In vizor

Emil Boc, despre cei peste 1000 de angajați din Primărie: „Noi, oricum, suntem sub numărul maxim cu mult… Nu poți să-i suplinești cu roboți”

Deși Primăria lui Boc numără peste 1000 de angajați, edilul susține că numărul acestora este insuficient pentru un oraș în extindere, cu pretenții de „calitate a vieții”. Spre exemplu, Berlinul, capitala Germaniei, oraș cu o populație de aproape 3.5 milioane de locuitori, are o primărie cu 207 angajați! 

Recent, edilul Emil Boc declara că munca repetitivă din Primăria pe care o conduce va deveni apanajul inteligenței artificiale. Întrebat în privința numărului mare de slujbași din administrație – cca 1200 de angajați la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, Boc a susținut că numărul acestora este prea mic comparativ cu noile provocări privind creșterea calității vieții.

„Vom vedea asta cum se întâmplă. Noi, oricum, suntem sub numărul maxim cu mult.  

Noi am preferat să nu mergem pe număr mare de funcționari”, a declarat Emil Boc la un post de radio local. 

Cluj-Napoca

Primar: Emil Boc (PNL)

Bugetul orașului (pe an): peste 300 milioane de euro

Număr angajați primărie: 1095 (potrivit organigramei din 2019)

Polițiști locali: aproximativ 320

Bugetul alocat salariilor: 35.8 milioane de euro 

„Știți bine că există o lege care spune că Primăriile cu peste 300.000 de locuitori trebuie să aibă atâția funcționari. Un număr, nu știu… nu mai țin minte acuma.

Noi suntem cu mult sub acel număr, pentru că am preferat, mai bine, să-i plătim mai bine pe cei existenți, decât să mărim schema de personal. 

Asta a fost și filosofia pe care noi am aprobat-o și e bine să fie oamenii motivați și, din această perspectivă, orice proces de eficientizare a muncii duce la posibilitatea de a rezolva mai rapid problemele oamenilor. 

Da, deci, prin excelență, procesele de inteligență artificială pot duce la o eficientizare inclusiv în privința numărului de personal, dar întotdeauna un oraș în extindere, cum este Clujul, va avea nevoie de mai mulți polițiști locali, de exemplu. 

Dacă facem un nou cartier cu 246 de ha, vei avea nevoie de poliție locală, care să meargă în teren acolo, aia nu poți s-o suplinești cu roboți. 

Poți să ai sistem video pe arterele de circulație, dar trebuie poliție locală în cartier.

Pe de o parte simplifici, pe de altă parte, în extindere, ai nevoie de personal mai mare. La cimitirul din Someșeni este nevoie de personal.

Evident, disponibilizezi dintr-o parte, îi pui în altă parte, dar în tot timpul, orașele mari merg înainte. Orașele mari nu se golesc”, a declarat primarul Emil Boc la un post de radio local.

Primarul Emil Boc a declarat că pregătirea strategiei de dezvoltare a Clujului vizează în primul rând preocuparea pentru calitatea vieții.

Ori aceasta pare să însemne, din perspectiva primarului, un număr suficient de angajați, mai mulți angajați pentru un oraș în extindere și pentru a asigura funcționarea aparatului birocratic al Primăriei Cluj-Napoca. 

În cadrul unei dezbateri online, Emil Boc a declarat că în vreme ce inteligența artificală va face treaba funcționarilor din instituția pe care o coordonează – peste 1000 de angajați la nivelul administrației clujene – slujbașii municipali vor avea mai mult timp pentru creativitate, gândire și strategii.

CITEȘTE ȘIAna Tobor, digital influencer: „Ce fac oamenii în timp ce tehnologia devine umană? Oamenii se virtualizează”. Emil Boc: „Clujul are un avantaj competitiv în acest domeniu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *