Emotiile si sistemul imunitar

Se spune ca esti ceea ce gandesti, adica daca gandesti pozitiv ai un trup sanatos. Nu toata lumea insa este de acord cu acest lucru universal. Unii oameni de stiinta inca mai pun sub semnul intrebarii existenta unei legaturi directe intre boala si emotii, si aceasta pentru ca nu se poate dovedi in mod categoric ca dispozitia mentala a cuiva este capabila sa produca sau sa vindece o anumita boala.


Ceea ce devine tot mai clar insa este modul de functionare a sistemului imunitar. Si daca oamenii de stiinta nu pot lua o anumita emotie, cum ar fi mania, si s-o lege de o anumita boala, cum ar fi infarctul miocardic, ei au astazi posibilitatea de a masura raspunsul imun al organismului fata de diferiti factori stresanti.


Ce este sistemul imunitar? Organismul uman este aparat de “celule luptatoare”. Acestea sunt formate din diferite tipuri de “soldati”, fiecare grup indeplinind o functie specifica. “Punctul Central de Control” poate ordona intrarea in dispozitivul de lupta a miliarde de noi luptatori, atunci cand boala invadeaza organismul. In cursul perioadelor de “pace”, numarul luptatorilor se reduce, locul lor fiind tinut de “unitatile de patrula”. Aceasta constituie o explicatie simplificata a sistemului imunitar.


Influenta starilor emotionale. In timp ce dieta sanatoasa, forma fizica si starile emotionale pozitive stimuleaza si intaresc sistemul imunitar al organismului, boala, medicamentele si drogurile, precum si stresul excesiv il inhiba si-l slabesc. SIDA este o boala care apare atunci cand sistemul imunitar a fost dezactivat sau distrus in totalitate.


Astazi cercetatorii au o viziune de ansamblu. Studiile lor demonstreaza ca persoanele aflate in stari emotionale depresive sau negative sunt cu precadere vulnerabile la bolile care afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi astmul, artrita reumatoida si cancerul.

Simtamintele pot afecta sanatatea. Acest lucru e dovedit de asa-zisul fenomen sau efect placebo, folosit pentru testarea medicamentelor noi. Subiectii testati sunt impartiti in doua grupuri. Unuia dintre grupuri i se da medicamentul, iar celuilalt, un produs inactiv, dar care seamana cu medicamentul supus testarii. In mod surprinzator, subiectii carora li se administreaza placebo-ul prezinta deseori rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decat cei care primesc medicamentul real.

Gandurile si emotiile influenteaza in mod direct mintea, care la randul ei afecteaza puternic corpul. Exista relatari despre persoane care credeau ca urmeaza sa moara si care au murit, fara sa se poata gasi nici o cauza directa a mortii lor.

Emotiile pozitive intaresc sistemul imunitar. Emotiile pozitive si vietuirea sanatoasa stimuleaza productia unor substante cerebrale, numite endorfine, care hranesc efectiv sistemul imunitar. Aceste misterioase substante ajuta in lupta contra bolilor si promoveaza insanatosirea lor. In plus, ele intensifica bucuria de a trai prin simtamintele de bine, de euforie pe care le produc.

Cercetari mai noi arata in mod convingator ca o viata emotionala echilibrata este la fel de importanta pentru sanatate ca factorii deja traditionali, cum sunt alimentatia sanatoasa, exercitiul fizic regulat si evitarea alcoolului, tutunului si a altor droguri.

Nu ar trebui sa neglijam niciodata nici un remediu fizic al unei probleme de sanatate. Renuntarea la fumat, controlul greutatii corporale, adoptarea unui program regulat de exercitii fizice, tratamentele medicamentoase – toate acestea nu sunt date la o parte de ceeea ce s-a amintit mai sus. Iar, pe langa acestea, nu neglijati atitudinea pe care o adoptati. Regele Solomon spunea: “O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele “. (Proverbele 17:22)

Adauga comentariu