In vizor

Epidemia de indolență declanșează invazia țânțarilor

De câteva zile Primaria e asaltată de sesizări privind numărul mare de țânțari apăruți ca ciupercile după ploaie. Aversele recente, urmate de căldura mare, au favorizat apariția de larve și eclozarea acestora peste numărul normal preconizat în perioada aceasta. În lipsa reacției autorităților, tot ce pot să facă cetățenii e să se ferească pe cât posibil.

Capul răutăților la țânțari nu e bărbatul, așa cum s-ar crede, ci femela, cea care ne irită constant cu bâzâitul deranjant și cu trompa ei usturătoare. Potrivit Organiației Mondiale a Sănătății, femela țânțar cauzează anual cea mai mare rată a decesului în rândul oamenilor. Estimările recente ne arată că în fiecare an au loc între 300 și 500 de milioane de cazuri de malarie. Vestea bună e că România e relativ ferită de pericole, dar nu în totalitate. De exemplu, în 1996 a avut loc o epidemie de meningită West Nile cauzată de înțepătura de țânțar. Atunci s-au semnalat în țară 400 de cazuri de meningită și 7 decese. În ceea ce îi privește pe copii, situația e și mai alarmantă în lume. Statistic, la fiecare 30 de secunde, un copil se stinge din cauza acestei boli.

Copiii și persoanele sensibile sunt primele afectate de înțepătura de țânțar. Substanțele anticoagulante din saliva femelei pot declanșa reacții adverse urâte și pantru că zona afectată e predispusă infecțiilor. Pentru protecția copiiilor, e necesară o acțiune de dezinsecție majoră, suplimentară față de ce se face de obicei. Cu toate astea, la Cluj-Napoca, după cum ne-am obișnuit, lucrul acesta nu se întâmplă.

Potrivit reprezentanților Coral Impex S.R.L., acțiunea de dezinsecție e în limite normale.

”Ieri seară s-a terminat ultima tură de dezinsecție. În program au intrat toate parcurile precum și 80% din domeniul public din Cluj. Nu știu exact să vă spun pe ce străzi s-a făcut. Noi facem peste tot, așa cum ne-a dispus Primăria. Știm că e o problemă în zonă, motiv pentru care vom trimite o solicitare către Primărie pentru reînceperea dezinsecției de lunea viitoare. Cel mai probabil Primăria o va accepta chiar dacă au fost și momente în care răspunsurile la solicitări au venit mai greu. Mai repede nu avem cum să reîncepem. E nevoie de o pauză de măcar o săptămână.”

Pe site-ul Primăriei nu apare niciun anunț cum că  s-ar fi făcut vreo dezinsecție. Ultimul anunț făcut de Primărie a fost făcut în data de 15.05.2016. De atunci, dacă ar fi să ne luăm după site, pompele de dezinsecție n-au mai ieșit în oraș.

”Am observat vineri ca nu s-a postat pe site dar era prea târziu să updatăm. Cel mai probabil a fost o scăpare.” a fost reacția Primăriei.

În ceea ce privește programul de dezinsecție, cei de la Coral și Primăria s-au pus de acord în declarații.

”Avem un protocol cu cei de la Coral Impex care începe de obicei la începutul lunii. Protocolul implică dezinsecție de minim 7 ori pe fiecare zonă, așa încât fiecare dăunător să dispară. Am primit în ultima vreme multe sesizări cu privire la numărul alarmant de țânțari, știm că e o problemă, iar la începutul lui iulie vom reîncepe dezinsecția. Nu știu ce s-ar putea face să scăpăm mai repede de țânțari. Întradevăr, sunt peste tot. O să vorbim cu cei de la Coral Impex să schimbe soluția cu care dau, să pună una mai puternică sau să găsim o soluție” – au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentanții Primăriei.

Pe scurt, s-a acționat, dar reclamațiile persistă. Atunci, probabil e o problemă cu soluțiile folosite de Coral Impex S.R.L. O ipoteză destul de plauzibilă în condițiile în care, după cum ne amintim, castanii seculari din zona Catedralei Ortodoxe s-au îmbolnăvit ”brusc” după ce au fost ”îngrijiți” de firma sus-numită. Cu ce substanțe au fost dați acei arbori, cum s-a executat tratamentul fito-sanitar, nu știm nici până în ziua de azi, așa că ne întrebăm: au urmat cei de la Coral Impex modelul Hexi Pharma?

Mai mult, o altă încrengătură cu privire la activitatea firmei face referire la modul de lucru. Pe lângă faptul că se dispune o analiză urgentă a substanțelor folosite (așa, ca să stăm liniștiți că totul e în regulă), mai e o problemă și cu locațiile unde această dezinsecție se face (sau nu). Întrebați care sunt zonele în care s-a demarat procedura de dezinsecție, atât Primăria cât și firma dau din umeri. Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca apare informația că deratizarea/dezinsecția se face pe domeniul public dar nu se spune unde mai exact. Asta pentru că potrivit declarațiilor acestora, dezinsecția se face pe tot domeniul public. Din păcate (sau din fericire pentru ei), pe banii noștri, firma Coral Impex nu are logistica necesară de a pune la dispoziție documentația cu privire la zonele unde s-a făcut dezinsecția (sau cei responsabili nu doresc să o pună la dispoziția publicului), așa că tot ce putem crede e că protocoalele și implicit achitarea facturilor s-au demarat pe încredere verbală și nu scrisă. E și normal dacă ne uităm puțin la istoria firmei care de mai bine de 10 ani are monopol asupra domeniului public în Cluj. Dacă cumulăm toată această perioadă cu banii scurși în buzunarele funcționarilor clujeni sub forma de ”mici atenții” descoperite în 2015 în urma scandalului de corupție anchetat de DNA, concluzionăm că cel mai probabil raiul țânțarilor va mai dăinui mult și bine în oraș.

Ca o mică recapitulare, în anul 2015, DNA a descins la Primăria Cluj-Napoca în urma unor informații provenite din dosarul Uioreanu. S-a constatat atunci că patronul firmei a oferit mită unor funcționari publici din cadrul Primăriei pentru aprobarea documentației pentru serviciile prestate de firmă. Practic cei de la Coral cerea bani pentru anumite servicii/contracte pe care cel mai probabil nu le-a efectuat nici până în ziua de azi.

Toate acestea fiind zise, interesant e că firma de dezinsecție continuă să funcționeze în Cluj. După toate scandalurile de corupție, după toate semnele de întrebare ridicate cu privire la activitatea firmei, ea continuă să încaseze bani publici în timp ce clujenii se scarpină după mușcăturile de țânțari. Avem mușcături la piele și mușcături la portofel de când s-a stabilit hegemonia Coral impex la Cluj. Firma a câștigat nici mai mult nici mai puțin de 66 de milioane de lei. Atât i-a costat pe cujeni această afacere despre care putem presupune în continuare că se face cu închis de ochi contra para-ndărăt atunci când vine vorba de verificarea acțiunilor de dezinsecție și deratizare a domeniului public. Și pentru că urmează o nouă perioadă de furtuni și ploi în oraș, mediu propice pentru creșterea numărului de țânțari, vom mai suferi cel puțin două săptămâni de acum încolo, cam cât e durata de viață a țânțarilor. În fond, mizăm pe faptul că cei de la Coral Impex se bazează pe dispariția bruscă a țânțarilor, ca să se dea eficienți în timpul în care se vor mai scălda puțin în banii contribuabililor.

 

Sursa Foto: wordpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *