Diete

Energetica si alimentele primaverii

Venirea primaverii da semnalul initierii unui ciclu de reinnoire ce corespunde unei repuneri in circulatie a energiilor. Lenta gestatie subterana din timpul iernii elibereaza principiul vital prin intermediul sevei, care-si transmite entuziasmul catre tot ce inseamna Viata.

 

Fiinta umana participa si ea la aceasta explozie a naturii; pofta de reinnoire ne cuprinde mai ales la marea curatenie de primavara si mai putin la aceea a interiorului corpului nostru. Generoasa natura contine toate elementele necesare acestei transformari ciclice de primavara: plantele, ierburile si mirodeniile.

 

Energetica. Primavara este prin excelenta un anotimp in care sangele se regenereaza rapid. Pentru a sprijini cat mai bine acest proces, se recomanda consumul din belsug de papadie, macris, spanac, cicoare, ghizdei, fire tinere de urzica alba, anghinare noua, mazare proaspata, ridichile, toate sub forma de salate depurative si ciorbe revitalizante. Consumarea lor va intari puterea care le anima, iar organismul nostru va asimila la maximum efectele lor terapeutice.

 

Primavara este si anotimpul in care apar primele fructe rosii cu parfumuri delicioase: capsuna, depurativa si remineralizanta, indicata a se consuma de preferinta dimineata pe stomacul gol, cireasa, diuretica, remineralizanta si depurativa, dar si tonica rubarba. Sa profitam de explozia naturii pentru a redescoperi binefacerile sale si sa plecam la cules de papadie si cicoare, de sparanghel salbatic, depurative al sangelui.

 

Primavara este anotimpul ideal pentru a face o cura sau o monodieta care sa favorizeze dezintoxicarea, epurarea, dar si regenerarea sangelui. Oboseala si cenusiul iernii se indeparteaza, facand loc curcubeului luminos ce exista in fiecare dintre noi in stare latenta.

 

Alimentele. Iata care sunt alimentele primaverii ce iti vor permite sa respecti energetica acestui anotimp:
Legume verzi: sparanghel, sfecla, telina, varza rosie si verde, ceapa proaspata, praz, ridiche rosie si neagra, telina (radacina), nap porcesc.
Legume amilacee: anghinare, sfecla, morcov, bob proaspat, nap, mazare proaspata, cartof, conopida.
Proteine vegetale: avocado, ciuperci, migdale, nuci, alune, soia, masline.
Salate verzi: andine, cicoare, papadie, fetica, creson, laptuca, urzica alba.
Cereale: orez, soia, grau, arpacas (bulgur), alac, hrisca, ovaz, orz, mei.
Leguminoase: linte, mazare uscata, fasole alba si rosie, naut.
Fructe: banana, cirese, capsune, pere, mere, lamai, portocale, grepfrut, curmale.
Fructe uscate: stafide, smochine, curmale (in general toate fructele uscate).
Plante legumicole si salbatice: usturoi, anason verde, pelin, calin, brusture, busuioc, scortisoara, telina, marar, ghimbir, cuisoare, rointa, menta, coada calului, rozmarin, cimbru, cimbrisor, patrunjel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *