Emanuel Ungureanu: S-au irosit 45 de milioane de euro pe referendum, în timp ce trei clinici așteaptă bani pentru radioterapie

Deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, susține că s-au irosit degeaba 45 de milioane de euro pentru un referendum inutil, în timp ce trei spitale în care se tratează cancerul încă își mai așteaptă banii pentru radioterapie.

"45 de milioane de euro au fost irosiți de coaliția PSD-ALDE pentru un Referendum complet inutil. Priviți din nou imaginile pe care le-am filmat cu o zi înainte de acest scrutin din exteriorul secției de Pneumologie din Cluj-Napoca în care sunt îngrijiți copiii care au tuberculoză. Sunt 3 clinici de cancer care așteaptă bani de la Guvern prin Casa de Asigurări pentru programul de Radioterapie. 36 de medicamente noi care pot salva vieți nu au finanțare. Chestiuni de viață și de moarte. Cine răspunde pentru cele 45 de milioane de euro pierdute? Câte spitale puteam renova sau construi de la zero? Două doamne de fier cu inimă de aur, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu construiesc o clinică de cancer de la zero care va costa 12 milioane de euro. Cu bani din sms-urile noastre, nu cu bani guvernamentali!" – a scris deputatul pe pagina sa de socializare.

Interesant este faptul că și comisarul european Corina Crețu (numită în fncție de PSD) vorbește despre risipă și indolență guvernamentală imediat după ratarea Refefendumului pentru redefinirea familiei. Comisarul European pentru politică regională a criticat dur luni, într-o conferință la Bruxelles, lipsa proiectelor din partea puterii de la București și a avertizat public că nu mai acceptă „insultele din partea Guvernului României față de munca” sa.

„Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte  de infrastructură, nu avem proiecte”, a acuzat Corina Crețu, care este membră a Partidului Social Democrat condus de Liviu Dragnea.

Aceasta a oferit și exemple concrete, citând cazul autostrăzii Târgu Mureș - Iași, unde Guvernul de la București a decis recent ca tronsonul Târgu Neamț - Iași să fie realizat în parteneriat public - privat, deși există bani europeni pentru construcția acestuia, inclusiv pentru studiile de fezabilitate.

„Pentru Târgu Mureș - Iași în primul rând este o prioritate a Comisiei Europene, și o spun cu toată sinceritatea, de aici, de pe podiumul Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa centrală și de est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare pentru aceste studii de fezabilitate”, a spus Corina Crețu.

„Dacă noi ne oferim și putem face acest studiu de fezabilitate până în 2020 - 2021 și să înceapă construcția, cred că am face un pas înainte și am fi un pas important. Din păcate am văzut că în ședința de guvern Guvernul a anunțat că vrea să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public privat”, și-a exprimat Corina Crețu dezamăgirea.

Corina Crețu a afirmat că este datoria sa, în calitate de comisar european, să avertizeze toate statele membre, „deci implicit și România despre riscul pierderii sau dezangajării de fonduri și mai ales în domeniul infrastructurii, având în vedere că sunt lucrări complexe, care durează ani de zile”: „Trebuie să îmi fac datoria și să spun că atunci când o țară riscă să-și piardă șansa la dezvoltare pentru generații întregi”.

Ea a subliniat că, în cazul României, a făcut eforturi „extraordinare” pentru creșterea gradului de absorbție. „Am fazat foarte multe proiecte, în valoare de 3 miliarde de euro, practic am degrevat bugetul național de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduți”, ajungându-se astfel la o rată de absorbție pentru perioada 2007 - 2013 de peste 90% în condițiile în care când a preluat mandatul de comisar european era de doar 50%.

„S-au pierdut 2 miliarde de euro, din păcate în domeniul cel mai vulnerabil și cel mai necesar pentru România, cel al transporturilor. Pentru perioada 2014 - 2020 facem eforturi supraomenești să evităm dezangajările de fonduri”, a avertizat din nou Corina Crețu, care a cerut „proiecte noi, mature”.

Practic, în timpul conferinței de presă, Corina Crețu a bătut cu papucul în masă afirmând, vizibil iritată: “Vă anunț public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o fac”.

 

Adauga comentariu