Emil Boc a scos presa in strada pentru a anunta un proiect ce va incepe in octombrie 2014

Daca e miercuri, e conferinta la primarie, o stie orice jurnalist din Cluj-Napoca. Ca sa alunge monotonia, din cand in cand e anuntata cate o excursie-surpriza, cu microbuzul, prin oras. De data asta, conferinta a fost in fata hotelului Sport, unde, la -4 grade Celsius, jurnalistii au aflat detalii despre sistemul de ticketing, care va functiona din 1 octombrie 2014. Asta dupa ce fusese deja anuntat pentru luna iulie a anului viitor. Jurnalistii s-au adunat zgribuliti in zona statiei autobuzului 30 din fata Hotelului Sport, unii au filmat statia cu acoperis modern, altii au stat la taclale pana cand edilul emil Boc a fost vazut venind pe trotuarul de vizavi, alaturi de oficialul din primarie responsabil de proiectul de ticketing. Cei doi au ocoli regulamentar zona, pentru a traversa pe trecerea de pietoni, s-au apropiat si au fost inconjurati rapid de camerele de luat vederi si microfoane. Primarul si-a facut anunturile avand, in spate, regulamentar, o statie de autobuz, scrasnet de frane, claxoane si tanguitul girafarurile salvarilor de pe strada.
“Obiectivul conferintei de astazi este de a va prezenta un proiect European, cu sprijin consistent si din partea primariei, care se refera la sistemul de ticketing”, a declarat Boc.
Proiectul urmareste modernizarea a 87 de statii de transport in comun; vor fi amenajate 94 de copertine, dotate cu bancute, panouri publicitare sau cosuri de gunoi.
“Cu alte cuvinte, nu vom mai avea statii care sa nu corespunda standardelor decente in transportul in comun. De asemenea, proiectul presupune montarea a 61 de automate de eliberare a biletelor de calatorie in statii, inclusiv dupa ora 21. Nu fiecare statie va avea automat. Vor mai fi inca 7 asemenea automate la sediile primariilor de cartier”, a detaliat primarul. “In statii vor fi montate 136 de validatoare. Ati vazut si in strainatate, cand te urci in masina ai validator prin care confirmi ca intr-un animit interval orar ai urcat in mijlocul respectiv. Vreau sa stiti ca vor exista 327 de validatoare doar in mijloacele de transport in comun. Vor mai fi asigurate materialele necesare pentru dotarea tehnica, si anume puncte de descarcare a datelor, locatii central de management operational, locatii de back-up. Acest proiect are valoarea de 27 de milioane de lei, din care 6 milioane de lei sunt suportati de primarie, deci participarea noastra este in jur de 35%, pentru ca asa e prevazut in contract. Proiectul urmeaza sa fie gata la 1 octombrie 2014, atunci e termenul contractual de incheiere”, a punctat edilul Clujului.
Astazi, stadiul fizic al lucrarilor este de aproximativ 12%, dar anumite componente sunt deja in stare avansata, mai precis cumpararea validatoarelor si a statiilor tehnice. Edilul promite ca se va face un pavaj modernizat in statii, alaturi de modernizarea copertinelor.
“E un proiect care nu se vede in lucru, dar in munca de zi cu zi se fac diverse actiuni. La inceput va mai funtiona, in paralel, si vechiul sistem de vanzare al biletelor, pentru a face tranzitul mai usor, dupa care se va trece definitive pe noul sistem integrat. E prima parte a sistemului de transport public pe care il modernizam, la anul urmeaza cumpararea de autobuze electrice, impreuna cu banii din fondurile elvetiene si, evident, continuarea achizitionarii de autobuze, dupa ce anul acesta vom achizitiona 10 troleibuze noi. Speram sa putem pune proiecte pentru fonduri europene in vederea extinderii transportului in comun in comunele limitrofe, ma refer atat la extinderea tramvaielor, cat si la troleibuze. Biletele vor fi valabile o zi, o saptamana, o ora, cu acelasi bilet pe toate mijloacele de transport din municipiu. Cetateanul economiseste timp, va fi mai decent si vom moderniza statiile”, a mai spus Boc in fata microfoanelor.
Nu este exclus ca, pe viitor, sa poata fi platite biletele prin SMS, a mai spus el, raspunzand la intrebarea unui ziarist care facea comparatie cu transportul din Alba Iulia. Taxele pentru 2014 raman la fel Primarul a anuntat si ca taxele si impozitele locale pentru 2014 vor ramane la acelasi nivel ca anul trecut.
“Voi inainta un proiect pentru sedinta de consiliul local de saptamana viitoare. Pentru firmele care lucreaza in parcurile industriale vom pune cel mai mic impozit prevazut de lege”, a promis Boc.
Edilul a mai anuntat ca in seara asta e spectacol de Mos Nicolae in Piata Unirii, unde va canta Smiley si se vor da cadouri pentru copii. La final, Boc a lansat un atac la adresa Guvernului pentru felul in care finanteaza autostrazile, a remarcat ca zona noastra e “o Cenusareasa” pentru autoritatile actuale si spune ca nu ar trebui sa fie asa, avand in vedere ca Transilvania face legatura cu Vestul.
“Se pare ca, pentru guvernanti, legaura cu alte zone este mai importanta decat legatura cu Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, nu pot decat sa constat ca, la fel ca la bugetul de stat, si prin proiectele de autostrazi Transilvania este neglijata si trimisa la colt. Sper ca pana la urma acesti guvernanti sa se trezeasca si sa respecte Transilvania pe masura contributiei pe care o are la bugetul national. Nimic altceva nu cerem decat respect si alocare de bani pe masura contributiei”, a incheiat Boc.

Comentarii

rodica

06.12.2013 00:31

Astazi l-am ascultat pe golanul de Basescu,care..........deoarece se gandeste asa de mult la mine , cetatean roman , bu e de acord cu acciza, dar daca Ponta o pune din iunie nu-l mai deranjeaza . Mare lichea ! Cand Nuti de Romania a primit multi bani pt camp lui Base din 2009 a fost bine. Ce escroc !!!!!

DanT

05.12.2013 16:03

N-ati inteles nimic ... proiectul nu incepe in octombrie 2014, ci se termina in octombrie 2014 (de implementat).

Adauga comentariu