Sanatate

Eruptiile obisnuite ale copilariei

Varicela

Simptome: Pete pruriginoase (mancarimi) rosii, pe fata sau pe piept, care se intind catre brate si picioare. Petele se umplu rapid cu un lichid clar, formandu-se vezicule, care se sparg si se acopera de cruste. In general, continua sa apara noi pete timp de 4-5 zile. Varicela este insotita frecvent de febra, secretii nazale sau tuse si dureaza uneori mai mult de 2 saptamani dupa aparitia primelor pete. Simptomele apar, de obicei, dupa 14-21 zile de la expunere. Copilul este contagios pana la aparitia crustelor.

 

 

Ingijire:

Faceti copilului bai racoroase la fiecare 3-4 ore, pentru a reduce mancarimile. Presarati bicarbonat de sodiu in apa de baie.
Aplicati lotiune cu calamine de eruptie.
Treceti copilul pe o dieta “de crutare”, cu alimente moi si evitati citricele daca veziculele sunt prezente in jurul gurii.
Taiati-le unghiile. Puneti-i manusi pe timpul noptii pentru a preveni scarpinatul.

 

Solicitati asistenta medicala:

Daca eruptia intersecteaza ochii, daca apar tusea si greutatea la respiratie.
Daca sunteti adult sau varstnic, aveti un sistem imun deficitar, sunteti insarcinata sau nu ati avut boala. Medicii pot prescrie in cazuri severe un medicament numit acylovir. Se poate administra un vaccin copiilor in varsta de 12 luni sau mai mari si adultilor care nu au facut boala.

 

 

Rubeola

Debuteaza frecvent cu febra inalta ce dureaza aproximativ 3 zile. Cand scade, apare o eruptie pe trunchi si gat, care dureaza de la cateva ore la cateva zile. Virusul afecteaza tipic copiii, mai ales cu varste intre 6 luni si 3 ani.

 

 

Eruptia determina disconfort minim si dispare de la sine, fara tratament. Acetaminofenul si baile caldute cu buretele pot ameliora disconfortul determinat de febra. Daca eruptia dureaza mai mult de trei zile solicitati asistenta medicala. Copiii mai mici pot avea convulsii declansate de febra inalta.

 

 

Rujeola

Debuteaza tipic cu febra care ajunge frecvent la 40-45,5º C si tuse, stranut, dureri si inflamatia gatului, ochii inlacrimati. 2-4 zile mai tarziu apare o eruptie. Incepe, de cele mai multe ori, cu pete catifelate si rosii pe fata, care se intind spre trunchi, brate si picioare. Petele cresc in dimensiuni si se mentin in jur de o saptamana. Pe mucoasa obrajilor pot aparea pete mici si albe.

 

 

Ingrijire:

Repaus la pat, acetaminofen si o medicatie antitusiva pot ameliora disconfortul.
Bai caldute, lotiuni cu colamina sau solutie de Benadryl pentru ameliorarea mancarimilor.

 

 

Solicitati asistenta medicala:

Daca banuiti ca dvs. sau un membru al familiei aveti rujeola. Rujeola da rar complicatii, dar acestea au un potential mare de gravitate: pneumonie, encefalita sau infectie bacteriana.
Copiilor intre 12-15 luni li se administreaza un vaccin antirujeolic.

 

 

Boala a cincea (eritem infectios acut)

Simptome. Macule (pete) de un rosu aprins, elevate, care apar pe ambii obraji. In zilele urmatoare se dezvolta o eruptie rozalie, dantelata, usor elevata, pe brate, trunchi, coapse si fese. Eruptia poate aparea si disparea timp de trei saptamani. Deseori, nu sunt alte simptome sau numai unele discrete, asemanatoare unei raceli.

 

 

Nu are tratament specific. Administrati acetaminofen pentru scaderea febrei si a oricarui disconfort. Solicitati asistenta medicala daca nu sunteti sigur ca eruptia este “a cincea boala” sau daca sunteti insarcinata si banuiti ca ati fost contaminat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *