Enigma, cafeneaua cu design unic in lume, ce face posibila calatoria in timp

Noi suntem timp!”, asa incepe si noua poveste a cafenelei Enigma, o poveste inceputa cu aproape doi ani in urma si care reprezinta un proiect de design unic in lume. Cafeneaua din centrul vechi al orasului a renascut zilele trecute, dupa ce a calatorit in timp si s-a imbracat in haine noi, mobile, asa cum niciun alt local din lume nu mai are.

In noua noastra poveste de design, Enigma - Secret Garden, ne-am gandit sa ducem notiunea de timp la un cu totul alt nivel. Pornind de la mult vehiculata fantezie a calatoriei in timp, am indraznit sa ne inchipuim ca timpul reprezinta mult mai mult decat o simpla cronologie”, spun designerii de la 6Sense, cei care au muncit la transformarea cafenelei.

In limbaj universal, cea mai accesibila reprezentare a timpului este aceea a unui ceas imens. De aceea, si povestea lor de design porneste chiar de aici; insa nu de la un ceas oarecare, ci unul menit sa creeze senzatia de a fi patruns tocmai in interiorul unui ceasornic imens.

Asezat pe peretele din ultima camera a barului, ceasul impresioneaza inca de la prima vedere prin dimensiunile sale - se intinde pe toata suprafata peretelui, iar stiplexul din care este construit cadranul lasa sa se vada zeci de rotite mai mari si mai mici care se misca concomitent cu bratele ceasului, tocmai pentru a sublinia ideea trecerii timpului.

Din punct de vedere mecanic, ceea ce am incercat sa construim aici, a fost o patrundere in interiorul timpului. Timpul, asa cum ni l-am inchipuit noi la Enigma, nu este altceva decat o masinarie ca oricare alta, drept urmare are nevoie de o sursa de energie pentru a functiona”, spun desgnerii Zoltan Zelenyak si Alexandru Tohotan.

Continuand ideea de a privi timpul din interiorul sau, am creat un motor asezat pe frontonul barului, motor care alimenteaza cu energie atat marele ceas cat si masina timpului sub forma de lift menit sa faca trecerea catre diferite dimensiuni temporale”, mai spun acestia.

Totusi si trecerea timpului trebuie sa fie generata de ceva. Aici am introdus in poveste un personaj cheie, un asa numit sclav al timpului sub forma unui robot care pedaleaza constant pentru a produce suficienta energie pentru a alimenta motorul generator de timp. Condamnat de destin sa se supuna timpului, robotul ne reprezinta pe fiecare dintre noi in lupta noastra de a ne gasi drumul in marele labirint al vietii”, mai spun ei.

Ai mai baut vreodata o cafea in interiorul unui ceas?

E intrebarea la care managementul localului vrea sa raspunda fiecare client care ii calca pragul. Pragul unui ceas imens care aminteste constant ca totul in jur se misca, deci are viata.

"E foarte greu sa vii, in Cluj-Napoca, supranumit si Pub City, cu o idee noua, originala, dar noi cred ca am reusit sa facem asta. Noua cafenea Enigma e transpunere a ceea ce inseamna omul; oamenii sunt miscare", spun reprezentantii localului.

Comentarii

JustAGirl

20.10.2015 14:41

Love it!!!!!! 

Gabriel

24.10.2015 03:03

Multumesc de recomandare. Am fost si intradevar localul arata super bine! Felicitari designerilor pt ideea! La capitolul servire insa stau dezastruos (am fost la etaj). Pacat ca se investeste asa mult in design dar nu si in "customer experience" :)

Adauga comentariu