Enigma statuii aruncate langa Hotel Sport s-a dezlegat: a fost realizata la UAD si urmeaza sa fie distrusa

Statuia care a zacut cateva luni in buruieni, langa Canalul Morii si Hotel Sport a fost lucrarea de diploma a unui student al Universitatii de Arte si Design din anii 70, dupa care a fost “imprumutata” unei studente din Bucuresti. Aparitia misterioasa la Hotel Sport nu a mai fost explicata, potrivit oficialilor Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu  (DJCP) Cluj . Cum nu are mare valoare artistica, urmeaza sa fie sparta si aruncata.

Statuia din buruieni a fost semnalata de un cititor Ziar de Cluj si, dupa publicarea articolului despre aparitia ei misterioasa in parcarea Hotelului Sport, a fost ridicata de specialistii DJCP care au efectuat cercetari si analize de specialitate. 

 “Am inteles ca a fost gasita de angajatii primariei de la curatenie in Parcul Mare, langa cladirea Universitatii de Arte si Design (UAD). Ei au dus-o si au lasat-o langa pubele”, declara, in urma cu cateva saptamani, Victor Cublesan, directorul institutiei de cultura. 

“Nu e nici a noastra ca institutie, nu e nici facuta de cineva de la noi”, a replicat Gabriela Rostas, purtatoare de cuvant a universitatii. 

Cercetarea a ajuns insa la final si concluzia specialistilor e clara: 

“E vorba de o lucrare a unui student al UAD. A fost aruncata pe post de gunoi. Asemenea lucrari si fac cate 20-30 pe an si, probabil, dupa o vreme sunt aruncate. Pana si la arhitectura se arunca lucrarile dupa 10 ani. UAD nu recunoaste, insa statuia ar fi trebuit macar sa fie tratata corespunzator atunci cand s-a decis sa se renunte la ea”, a precizat arhitectul Virgil Pop, consilier superior in cadrul DJCP Cluj si secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Directorul DJCP Cluj, Victor Cublesan, a explicat ca au primit un raspuns oficial din partea oficialilor UAF, care au recunoscut “paternitatea” lucrarii, insa a plasat responsabilitatea catre o studenta. 

“Ni s-a spus ca a fost o lucrare de semestru realizata de un student la Sculptura in anii '70, pe care UAD a imprumutat-o apoi unei studente din Bucuresti si nu se stie cum a aparut langa Hotel Sport. Ni s-a spus ca nu era la gunoi, ci intr-un loc de depozitare de langa Canalul Morii”, a precizat Cublesan. 

In prezent, statuia se afla la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, iar cei de la UAD urmeaza sa o ridice. 

“Nu are o valoare artistica. Am primit asigurari ca va fi sparta inainte de a fi aruncata, ca sa nu mai fie discutii”, a mai spus directorul DJCP Cluj. 

Adauga comentariu