Eparhia Reformată din Ardeal scoate în stradă 10 copii și 3 persoane cu handicap. Primăria vede ce se întâmplă?

25 de persoane, din care 10 minori, 3 persoane cu handicap și o persoană operată pe inimă sunt evacuate în această dimineață, la ora 10.00 dintr-un imobil de pe strada Vlad Țepeș. Clădirea a fost retrocedată Bisericii Reformate din Someșeni printr-o hotărâre judecătorească în 2013. Oamenii care până astăzi locuiau în acel imobil și-au depus dosare pentru locuințe sociale încă din acum 10 ani, dar Primăria nu le-a aprobat cererile.

Reprezentanții ONG-ului Căși Sociale, care se ocupă de persoane defavorizate din oraș, se întreabă unde este spiritul milei și ajutorul creștinesc?

„Nu a aflat Primăria municipiului Cluj-Napoca despre acest caz de evacuare? Nu a știut Primăria despre situația persoanelor marginalizate social cu domiciliul la această adresă? Nu își îndeplinește Primăria obligațiile sociale față de cetățeni?”, spun reprezentanții Căși Sociale, într-un memoriu adresat presei.

În ședința de Consiliu Local de astăzi se vor repartiza 2 locuințe sociale pentru cei aproape 400 de solicitanți care au depus cereri în 2018. Oamenii de pe strada Vlad Țepeș și-au depus dosare pentru locuințe sociale de peste 10 ani, dar au avut întotdeauna doar punctaje mici care nu le-au dat nicio șansă să li se repartizeze locuințe. Una dintre familiile care vor fi evacuate a fost declarată neeligibilă!

„Legea pentru prevenirea și combaterea marginalizării sociale (116/2002) prevede obligația consiliilor locale de a asigura locuință persoanelor marginalizate social, iar Legea asistenței sociale (292/2011) extinde sfera persoanelor față de care statul trebuie să asigure acest drept, încadrând asigurarea de locuință adecvată printre măsurile pentru combaterea sărăciei. Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului (272/2004) spune: în cazul în care părinții sau persoanele care au, potrivit legii, obligația de a întreține copilul nu pot asigura, din motive independente de voința lor, satisfacerea nevoilor minime de locuință, hrană, îmbrăcăminte și educație ale copilului, statul, prin autoritățile publice competente, este obligat să asigure acestora sprijin corespunzător, sub formă de prestații financiare, prestații în natură, precum și sub formă de servicii, în condițiile legii”, mai spun reprezentanții ONG-ului.

Vom reveni cu informații și imagini de la evacuarea care începe în scurt timp. De asemenea, vă vom ține la curent cu punctul de vedere al Primăriei și cu tot ceea ce se va discuta în ședința de Consiliu Local de astăzi.

evacuare strada vlad tepes

Adauga comentariu