Rautacisme

Emil Boc vine cu soluţia luptei împotriva COVID-19: „Să se descentralizeze deciziile”! E? De unde atâta dorinţă de descentralizare?

Din faţa unui microfon prietenos, Emil Boc, primarul pe viaţă al municipiului Cluj-Napoca, ne agaţă din nou pe o harta internaţională – de data aceast a luptei împotriva COVID-19 prin descentralizarea deciziei privind începerea şcolii.

Precum Gică Hagi care zicea că „nu ar fi rău să fie bine”, Emil Boc zice că „nu e exlus să fie luată o decizie”, anunţând un nou posibil scenariu pentru rezolvarea crizei Covid-19 din România: Descentralizarea. Nu „in integrum”, ci măcar pentru şcoli şi facultăţi.

„Devenim un fel de oaie neagră a Uniunii Europene. Mai multe țări se uită la noi. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit. România este privită în acest fel ca o țară nesigură… La Cluj situația este sub control. Nu trebuie să lăsăm garda jos. Pot muri oameni cu zile din cauza iresponsabilității noastre. Mă uit cu mare atenție la toamnă. Nu știu cum va evolua situația: îmi doresc să se reia școala și universitățile pentru că mă gândesc la părinți. Nu e exlus să fie luată o decizie de descentralizare pe județe sau pe regiuni. Cred că ar trebui, pentru școli cel puțin, să se descentralizeze deciziile”, a declarat Emil Boc la un radio unde se poate duce să zică ce vrea el, că nu-l deranjează nimeni cu întrebări incomode.

Emil Boc şi-a însuşit doar jumătate din discursul prezidenţial pe orice problemă majoră a României: doar atenţia, mai puţin îngrijorarea.

Apoi că COVID-19 va rezolva problema regionalizării prin descentralizarea deciziilor la nivel local. Dar de ce numai pentru şcoli?

Fie că profesorul de constituţionalism în faţa unui curs on-line se descurcă prost şi atunci trebuie să fie precaut; fie că universităţilor, fără studenţi, li se cam golesc conturile şi unele cursuri (deci şi profesorii) devin irelevante (irelevanţi) economic. Ceea ce ar explica precauţia.

Că, în ceea ce priveşte şcolile şi grădiniţele, atâţia bani pentru renovare, refacere, repunerea toaletelor în curte, refaţadizare (ceva, să fie acolo) care s-ar putea da, nu se mai pot da că nu se justifică. Şi atunci plâng şi firmele obişnuite să-şi primească tainul anual pentru astfel de lucrări de la primărie.

Şi nu e frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *