Emil Boc, după numărul mare de cazuri din Cluj: „Bătălia cu covidul se duce în afara spitalelor… Acolo trebuie să întărim cel mai mult măsurile”

Numărul crescut de cazuri de infecție cu coronavirus rămâne unul constant în Cluj, iar recent autoritățile din Germania au introdus Clujul și județul Alba pe lista zonelor de risc. După alegerile din 27 septembrie 2020, autoritățile au raportat zilnic peste 2000 de cazuri noi, iar Lucovid Orban a declarat că printre locurile cu cel mai mare risc de infectare figurează nunțile, botezurile ori chiar transportul public. Primarul Emil Boc susține în continuare că situația la nivelul județului Cluj este sub control, chiar dacă numărul de cazuri a explodat. Potrivit edilului clujean, cel mai mare risc nu il reprezintă nici nunțile și nici evenimentele publice, ori transportul public, ci cartierele – locurile de întâlniri publice unde măsurile nu mai sunt respectate cu strictețe, clujenii aflându-se în proximitatea propriului domiciliu și pierzând din vigilență. 

Cu alte cuvinte, Emil Boc susține că riscul de infectare există acolo unde competențele autorităților sunt mai reduse și intervine responsabilitatea individuală a cetățeanului. Iar numărul mare de cazuri este pus pe neglijența omului de rând, nu pe incompetența, lipsa de profesionalism și lipsa de responsabilitate a autorităților clujene în acest sens.

„Printre factorii de risc, nu am văzut nunțile, botezurile și petrecerile la Cluj ca fiind prima sursă de contaminare. Nici evenimentele publice, pentru că s-au respectat măsurile de distanțare, nici transportul în comun unde n-am văzut om fără mască, ci consider că parcurile, locurile de joacă, locurile de întâlniri publice din cartiere, acolo trebuie mai multă responsabilitate după părerea mea. 

Acolo și experții au spus că oamenii când sunt în preajma cartierului parcă au relaxare mai mare, pentru că se consideră acasă. 

Acolo trebuie să întărim cel mai mult măsurile, prin conștiința civică a fiecăruia dintre noi, protecția. Mai ales în locurile aglomerate, în centrele de cartier e bine să purtăm mască”, a declarat în cadrul unei intervenții la un post de radio local primarul Emil Boc. 

Edilul Clujului recunoaște că la nivel județean a fost înregistrat un număr tot mai mare de cazuri de infecție cu coronavirus, dar consideră că această creștere poate fi pusă și pe seama unor focare de la câteva centre de vârstnici ori fabrici, acolo unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infecție. Desigur, un risc este prezentat și de transmiterea comunitară, iată de ce Emil Boc consideră că lupta nu se duce în spitale, ci în afara lor, în funcție de modul în care sunt respectate măsurile de protecție de către clujeni:

„Nu suntem într-o situație în care să nu avem controlul. 

E o situația care ne îngrijorează, este adevărat. Subliniez, bătălia cu covidul se duce în afara spitalelor, nu în spital.

În spital e capacitate limitată, acolo mai putem pune câteva aparate de terapie intensivă în plus, mai putem crea 10 locuri, dar bătălia adevărată e în afara spitalului”, a declarat Emil Boc, îndemnând cetățenii să respecte regulille minime de prevenție: purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor. 

De curând, Lucovid Orban a declarat că numărul mare de cazuri înregistrate pe parcursul acestei săptămâni pot fi explicate prin nerespectarea măsurilor de către români la evenimente publice, in transportul în comun, ori la nunți și botezuri:

Pe primul loc sunt „nunţile, botezurile şi evenimente de acest tip în care nu s-au respectat măsurile de protecţie”. „Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public – urban, intrajudețean şi interjudeţean și transportul spre și de la platformele industriale. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că până acum primarii s-au temut să ia decizii, pentru că era perioada dinaintea alegerilor locale, dar că acum trebuie să nu mai aibă această frică.

 

 

Adauga comentariu