Emil Boc şi Consiliul Local primesc un upercut în bugetul public de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, în războiul cu Sile Puşcaş

Cunoaşteţi cu toţii războiul abuziv declanşat de Emil Boc împotriva omului de afaceri Sile Puşcaş, căruia, sub motivaţia unei exproprieri pentru „cauze de utiulitate publică” i-a „confiscat” un teren de mare valoare în Zorilor, pe motiv că vrea să facă acolo un parc, deşi suprafaţa şi amplasarea terenului sunt improprii pentru un asemenea demers.

Mai grav, Emil Boc a convins Consiliul Local să aprobe un cuantum infim de despăgubire, oferindu-i lui Sile Puşcaş o sumă derizorie de 2 milioane de euro, pentru un teren ce valorează deja 30 de milioane de euro şi din care, dacă ar fi dezvoltat imobiliar, aşa cum a calculat Ziar de Cluj, s-ar putea scoate cel puţin 80 de milioane de euro profit.

Lovitură de teatru, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea facuta de Secţia 1 Civilă din cadrul Curţii de Apel Cluj a stabilit ieri, fără echivoc, că în cazul exproprierii pentru „cauze de utilitate publică”, la determinarea cuantumului despăgubirilor, dispoziţiile Art. 22, Alin. 6, din Legea 255/2010, se interpretează EXTENSIV în sensul că: „se ţine seama atât de expertizele întocmite de camerele notarilor publici, dar şi de criteriile legale prevăzute de dispoziţiile Art. 26, Alin. 2, din Legea nr. 33/1994.”

Şi ce spune aliniatul 2 din Legea 33, dragii noştri cititori şi contribuabili clujeni? Păi spune nasol pentru Boc şi pentru banul public de care el îşi bate joc: „La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând ÎN MOD OBIŞNUIT imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului, luând în considerare şi dovezile prezentate de acesta”.

În traduce dragii noştri, „despăgubirea de 2 milioane de euro” pe care îngâmfatul de Emil Boc a crezut că i-o aruncă în silă omului de afaceri Sile Puşcaş, tocmai s-a transformat, prin decizia instanţei, într-un bumerang de 30 de milioane de euro, suma aproximativă care i se cuvine lui Sile Puşcaş, dacă ţinem cont de valoarea de piaţă a terenului. Practic, potrivit sentinţei de ieri, Consiliul Local şi Emil Boc sunt obligaţi să ţină cont de faptul că Sile Puşcaş se poate îndrepta oricând şi foarte repede în instanţă pentru a cere revizuirea sumei. Care nu va mai fi de 2 milioane de euro, ci de cel puţin 30 de milioane de euro.

Singura soluţie decentă, deşi foarte târzie, dar mai puţin păguboasă, ar fi ca Emil Boc să-l convoace la negocieri pe omul de afaceri Sile Puşcaş şi să obţină reducerea cuantumului în mod amiabil.

Tot se va lăsa cu sânge în buget, pentru ambiţia cretină a primarului de a fi expropriat o proprietate privată pentru un amărât de parc, dar măcar clujenii vor plăti nu 30 de milioane de euro, ci mai puţin, dacă şi omul de afaceri va fi de acord.

Tot este trist că s-a ajuns aici.

Adauga comentariu