In vizor

Emil Boc mai face o rundă de bugetare partikipativă

Peste o lună se deschide o nouă ediție a concursului de bugetare participativă, organizat de Primăria Cluj-Napoca, desi proiectele câștigătoare ale primei ediții nu au primit finanțare. Reprezentanții administrației publice locale spun că banii pot fi alocați multianual, nu neapărat în primul an de la desemnarea câștigătorilor. 

Pe site-ul oficial al programului de bugetare participativă a început numărătoarea inversă pentru depunerea proiectelor care vor intra în concurs. Aceasta este a doua ediție a concursului. Din proiectele desemnate câștigătoare anul trecut, unul singur este în faza de execuție – grădini verticale și fațade vegetale. Restul sunt la stadiul de proiectare. Șansele ca anul acesta să înceapă lucrările la aceste proiecte sunt minime, bugetul local fiind împărțit din iarnă. 

Cu toate că nu s-au alocat bani pentru proiectele de la prima ediție a concursului, deja a început ediția a doua. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc încă de luna trecută.

“Bugetarea participativă este un semn de respect față de cetățean, ca o parte din banii pe care îi plătește să fie gestionați de el așa cum dorește. Este o sumă până în 2 milioane euro, nu este o sumă mare, dar permite să adunăm câteva idei foarte bune pentru oraș și să dăm satisfacție cetățenilor că pot și ei direct să contribuie la alcătuirea bugetului. În perioada 16 iulie – 19 august se vor depune proiecte de către cetățeni, în vara aceasta ca și anul trecut, termenul este același ca și anul trecut. Apoi, între 21 august și 1 octombrie se vor analiza proiectele pentru a le tria. Între 2 și 22 octombrie va fi prima etapă de vot, între 23 și 29 validarea primei etape de vot, apoi între 30 octombrie și 19 noiembrie este prima etapă de vot când din toate proiectele se votează primele, apoi între 20 noiembrie și 26 noiembrie validarea celei de-a doua etape de vot, ca în 27 noiembrie să afișăm rezultatele finale ale proiectului de bugetare participativă și să le includem în proiectul de buget de luna viitoare când va fi supusă spre aprobare Consiliului Local”, a spus Boc. 

Reprezentanții Primăriei au precizat care sunt motivele care stau la baza finanțării multianuale.

“Toate proiectele din cadrul procesului de bugetare participativă au asigurată finanțarea anuală sau multianuală. Acestea se află în diverse faze de implementare (studii tehnice, licitații). Proiectele votate de clujeni, în funcție de specificul fiecăruia, vor fi implementate cu repectarea procedurilor legale. Unele dintre ele presupun o rezolvare multianuală, cum ar fi proiectul ”Toalete pentru toți”, proiect pentru implementarea căruia licitația este în curs de desfășurare, iar termenul de depunere a ofertelor este data de 18.06.2018”, a transmis reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *