Escrocheriile telefonice: apelurile nepreluate sunt taxate cu costuri suplimentare. Noua variantă a unei înșelătorii vechi

Tot mai mulți utilizatori ai telefoniei mobile au fost asaltați în ultimele zile de apeluri pierdute/nepreluate din țări precum Tunisia, Albania sau Bielorusia. Sunt apeluri scurte care nu pot fi preluate, iar atunci când sunt reapelate se dovedesc a fi taxate cu un cost suplimentar considerabil. Aceste ″tehnici″ se înscriu în categoria infracțiunilor din domeniul telecomunicațiilor. 

Astfel, mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din țări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioși să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania, ei sună înapoi. Fără să știe că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât niște escroci care utilizează numere cu suprataxă. 

În acest sens, am discutat cu Iulian Popa, specialist în securitate cibernetică:

Din punctul meu de vedere, această escrocherie se aseamănă unei alte înșelăciuni, numite ″Scrisorile Nigeriene″, doar că în domeniul telefoniei mobile. Se face uz, mai ales, de necunoașterea apelantului cu privire la mijloacele prin care, practic, poate fi fraudat. În România, din câte cunosc, operatorii de telefonie mobilă, în cazul clienților care au abonament, au blocat inițierea acestor apeluri și chiar cred că unii dintre clienți sunt și anunțați cu privire la existența unor astfel de apeluri. În cazul utilizatorilor de cartele pre-pay este ceva mai dificil: e puțin probabil să resuni totuși un număr de pe o cartelă cu 5 euro, un alt număr care te taxează cu 7 euro pe minut. În aceste situații, sumele nu sunt cele vehiculate, de 60 de euro/minut, ele fiind considerabil mai mici. În general, operatorii de telefonie mobilă, la notificarea autorităților ori la notificarea partenerilor externi, au blocat efectuarea apelurilor către numere de acest gen, într-o formă sau alta″. 

Dacă aceste înșelăciuni sunt supravegheate și controlate prin intermediul acordurilor semnate la nivelul Uniunii Europene, lucrurile stau altfel atunci când vine vorba despre spațiul extra-european. Iar aceste apeluri costisitoare sunt înregistrate din țări precum Burundi, Malawi, Nigeria, Tunisia, Russia, Belarus, Pakistan etc.

Legat de urmărirea acestor situații, lucrurile sunt mult mai dificile și nu pot fi rezolvate așa simplu. Există acorduri de cooperare polițienească, evident, internaționale. Dacă e vorba de state europene, se practicau asemenea apeluri din Albania, din Bosnia, din Bielorusia, inclusiv cetățeni din Republica Moldova mai aplicau această ″tehnică″, cu variațiuni pe aceeși temă – nu trebuia să resuni, ci erau variații ale ″Scrisorilor Nigeriene″. Dacă în UE lucrurile sunt ceva mai ușor de identificat, din câte știu eu, cooperarea internațională judiciară și polițienească a fost deficitară. Și nu neapărat din partea României, în sensul lipsei de inițiativă, ci în mod evident, din partea acelor țări unde se înregistrau apelanții. Toate aceste aspecte enumerate mai sus se subscriu legislației europene pentru combaterea infracțiunilor din domeniul telecomunicațiilor, din domeniul sistemelor informatice, precum și a codului penal″, continuă Iulian Popa.

Însă, încă o dată, în practică se dovedește că vioara întâi este reprezentată de operatori: dacă aceștia blochează inițierea apelurilor de genul acesta, situația este, în acest mod, controlată. Astfel, sunt operatori care au servicii de tip cost-control pentru roaming, adică dacă ești în afara țării și ai uitat internetul deschis și te deplasezi într-o țară din zona 4, în Nordul Africii și stai pe internet, după un anumit consum ești notificat. Oricum, lucrurile nu sunt chiar atât de abrupte, pe cât sunt prezentate de o anumită parte a mass-mediei″.

 

Scrisorile nigeriene

Scrisorile nigeriene provin de la escrocii care operează din internet café-uri de cartier din Nigeria sau din alte ţări africane. Ei trimit milioane de e-mailuri în lumea întreagă, pe un ton cordial, dar în cea mai mare confidenţialitate, prin care vor să-i convingă pe expeditori că sunt oameni de afaceri, avocaţi sau oficiali nigerieni.

Primeşti un e-mail de la „un om de afaceri” nigerian care îţi propune o afacere confidenţială, în urma căreia ai câştiga sute de mii sau chiar milioane de dolari.

″Oficialul” cere ajutorul destinatarului pentru a depune în contul acestuia o anumită sumă de bani, proveniţi din afaceri dubioase. În schimbul serviciului făcut, acesta va primi un comision de până la 30% din sumă. Victimei i se cer datele de contact şi numărul de cont şi i se trimit în schimb documente modificate grosolan, dar care par oficiale pentru un neiniţiat. Scopul şarlatanului este să îl convingă pe destinatar de succesul garantat al aranjamentului, astfel încât el să fie dispus să investească sume mari când intervin probleme. Şi piedicile nu întârzie să apară. În etapa următoare, va apărea o taxă neprevăzută, care va trebui avansată de victimă pentru succesul afacerii. Fiecare nouă taxă ar trebui să fie ultima, dar invariabil există erori şi scăpări care sunt descoperite de nigerieni şi este nevoie de noi plăţi, astfel încât frauda se poate întinde pe multe luni.

 

Aplicații pentru combaterea infracțiunilor din domeniul telefoniei mobile


Merită menționat faptul că, deja pentru Android și IOS există aplicații care pot preveni costurile suplimentare nedorite generate de acest gen de înșelăciune. Astfel, în momentul în care clientul este apelat, prin intermediul acestor aplicații, primește pe ecranul telefonului un mesaj conform căruia numărul de telefon este marcat ca ″spam″.

Lista de prefixe a statelor de unde au fost înregistrate apeluri ″costisitoare″:

+221 – Senegal
+222 – Mauritania
+223 – Mali
+224 – Guinea
+225 – Côte d’Ivoire
+226 – Burkina Faso
+227 – Niger
+228 – Togo
+229 – Benin
+257 – Burundi
+265 – Malawi
+92 – Pakistan
+ 7 – Russia
+234 – Nigeria
+216 – Tunisia
+375 – Belarus

CITEȘTE ȘI: Noua "Scrisoare nigeriana": operatiunea Tigrul Alb

 

 

sursa foto: ShortcutNews.ro

 

 

Comentarii

Ghenadie

17.04.2018 16:35

@Ghenadie, mă-ta știe ce cretin a vomitat în lume dintre picioarele-i crăcănate și păroase? Bielo-cretinelule, bielă-manivelă-dac presupunem... Hai siktir!

Ghenadie

17.04.2018 18:56

@Grenadie, ia-ți medicamentele. E clar te-a scăpat mă-ta fix în creștet când te-a expulzat ovul neterminat în viață.

Adauga comentariu