In vizor

Emil Boc, prim-ministrul crizei din 2008: „Dacă din nou ajungem la închiderea activităților, intrăm într-o altă criză economică, mai dură!”

Într-o intervenție telefonică la un post de radio local, Emil Boc, prim-ministrul crizei din 2008, le-a oferit astăzi clujenilor informații despre situația pandemiei la Cluj, despre ce ne așteaptă în viitorul apropiat din perspectiva crizei epidemice și economice:

„În privința Clujului, împreună cu domnul prefect și cu celelalte autorități ale statului facem tot ce ne stă în putință să nu închidem economia, începând cu restaurantele și alte lucruri de acest fel, dar, pentru asta, avem nevoie de suportul și de sprijinul clujenilor. (…)

Avem locuri la terapie intensivă, situația este sub control, chiar dacă e sub asediu în fiecare zi, dar gândiți-vă la două lucruri: purtați mască, utilizați igiena elementară, spălatul pe mâini, și păstrați distanțarea aceasta fizică de minimum un metru. (…)

Gândiți-vă că orice comportament al nostru e responsabil, dincolo de îmbolnăvirea celuilalt, duce la pierderea locului de muncă al unui prieten de-al nostru, al unui coleg sau al cuiva din familie. Pentru că, gândiți-vă, dacă această pandemie din nou o ia în sus, cine credeți că suferă mai mult? Tot oamenii obișnuiți, tot oamenii de la baza piramidei! Începând cu cei din restaurante, care își pierd locurile de muncă și, pe firul apei în sus, toți, într-un fel sau altul, ajung să piardă din venituri sau și din locurile de muncă”, a declarat Emil Boc.

Primarul reales recent pentru cel de-al cincilea mandat a făcut apel la solidaritatea clujenilor. Pe scurt, dacă oamenii nu respectă acum regulile sanitare, riscăm o reînchidere a activităților care, potrivit fostului prim-ministru din perioada crizei  din 2008, ne va duce într-o altă criză economică, mai dură:

„Deci, fac apel la această solidaritate a clujenilor de a ne proteja sănătatea și de a ne proteja locurile de muncă. Noi, tot ce ținem de noi, facem aceste lucruri. Încă nu suntem la punctul de la care se pune în discuție suspendarea activității, nu suntem pe 1.5, cât este. Suntem sub acest procent pe municipiu, dar nu suntem departe de acest procent, de-asta, până încă nu e prea târziu, spun: haideți să ne adunăm rațional în jurul acestui obiectiv de a ține situația sub control, pentru că prin asta ne protejăm și sănătatea, și locurile de muncă! Când se închide un restaurant, primul care pleacă acasă e ăla de la bar, de la baza piramidei. Ăla își pierde locul de muncă și știți ce înseamnă locul de muncă: înseamnă nesiguranță, nu îți poți plăti cheltuielile, facturile, nu ai asigurare medicală, nu ai asigurare la Casa de Pensii, începe șirul de probleme! (…)

Vă asigur că știm pericolul care este în față și nu stăm cu mâinile în sân, asta vreau să vă spun, există locuri la ATI, vor exista în continuare, dar, evident, nu nelimitate, pentru că, prin excelență, capacitățile acestea au o limită. Iar, în condițiile în care vine avalanșa, știți bine, ca și la zăpadă: ok, faci față la o furtună! Dacă vine o avalanșă, ce faci?! Te îngroapă avalanșa, nu mai reziști! Dacă lucrurile, prin comportamentul nostru, scapă de sub control. Pentru că nu știi unde lovește virusul acesta, în cine, și în ce organ al fiecăruia, mai vulnerabil, din perspectivă medicală. Și, Doamne ferește, când ai ajuns la Terapie Intensivă, drumurile nu prea sunt line! Ci complicate! Și, Doamne ferește să ajungem acolo! (…)

Deocamdată lucrăm la scenariul la care sperăm să nu depășim limita critică și pentru asta fac apel în continuare la bătălia care e în afara spitalelor! Pentru că în spitale știm ce avem de făcut, ca administratori, știm ce soluții avem, dar, prin excelență, și acestea sunt limitate ca posibilități de intervenție! Astăzi, în momentul în care vorbim, cel mai important lucru este să nu agravăm situația existentă! (…)

Marea problemă este că cei care sunt iresponsabili omoară prin imprudență oameni nevinovați, oameni care ar fi trăit dacă nu ar fi contractat acest virus acum! (…)

Viața merge mai departe și trebuie să meargă mai departe, că nu se oprește, în condiții, într-adevăr, excepționale, dar ea trebuie să meargă mai departe și de aceea fac apel: ca ea să meargă mai departe, trebuie să fim și noi responsabili, pentru că dacă din nou ajungem la închiderea activităților, gândiți-vă că intrăm într-o altă criză economică, mai dură!

Și încă o dată sublinez: cei care suferă sunt întotdeauna aceia de jos, aceia de la baza piramidei suferă prima dată și în primul rând! (…) Pandemia asta, după datele pe care le văd în față, în primul rând îi afectează pe cei vulnerabili, pe cei mai săraci, pe cei cu venituri reduse, pe cei care oricum o duceau greu. Acum o duc și mai greu și o vor duce și mai greu! Deci, haideți să fim solidari pentru că, dincolo de dimensiunea aceasta de sănătate, care e valabilă pentru toți, ea are și un impact economic și îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre noi și pe cei cu locurile de muncă cele mai vulnerabile, care se chinuie să aibă și să își mențină un loc de muncă și să muncească! Fac apel să fim conștienți de aceste lucruri pentru că, după aceea, pe orizontală, pe firul apei, toți suntem afectați din perspectiva asta: firmele nu mai fac comenzi, taximetriștii nu mai au unde să muncească, hotelurile nu au clienți, și așa firul economic se duce în jos!”, a conchis Boc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *