Emil Boc și Daniel Buda, în ședința biroului politic al peneliștilor: Decizia privind viitorul prefect al Clujului se va tranșa săptămâna viitoare

PNL-iștii s-au reunit, sâmbătă, în sistem de videoconferință în cadrul Biroului Politic Național pentru validarea propunerilor pentru funcţiile de prefecţi şi subprefecţi. La ședință au participat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum și liderul PNL Cluj, Daniel Buda, care au intervenit pe tema unui prefect al partidului. În privința situației de la Cluj, unde funcția de Prefect a fost cedată UDMR - după plecarea fostului prefect Mircea Abrudean pentru funcția de secretar adjunct în Guvernul Câțu - liberalii clujeni cu greutate, precum Emil Boc ori Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, au luat atitudine fermă prin care au refuzat impunerea în urma negocierilor de coaliție a unui prefect UDMR. 

Liberalii clujeni au avertizat că, dacă prefectura rămâne la UDMR, există inclusiv pericolul reactivării curentului naționalist în Cluj.

”Emil Boc a reamintit, în BPN, eforturile pe care le-a făcut de când este primar pentru ameliorarea situației etnice și a subliniat că acum există potențialul să se revitalizeze sentimentele antimaghiare”, au declarat surse din cadrul PNL. Intervenții în aceeași notă ar fi avut europarlamentarii Rareș Bogdan și Daniel Buda,  președintele PNL Cluj.

”Daniel Buda a spus că a ofertat UDMR cu posturi la nivel local în schimbul funcției de prefect, dar încă nu a primit răspuns de la maghiari”, au explicat sursele citate. Buda a replicat că negocierile cu UDMR țin de "bucătăria internă" a partidului, dar că este încrezător că se va ajunge la o soluție.

”Am cerut găsirea unor formule, astfel încât să putem găsi un numitor comun ca să avem prefectul. Toată lumea este deschisă la discuții. Mizăm pe buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UDMR”, a declarat liderul PNL Cluj.

Clujenii i-au cerut lui Orban să discute chestiunea prefectului și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul liberal spunând că este deschis și că nu are o problemă să discute cu omologul său maghiar pe această temă.

În ședința BPN a Partidului Național Liberal au fost discutate mai multe teme politice acute.

Împărțirea ciolanului continuă în Coaliție

Au fost discutate propunerile făcute de partidele de coaliție pentru posturile de secretari de stat și șefi de agenții, însă o decizie finală în privința noului statut al prefecților (demnitari desemnați politic) nu a fost aprobată, context în care nici situația de la Cluj și nemulțumirile PNL-iștilor privind funcția de prefect nu au fost satisfăcute.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a facut, sâmbătă, declaraţii de presă după şedinţa Biroului Politic Naţional.

„Organizaţiile PNL au formulat propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii.

A existat o evaluare făcută de o comisie.(...).

Am supus validării BPN 72 de candidaţi pentru poziţiile respective, oameni care urmează să gireze funcţii importante în statul român şi să susţină premierul, miniştrii în activitatea Executivului.

Am susţinut în continuare reprezentanţi care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Guvernului pe care l-am condus, de asemenea, am susţinut reprezentanţi noi”, a declarat Orban după încheierea ședinței. 

Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, liberalii nu au discutat situația prefecților și a subprefecților, urmând ca acest subiect să fie tranșat în cursul săptămânii viioare. 

În cadrul ședinței au participat și primarul Emil Boc, și liderul PNL Cluj Daniel Buda, care au intervenit în cadrul Biroului Politic Național (BPN) al PNL în favoarea unui Prefect al partidului. 

PNL-iștii clujeni vor avea un cuvânt de spus la numirea Prefectului de Cluj, care s-a reportat pe saptamana viitoare. 

Aceștia și-au făcut publică nemulțumirea în câteva rânduri și nu intenționează să cedeze funcția de prefect către UDMR. 

Situația în privința Prefecturii Cluj urmează să fie reanalizată.

În urma negocierilor din coaliţie s-a stabilit că PNL va avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR va avea 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Recent, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, au criticat decizia PNL de a da reprezentanţilor UDMR Prefectura Cluj.

„Eu sper că, după vremea rea, să vină vremea bună, aşa cum am spus de fiecare dată. În primul rând, la Primărie, Consiliul Local şi cel Judeţean, guvernarea este alături de UDMR.

Şi eu şi domnul Tişe avem majorităţi alături de UDMR la Cluj. Este un fapt care a adus stabilitate oraşului şi judeţului.

Aici lucrurile sunt clare, avem limite, sunt linii roşii pe care ştim bine că nu avem voie să le trecem niciodată.

Totuşi, PNL a trecut o linie roşie în relaţia cu noi, pentru că, din acest punct de vedere, este foarte greu, nu am argumente să spun de ce PNL a optat pentru alt judeţ şi nu pentru Cluj atunci când s-a făcut în coaliţie această decizie politică. Eu am fost preşedinte al PDL şi mereu au fost prefecţi liberali la Cluj. Şi atunci, şi acum, Clujul a avut cel mai mare număr de vot adus partidului”, a declarat Emil Boc

Adauga comentariu