In vizor

Emil Boc distruge viețile oamenilor care au afaceri pe șantierul de pe Ferdinand! „Cum mai plătim chiria? Urmează FALIMENTUL!”

Tovarășul Emil Boc a fost în inspecție azi dimineață pe șantierul de pe strada Regele Ferdinand. Desigur, doar pentru poze, căci cu oamenii ale căror vieți le distruge efectiv nu are vorbitor.

Dacă Emil Boc nu-i bagă în seamă, am decis să o facem noi. În speranța că ipocritul de la primăria Cluj-Napoca va încerca să ia ceva măsuri. 

Bulevardul Regele Ferdinand e împărțit momentan în două fâșii. Partea deja săpată o vom denumi „tărâmul nimănui”. Aici există pe puțin zece afaceri care au fost sau vor fi puse pe butuci de către Emil Boc. Am bătut din ușă în ușă pentru a sta de vorbă cu oamenii (pentru că primarul devenit baronaș local e inexistent când vine vorba de dialog cu cetățenii). Unii ne-au vorbit cu ochii în lacrimi, alții făceau haz de necaz, altora li se simțea frustrarea și nervozitatea în glas. Un lucru e cert: mulți riscă să pună lacătul pe afaceri din cauza modului IDIOT în care Emil Boc și firma lui de casă, Diferit, își bat joc de întreaga lucrare.

Să fim înțeleși. Toți oamenii sunt de acord cu modernizarea străzii Ferdinand, însă nu pot înțelege batjocura la care sunt supuși. S-au întrebat retoric, așa cum ne întrebăm și noi:

1. Cum poți să faci un șantier de 11 luni pe centrul orașului. De ce lucrează un număr extrem de mic de muncitori, după un program extrem de dubios. De ce nu sunt 100 de „dorei” pe șantier care să lucreze 12 ore pe zi? 
2. Cum pot să facă acești oameni aprovizionarea cu marfă pe acest șantier infect?
3. Cum pot oamenii să își ducă gunoiul în aceste condiții? 
4. De ce nimeni nu a venit să vorbească cu oamenii, măcar să mimeze că ar fi curios de drama lor?

Prima ușă la care am bătut a fost o afacere cu bijuterii. „Am găsit înțelegere și chiria ne-a fost redusă la jumătate. Chiar și așa, e clar că oamenii evită această zonă, sunt afaceri unde nu intră nimeni. De exemplu, puteți vorbi cu colegul (n.r. ne arată spre un bărbat care păzește o poartă). El acum își deschide o afacere”, a fost prima mărturisire pe care am obținut-o.

„Colegul” e reticent să vorbească cu noi, însă ne transmite ferm, atunci când e întrebat cum se descurcă: „Cum credeți?”. Urmează să își deschidă un restaurant de tip fast-food.

Am intrat într-un gang cu multe afaceri mici. Traduceri autorizate, reparații ceasuri. Mesajul e același, oamenii sunt resemnați că bate vântul pe la ei prin curte. Mai mult, se ridică problema ridicării gunoaielor: „Stăm acolo cu tomberoanele pline, nu vine nimeni să le ridice”. 

Magazinele de haine riscă falimentul
Printre zeci de afaceri care plâng pe Ferdinand, cu siguranță cele mai afectate sunt magazinele de haine. Afaceri de familie care vor pune lacătul în curând. Cu ochii în lacrimi, o femeie ne spune oful: „Nu îmi dau seama cum ar putea să ne plătească patronul, aici nu intră nimeni. Nu știu cât mai rezistăm, ne omoară în 11 luni de șantier. Ca să nu mai spun că avem de făcut aprovizionarea, acuma a venit toamna și primim marfă. Cum să facem acest lucru? Așa e aici, nu e curios nimeni de oameni”. 

Un bărbat, patron la un alt magazin, e mult mai tranșant: „Mă gândesc serios, cam de o săptămână, dacă să mai stau sau să plec de aici. Cum să faci șantier în centrul Clujului de 11 luni? Chinezii făceau autostradă deja. Uitați-vă și dumneavoastră, nu muncește nimeni. Unul stă la umbră, altul mănâncă înghețată în tractor. Cum să plătești chiria? Urmează falimentul! Noi suntem victime colaterale aici, ca în război”.

Notarii, trimiși în concediu de angajații firmei Diferit
Într-un cunoscut gang de pe Ferdinand se află mai multe cabinete notariale. Oamenii s-au trezit într-o zi cu un șant de 1.5 metri în fața porții. I-au rugat frumos pe muncitori să amplasaeze un pod improvizat, în schimb au fost trimiși în concediu. Totul s-a rezolvat după multe minute de discuții aprinse cu șefii „doreilor”. „Ne-au săpat aici un șant de nu puteam trece, e imposibil să treci. Ne-au spus să închidem afacerea și să mergem în concediu. Sigur, ne plătesc ei chiria și salariile la oameni? Nici nu au vrut să improvizeze un pod, a trebuit să ne certăm cu ei pe tema asta”, ne-a mărturisit unul dintre notari. 

Banca Transilvania și păcănelele, singurii feriți de Apocalipsă
Într-o mare de tristețe, am găsit și două excepții. Banca Transilvania și un loc de pelerinaj pentru amatorii de păcănele și casino. Afaceri mari, care au o clienți fideli care trec prin hârtoape pentru a-și atinge scopul. „Ieri a venit un domn de peste 100 de kilograme într-un scaun cu rotile. Credeam că merge la notar, de fapt mergea la păcănele, la Seven”, ne-a mărturisit o angajată a unui magazin cu haine. Măcar haz de necaz să facem, domnul Boc. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *