Emil Boc își pune gealații să adune date personale ce încalcă GDPR de la bătrânii ce frecventează centrele de pensionari. Care este scopul?

Cu ocazia Sărbătorilor, Primăria Cluj-Napoca prin programul social „Alimente” oferă tichete sociale. Un pensionar pentru a putea beneficia de acele tichete trebuie să completeze două formulare care pun anumite semne de întrebare.

În urmă cu șase ani în Cluj-Napoca s-a creat o asociație de pensionari, care astăzi depășește 2000 de pensionari printre care sunt academicieni, juriști, dar și oameni de rând.

Acum câteva zile pe ușile președintelui Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Cluj, Ioan Constantinescu a intrat o femeie pensionară, cu școală mai puțină, cu formularele în mână, neștiind de ce i se cer atâtea date. După cum am precizat mai sus, formularele de la Direcția de Asistență Socială au o structură care în baza unei hotărâri a Consiliul Local oferă niște „cadouri” pensionarilor cu venituri reduse. Ceea ce este depășit de normalitate în acele formulare este faptul că se cere codul numeric personal. Ca o persoană cu venituri reduse să poată beneficia de acel „cadou” trebuia să își dea codul numeric personal, după care să semneze o „Declarație de Consimțământ” prin care îi permite Direcției de Asistență Socială și Medicală să folosească datele cu caracter personal, fiind specificat că va fi folosit „doar pentru soluționarea prezentei cereri”.

Nu toți pensionarii înțeleg ce este acea „Declarație de Consimțământ”, dar cu toate acestea, aceștia sunt puși să semneze. Acest fapt este dovedit de cazul doamnei care s-a aflat nevoită să ajungă la președintele Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Cluj pentru a înțelege ce semnează.

Aceste formulare sunt cu un semn de întrebare, ridicând suspiciuni: De ce este nevoie de CNP pentru oferirea unor tichete? Pentru asemena cazuri este de ajuns completarea numelui, seria și numărul buletinului și prezentarea actului de identitate în momentul ridicării foloaselor.

De ce are nevoie Primăria Cluj-Napoca de codul numeric personal pentru oferirea unor tichete/alimente? Ce legătură are codul numeric personal cu oferirea unui kg de zahar, ulei, făină? Ei bine, să ne reamintim faptul că urmează un an electoral, iar actuala conducere are nevoie de voturi.

Cine le garantează pensionarilor că CNP-ul nu le va fi folosit în în alte scopuri?

Conducerea locală încearcă să ducă de nas pensionarii, profitând de lipsa de cunoștință a omului simplu. Conștienți fiind de faptul că sunt mii de bătrâni care au o mare nevoie de ajutorul pe care Primăria îl oferă, s-au gândit să acționeze și în beneficiul lor.

Am încercat să cerem explicații Direcției Generale de Asistență Socială și Medicală, însă domnul director al instituției este plecat. Am stat de vorbă cu un angajat responsabil de asistenta persoanelor vârstnice, de unde am primit un răspuns vag, fără susținere.

În momentul în care am întrebat de ce este nevoie de CNP pentru a oferi un ajutor ni s-a spus că se cere pentru a se putea identifica persoanele.

„Ideea îi primul rând este că sunt foarte multe persoane care au același nume” ne spune un angajat al DASM

Când am spus că persoanele pot fi identificate și cu numărul și seria din buletin, ni s-a spus: „Da, e ok și așa atâta timp cât buletinul nu este expirat”.

Revenim cu detalii în momentul în care vom primi un răspuns oficial din partea DASM

 

 

 

 

 

Adauga comentariu