Emil Boc se întâlnește rar cu presa dar și când o face, scoate perle notabile: “Nu am subiecte importante”, a fost răspunsul primarului la întrebarea de ce nu face mai des conferințe de presă

Moment “istoric” pentru presa clujeană: primarul Emil Boc, care e scump la vorbă și la vedere cu majoritatea jurnaliștilor, a convocat toată suflarea din presă vineri, 7 aprilie, la o conferință în incinta Primăriei. Evenimentul nu a fost lipsit de momente demne de operele lui Caragiale.

Conferințele de presă organizate de Primăria Cluj-Napoca sunt din an în Paști. După o lungă perioadă, de peste un an, de când primarul nu a onorat cu prezența jurnaliștii, s-a hotărât să își mai reabiliteze imaginea în fața presei și a trimis prin Biroul Mass-Media al Primăriei invitații în dimineața zilei de vineri. “Astăzi, 7 aprilie 2017, începând cu ora 14.00, în Sala de Sticlă a Primăriei, primarul Emil Boc va susține o conferință de presă pe teme de interes general”, scrie în invitația oficială. 

După ce a lăsat presa să aștepte aproape zece minute sosirea sa, Emil Boc și-a ”ambalat” scuzele de rigoare pentru întârziere într-o ironie fină: ”Scuzați ora un pic cam înaintată, aproape de week-end, dar presa e întotdeauna la datorie așa încât apreciez efortul dumneavoastră”, apoi a intrat direct în subiectul de interes general. S-a dovedit a fi unul singur: montarea plăcuțelor multilingve la intrările în oraș. 
Primarul a expus peste o jumătate de oră subiectul conferinței, trecând în revistă momente din evoluția orașului de la coloniști la stadiul actual și propunerile Comisiei de experți pentru inscripționarea multilingvă. Presa nu a avut mult loc la cuvânt.

În momentele în care s-au stins luminile în sală pentru proiecția slideurilor cu denumirile multilingve ale indicatoarelor ce vor fi montate, Szakats Istvan de la Asociația Musai-Muszaj care i-a propus primarului să pună plăcuțe și l-a dat și în judecată, a fost pe fază din nou și a ”vânat” imediat o greșeală, un afront adus limbii maghiare: în loc de Kolozsvar, denumirea corectă, pe slide era scris Koloszvar.

Au urmat câteva clipe de amuzament și stânjeneală. Replica lui Emil Boc a fost că se întâmplă și la case mai mari, darămite la case mai mici și a cerut departamentului media să modifice imediat forma greșită a cuvântului. „Intenția contează, domnule primar” s-a auzit o voce din sală. Problema s-a rezolvat destul de rapid, iar conferința și-a urmat cursul. În general, a fost mai mult un monolog al primarului, întrerupt de câteva întrebări ale jurnaliștilor prezenți. 

În mai puțin de o oră, Emil Boc și-a încheiat întâlnirea cu presa care îl laudă și îl critică deopotrivă, în funcție de publicație. La încheiere, un jurnalist l-a întrebat pe Boc de ce nu face mai des conferințe de presă. Răspunsul a fost scurt și expeditiv: ”N-am subiecte importante!”. ”Dar o să fie singura conferință de anul ăsta?”, nu s-a lăsat o altă jurnalistă. ”Viața ne va demonstra și vom vedea” a concluzionat filosofic Emil Boc. 

Adauga comentariu