, albă ca zăpada. 

Unul dintre adevăratele motive, nespuse de administraţia publică locală, privind angajarea pensionarului Marcel Bonţidean la primărie, este acela că s-a dorit ca prin această mutare de imagine să se dea credibilitate şi profesionalism Poliţiei Locale. După ce a susţinut concursul de ocupare a funcţiei de director general Marcel Bonţidean a fost reîncadrat în muncă și uns şef la locală din 3 august 2016. 

“Începând de astăzi, 3 august 2016, domnul Marcel-Nicu Bonțidean este director general al Direcției Generale Poliția Locală. Funcția a fost ocupată în urma unui concurs de recrutare, care a avut loc în perioada 20 iulie – 2 august 2016 și a constat în: selecția dosarelor, probă scrisă și interviu. Concursul s-a desfășurat în conformitate cu H.G. nr. 611/2008”, precizau reprezentanţii  Biroului de Presă al Primăriei Cluj-Napoca anul trecut.

La începutul acestui an, mai exact în luna martie, Ziar de Cluj a solicitat primăriei să furnizeze, spre o corectă informare a clujenilor, cât încasează domnul Marcel Bonţidean din bugetul local, pe lângă pensia de la MAI. După ce iniţial nu au dorit să ofere niciun răspuns, reprezentanţii primăriei au afirmat, în 7 martie 2017,  că salariul directorului generalal Poliției Locale este confidenţial. Măi să fie, confidențial pe bani publici?! Cu alte cuvinte clujenii nu au dreptul să ştie cu cât este plătit din banii lor un poliţist pensionar, ajuns şef la locală?

 

Potrivit prevederilor art. 163 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, actualizată, cu modificările și completările ulterioare – salariul este confidențial; Menționăm că drepturile salariale aferente funcției publice de conducere de director general – al Direcției Generale Poliția Locală – funcție care în prezent este ocupată de către domnul Bonțidean Marcel Nicu, sunt stabilite potrivit următoarelor acte normative: - Legea-cadru nr. 284/28.12.2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice, actualizată, cu modificările şi completările ulterioare; - OUG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative actualizată, cu modificările şi completările ulterioare. - OUG nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative actualizată, cu modificările şi completările ulterioare; Ordinul nr. 496 din 30 martie 2015 privind contravaloarea alocației valorice a normei de hrană acordată personalului poliției locale, emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, actualizat, cu modificările şi completările ulterioare”, a fost răspunsul derizoriu oferit “Cu stimă”, de Biroul Massmedia.

Ziar de Cluj a publicat în exclusivitate, ulterior răspunsului oferit în bătaie de joc de primărie, salariul brut al lui Marcel-Nicu Bonţidean -8.898 lei/lună. După ce a fost prezentată clujenilor informaţia cu privire la remuneraţia directorului general al Poliţiei Locale, Emil Boc a convocat de urgenţă celula de criză pentru a afla cine a furnizat informaţia. În acest sens, în dulcele stil miliţienesc, a fost demarată o anchetă internă, angajaţii primăriei fiind ameninţaţi cu plângeri penale pentru divulgarea unor informaţii considerate secret de serviciu. Cât de penibili au ajuns ăștia în Primăria Cluj-Napoca să-și pună salariile încasate deseori degeaba la secret de serviciu. Secret de serviciu este ce anume muncesc mulți dintre ei (mai ales inexistentul sinecurist de partid Șurubaru) de încasează bani publici în mod nemeritat.

Recent însă domnul Bonţidean, s-a dovedit un bun cetăţean şi, conform legislaţiei în vigoare, şi-a depus conştiincios declaraţia de avere, publicată pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca. Ce are trecut în declaraţia de avere Marcel Bonţidean? Exact... până și ce se consideră de către niște neobrăzați a fi "secret de serviciu"!

“Un teren agricol situat în Cluj-Napoca cu o suprafaţă de 722 metri pătraţi dobândit în 2016. La bunuri imobile, Bonţidean deţine în Cluj- Napoca împreună cu Loredana Bonţidean o casă cu o suprafaţă de 340 metri pătraţi construită în cartierul Borhanci”, se regăseste în declaraţia de avere a lui Marcel Bonţidean. 

În afară de terenul agricol şi casa din cartierul Borhanci, declaraţia de avere a lui Bonţidean este albă ca zăpada. Nici bani prin conturi, nici credite luate. Ce este de remarcat totuşi în declaraţia sa? Veniturile nete, încasate din pensie şi munca depusă în folosul comunităţii, în calitate de director general al Poliţiei Locale, venituri care puteau fi prezentate clujenilor încă din luna martie când Ziar de Cluj a solicitat acest lucru. 

“Venituri încasate din salariul de şef al Poliţiei Municipiului Cluj Napoca - 45.121 (1 ianuarie 2016 – 31 mai 2016)  şi 26.669  în calitate de director al Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Totodată, veniturile din pensie ale lui  Bonţidean au fost de 53.287 din 1 iunie până decembrie 2016”, potrivit aceleiaşi declaraţii de avere. 

Cum în declaraţia de avere sunt trecute sumele nete rezultă faptul că, în calitate de director al Poliţiei Locale Bonţidean a încasat lunar 5.333,8 lei şi o pensie de la MAI de 7.612,42. Marcel Bonţidean, cel care dorea în luna martie să îşi ţină veniturile la secret, "secret de serviciu" cum s-au exprimat cei de la primărie, are, potrivit propriei declaraţii de avere, un venit net lunar de 12.946,22 lei. Nu mai puţin de 2.880 de euro pe lună. Aşa să tot trăieşti în Cluj Napoca, oraşul cu cea mai mare dezvoltare din România. 

Marcel Bonțidean și-a început cariera la Poliția (Miliţia până în 1989) Municipiului Cluj-Napoca în 1985 și a lucrat timp de șapte ani ca subofițer. Din 1992 și până în 1996 a fost ofițer operativ, iar apoi a ocupat succesiv posturile de Şef Birou Ordine Publică și Şef al Secţiei 4 Poliţie. Bonţidean a ocupat și funcțiile de adjunct al șefului IPJ Cluj, iar din 2009 până în 2016 a fost șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca. 

 

 

 

Comentarii

Ionut

16.06.2017 14:43

Pai de aceea se ridica la greu masini in cluj si cu rost si fara rost, cu exceptia bineinteles a bolizilor de lux a maharilor si a bazatilor (care au semn pe ele Ridicarea interzisa), sa aiba bani pentru salaru lu Bontidean si a lui Boc.

Ella

02.11.2017 19:57

Basinosii astia de pensionari de ce dracu nu stau sa-si vada de pensie si ocupa niste posturi in primarie aiurea? Boc asta e normal la cap? Sper sa dea astia o lege sa nu se mai ingaduie sa lucreze pensionarii in institutii publice, am inteles ca cel putin 25 % din angajatii primariei Cluj sunt pensionari.Sunt persoane care au nevoie de servici si astia mananca  si pensie frumoasa si salariu mare. In ce tara dracului traim? Adica pe banii nostri tinem in spate niste putori de pensionari. Mor de ciuda.  

Adauga comentariu