Diete

Energetica plantelor alimentare si anotimpurile

Anotimpurile imprima fructelor si legumelor principiile active specifice: urmarind ritmul anotimpurilor, optimizezi vitalitatea organismului – care, in felul acesta, este incarcat de elemente nutritive esentiale pamantesti.
Savurarea fructelor si legumelor in anotimpul in care apar creste asimilarea vitaminelor si mineralelor ce intra in compozitia lor, dar in special le sporeste valorile energetice deosebite, fapt ce evidentiaza una dintre cele mai sigure protectii impotriva bolii.

 

Celulele nostre se hranesc cu energii electromagnetice provenind de la lumina soarelui: nimic nu este mai sanatos decat fructele si legumele proaspete, cultivate in conditii ecologice, consumate in anotimpul lor, pentru dinamizarea energiilor pe care le transmit, deoarece in perioada respectiva ele sunt purtatoare ale tuturor etapelor de dezvoltare biologica. Omul trebuie sa-si refaca imaginea potrivit celei a naturii; este hotarator pentru sanatatea noastra sa consumam fructele si legumele la vremea lor. Numai atunci se poate manifesta “dietetica dinamica”, un adevarat impuls al stiintei spirituale spre o igiena alimentara in deplin acord cu timpul si armonia universala.

 

Se recomanda luarea unor masuri de precautie pentru pastrarea in cea mai mare masura a calitatilor terapeutice si nutritive ale plantelor folosite in alimentatie. Nu trebuie omis faptul ca fiecare planta este un organ viu, care este ucis in momentul culegerii sau recoltarii sale. Moartea unui organism implica, inevitabil, declansarea unui proces de degradare, care se accentueaza intre momentul culegerii si cel al consumului.

 

Alimentul crud este cel mai sanatos si mai vitalizant, dar si cel mai bogat in vitamine, saruri minerale, oligoelemente, deoarece este un produs alimentar apropiat de structura celulara. Este esential sa nu pierdem din vedere faptul ca prepararea, oricat de bine s-ar face ea, va dezorganiza elementele ce intra in compozitia alimentului. Hrana preparata va avea intotdeauna o calitate nutritiva inferioara celei crude, intrucat procesul de preparare diminueaza cantitatea de energie disponibila inmagazinata in alimentul respectiv.

 

Prin urmare, pentru patrarea calitatii enrgetice ale alimentelor plante:
– Foloseste fructe si legume sanatoase, care sa nu contina substante toxice, fara carente, ferite de tratamente artificiale ce implica un grad ridicat de toxicitate, care sa fie cat mai apropiate de compozitia lor originara.
– Alege fructele tari, dar indeajuns de coapte si parfumate.
– Prefera legumele carora nu li s-au inlaturat frunzele: ele indica gradul de prospetime prin stralucire, prin culoarea lor verde; ele trebuie sa fie tonice, crocante.
– Alege radacinoasele (morcovi, napi, sfecla…) tari, crocante; evita legumele moi, cu frunze ingalbenite sau pe cele prea curatate si aranjate sa arate bine.
– Alege de preferinta plantele a caror provenienta este mentionata pe ladita de transport si care trebuie sa fie cat mai aproape de habitatul lor firesc; ideal ar fi sa culegi un fruct sau o legumea (din gradina sau livada ta) si sa o consumi pe loc.
– Refuza alimentele gata curatate si impachetate;

 

Luati aminte, ca actiunea terapeutica scade odata cu cresterea perioadei de transport si depozitare; nu “uita” mult timp fructele si legumele in frigider, fiidca astfel pretioasele lor molecule vor fi lipsite de vitalitate.
Ideal este sa cumperi in fiecare zi plantele de care ai nevoie pentru dieta ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *