Editorial

Este lesne să dai vina pe votanți că nu s-au mai dus să susțină conștiincioși ofertele absolut mizerabile făcute pe listele așa zisei drepte

Am putea trage concluzia că am ajuns de unde am plecat, pe undeva prin anul 2000. Până să ne plângem de milă și să zguduim netul cu durerea noastră, mai bine să enumerăm și să analizăm câteva cauze ale eșecului așa zisei drepte din România. Am scris, pe larg, despre fiecare în parte – și nu de azi, de ieri, ci cu mult timp dinainte de 2012, anul începerii distrugerii partidelor zise de dreapta -, dar n-a fost cine să priceapă ceva din ceea ce am scris. Așa că ieri, doar a venit decontul pentru Uniunea Social Liberală și pentru minciunile repetate cu privire la așa zisa înnoire a clasei politice.

Am avut parte de o lege electorală catastrofală, care i-a împiedicat pe mulți să voteze, inclusiv pe cei din Diaspora, care “diasporă” ne-a arătat cam cât de interesată mai este de țară după manipulările grosolane cu „luatul țării înapoi” din 2014. Să nu uităm că această lege a fost votată, la două mâini, de către cei din PNL, care apoi a avut tupeul să ne zică cum că a fost o greșeală pe care, chipurile, s-au străduit să o conteste prin contestații făcute stângaci și pe dinafara subiectului la Curtea Constituțională.

Dacă este să fim corecți, PNL poate fi suspectat de blat cu PSD (ca să nu acuzăm din prima de prostie crasă): prin lipsa unei strategii, a unui program coerent care să fie prezentat alegătorilor, prin prezența de persoane dubioase pe liste și a unei prezențe publice necredibile care nu a avut nimic de comunicat potențialilor votanți. Lumea s-a săturat ca cineva semi-maroniu să-i spună despre „ceilalți” că-s mai maronii. Lumea s-a săturat ca, o dată la patru ani, să aflăm că există “ai lor” și “ai noștri”. Asta în timp ce “noi” tot căutăm mizeria aia de luminiță de la capătul tunelului, dar ne trezim cu aceleași mizerii de figuri în prim-planul vieții politice. Nilte neica-nimeni în general, plecați de acasă de zici că se mutau (că ce era pe ei, era și-n dulap) și care, în nici zece ani, au devenit putred de bogați. Săracii și cinstiții „noștri”, cum s-ar zice, că de-ai „lor” eram sătui.

Practic, o țățică cu pretenții de politician (Alina Gorghiu) s-a trezit peste noapte cu un partid în mână și l-a făcut praf împreună cu Blaga și cu Iohannis – nimic n-au înțeles nici măcar din acuzele lor la adresa Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu. Este foarte trist să nu-ți vezi bârna din propriul ochi! PNL a devenit un partid mut și încrutat, fără reacție, după chipul și asemănarea veșnicului aflat în concediu sau vacanță președinte Iohannis. Apropos, după doi ani în care nu am avut parte de vreo criză, nu ne-au lovit catastrofe naturale, nu am fost în război, deci totul e numai pe plus și voie bună, din cei 54,43% de români frumoși care l-au făcut președinte pe Klaus Iohannis, acesta și cei din PNL n-au reușit să mai convingă să fie la fel de frumoși și de salvatori de țară din ghearele monstrului PSD decât 21-22%? Așa se face “politică altfel”? Din concedii în vacanțe și viceversa, cu lingăii jurnaliști cu limbile înfășurate pe genunchii “Instituției Primei Doamne” (apropos, unde au să fie lingăii din presă cu limbile în zilele următoare? Eu zic c-au să-i vadă genunchii frumoși lui Nicușor Dan).

Cum a fost contracarată și denunțată strategia de campanie a politicii naționaliste și sloganul cu “vine Soros cu ai lui”? Prin tragerea de imaginea unui prim ministru pe care l-au împărțit cu indivizi de la USR cunoscuți tocami pentru că au un trecut incert și un CV bogat în sponsorizări din acea zonă. Indivizi care se pretind de dreapta, dar care au amici printre putiniști și care au participat la acțiuni stângiste gen „occupy”. Practic PNL, în marea sa deșteptăciune politică, și-a donat cel puțin 6 procente către USR. (apropos de USR, cum au putut participa la alegeri când fuziunea lor cu USB nu este încă validată de Tribunal? iar funcționează legea selectiv?)

Cu un președinte cuier, care a fost mut ca o lebădă. Aștept să văd cum va reacționa la suspendare, pentru că PSD nu uită, nu iartă.

Cu o societate civilă inexistentă, sau de mult confiscată de către ONG-uri și oneghiști suspecți – care au asistat, fără să ia atitudine, la toate derapajele posibile și imposibile de pe scena politică.

Cu o mass media inexistentă, sau care mimează existența, gata să rostogolească știri false la cerearea sponsorului. Mass media onestă a fost îngropată în flegme de către postacii asmuțiți de temporarii aflători la ciolan ca represiuni la critici. Că la noi se lucrează numai în dușmănii ale poporului; atât de distruși în educație sunt cei care reacționează la critică încât dacă “dai” în ei (așa consieră critica), “dai în fabrici și ogoare, dai în clasa muncitoare”…

Este lesne să dai vina pe votanți că nu s-au mai dus să tropăie încolonați și conștiincioși la ofertele absolut mizerabile făcute pe listele așa zisei drepte.

Este simplu să dai vina pe „prostimea” de la “țară” pentru rezultatul dezastruos luat de către așa zisa dreaptă la aceste parlamentare. Să le citească careva trista realitate: urbanul a votat peste rural. Așa că, mai bine ne-am uita în ograda politicienilor și nu a celor care votează. Politicienii care ne-au oferit mizeria de pe liste sunt vinovați de dezastru, nu cei care nu le-au mai acceptat mizeria. Și minciunile ipocrite.

Așteptăm demisii.

PS: Înțeleg că, la a doua tentativă de demisie, Alina Gorghiu a reușit să și-o facă acceptată, chiar și în lipsa unui interimat. Oricum se va duce să doarmă 4 ani în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *