Emanuel Ungureanu vrea să elimine mafia traficului de organe. Legea transplantului ar putea fi modificată în Parlament

Legea transplantului ar putea fi modificată în Parlament. Deputatul clujean Emanuel Ungureanu propune un proiect de lege ce ar duce la transparență în sistemul de Transplant din România și la eliminarea traficului de organe.

„Vine, în primul rând, de la moartea unor copii și tineri cu insuficiență renală cronică pe care i-am îngropat și care, din punctul meu de vedere, ar fi avut o șansă la viață dacă s-ar fi născut într-o țară cu un sistem de transplant echitabil.

Cred că este un moment istoric pentru lumea transplantului din România şi un moment istoric pentru miile de pacienţi care aşteaptă un organ salvator şi care până astăzi au fost la mâna a ceea ce am numit eu, generic, un „dumnezeu medical”, care a decis cine trăieşte şi cine moare”, a declarat vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Proiectul de lege, care este susținut și de membri PSD, PNL, PRO România și neafiliați, presupune reglementarea morții cerebrale după model american, un sistem de trasabilitate și alocare a organelor pe modelul legii spaniole, cu tot ce înseamnă etichetare, traseu al organelor, scor de alocare transparent și echitabil, dar și o zonă de sancțiuni pentru cei care nu respectă legea.

„Am luat din legea spaniolă acele criterii transparente pentru ceea ce înseamnă scor de alocare, să putem vorbi despre trasabilitate, adică să ştim de la momentul în care un organ este prelevat cine face prelevarea, de la cine se face, în ce se transportă, cum se etichetează, cum poate fi urmărit acel organ, cui i se pune, pe ce scor şi urmărirea post-transplant să fie în logica despre care vorbesc.

Încrederea populației se câștigă prin adevăr. Dacă oamenii înțeleg că moartea cerebrală este statuată prin lege, că trasabilitatea este clară, că sistemul de alocare este unul transparent și sancțiunile sunt dure pentru cei care ar murdări acest act super de sacrificiu, atunci în mod natural lumea va prinde încredere”, a precizat deputatul clujean.

La prezentarea proiectului, Emanuel Ungureanu a purtat un tricou cu o fotografie a unei fetițe care a murit din cauză că nu s-a găsit un rinichi care să îi salveze viața și căreia i-a promis că va promova un astfel de proiect.

Aceeași poză a apărut și în timpul scandalului Alexandru Arșinel.

„Alexandru Arșinel nu a fost nici măcar o zi pe lista de așteptare pentru transplant și a primit codul cuiant doar în ziua transplantului. Este complet nedrept și ticălos ca un medic să declare că a acordat un organ fie și unui mare actor sau mai mic, fiecare după perspectivă, pe criteriul valorii sociale”, a adăugat Ungureanu.

Emanuel Ungureanu acuză medicii că vând organele pe piața neagră, iar părinții ajung să își vândă casele pentru a-și salva copiii. Deputatul USR vrea ca modificarea legii transplantului să fie votată în Parlament în regim de urgență.

 

 

 

Adauga comentariu