Emanuel Ungureanu, despre Secția de Arși de la Spitalul Județean Cluj: "Dacă avem 10 oameni cu 50% arsuri și nu sunt transferați în afara țării, sunt morți”

Situația marilor arși în Cluj, de anul trecut și până astăzi, a rămas neschimbată. Din contra, situația s-a agravat, iar Secția de Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj există doar cu numele. De fapt, dacă ar fi nevoie de îngrijirea unor pacienți cu arsuri grave, aceștia ar muri încet, dar sigur, în Secția de Arși. Da, poate că nu ar rămâne în stradă, dar în Spitalul Județean din Cluj, unde infecțiile nosocomiale colcăie, moartea este mai mult decât sigură. 

”Anul trecut, în aceeași perioadă, am făcut un live din Clinica Chirurgie I, și am arătat că nu există nici un fel de condiții pentru arși pe o suprafață mai mare de 10% din corp, deci nu avem sisteme de îngrijire pentru oameni care au arsuri profunde sau pe o suprafață mai mare de 10%-20% din corp.

CITEȘTE ȘIDupă doi ani de la Colectiv, Clujul încă mai trăiește în minciuna că poate face față unei tragedii similare

Lucrurile de anul trecut și până acum sunt mult mai rele, chiar dacă a existat o campanie a Asociației Beard Brothers, care s-a făcut pentru achiziționarea aparaturii medicale necesare pentru arși, precum și a altor sisteme de îndepărtare a pielii arse, acestea sunt pentru arsuri de dimensiuni mici sau medii, nu pentru arsuri grave. 

Mai mult decât atât, nu există nici un plan pentru a crea o Secție de Arși. 

Practic, Secția de Arși de la Cluj înseamnă două paturi într-un salon obișnuit, cu două perdeluțe despărțitoare. Ceea ce este o bătaie de joc extraordinară pentru că, teoretic, tot în aceeași clinică există o Secție de Chirurgie Plastică pentru Copii care, de fapt, nu este decât o altă minciună, o hârtie lipită de geamul unui salon. 

Deci, nu există nici un plan, nici la nivelul Ministerului Sănătății, nici la nivelul Secției Chirurgie I sau în altă parte, pentru ca lucrurile măcar să înainteze în anul viitor, darămite să avem cu adevărat o Secție pentru Arși”, a declarat deputatul clujean, Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘILa Cluj, DEZASTRU! Avem doar cinci paturi si doi medici pentru arsi. Cum poate gestiona Clujul o tragedie similara celei din clubul Colectiv?

Prin urmare, ipotetic, dacă am presupune că un număr de 10 oameni ar fi victimele unui accident, undeva în județul Cluj, și ar suferi arsuri în proporție de peste 50% din suprafața corpului, unde ar putea fi internați aceștia pentru tratament?

”Sunt morți. În cazul în care vor fi 10 oameni cu 50% arsuri, dacă nu sunt transferați de urgență în afara țării, sunt morți”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Ținând cont de faptul că în acel moment pot fi internați și alți pacienți cu arsuri minore sau medii, în cadrul așa-numitei Secții de Arși de la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Cluj, s-ar mai găsi loc pentru cazurile cu adevărat grave?

”N-au nici o șansă. În cazul în care avem arși cu o suprafață de 50%, nu există nici o posibilitate de ieșire în condiții sigure aici, mai ales că la Chirurgie I și în alte secții, rata infecțiilor nosocomiale este foarte mare și nu există un circuit sigur pentru aceștia, nu există un sistem de îngrijire, prin care să nu fie expuși la aceste infecții intraspitalicești, pentru că știm de la Colectiv, că foarte mulți oameni ar fi avut zile dacă nu luau din spital tot felul de bacterii care sunt într-atât de rezistente încât i-au înspăimântat pe cei care au preluat o parte dintre răniții de la Colectiv care erau în spital. 

Deci, dacă ești ars peste 50% din corp și nu poți fi transferat urgent în străinătate, ești mort”, a conchis Emanuel Ungureanu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține că în România, în prezent, sunt disponibile doar 11 paturi pentru marii arși, menționând că în cazul unei tragedii, autoritățile ar apela la ajutor extern.

Mai mult, ministrul susține că în nici o țară din Europa nu pot fi tratați simultan un număr mare de arși precum cel înregistrat în cazul tragediei de la Colectiv: neputința altora devine astfel scuza noastră cea mai convenabilă. Dacă la case mai mari este grav, ce să mai așteptăm în România? 

"Avem fiabile 11 paturi in tara. Nicio tara din Europa nu poate trata un numar atat de mare cum a fost la Colectiv. Daca s-ar întâmpla (n.r. o tragedie similara), sper sa nu se intample niciodata, trebuie sa apelam la ajutor extern", a declarat recent Sorina Pintea pentru Digi24.

Astfel, pacienții arși nu sunt lăsați să moară în stradă, sunt preluați și internați în spitale, unde se moare pe capete. Dar nu în văzul lumii. Dar se moare constant, zilnic. 

În plus, pentru ca tabloul să fie complet, ar trebui să nu uităm un aspect care a fost uitat intenționat de către autorități:

după 22 de ani de existenţă, autorităţile au închis singurul loc unde se depozita şi conserva pansamentul biologic pentru marii arşi. 

Altfel spus, România nu mai are o bancă de piele.

Această bancă de piele s-a dovedit foarte utilă în primele zile după accidentul de la Colectiv. 

De opt luni, inexistența acestei bănci, care a fost pur și simplu desființată, este ascunsă de către autorități.

România are în continuare un singur centru pentru mari arşi - Spitalul de Arsuri, care în 2015 avea 11 paturi pentru mari arşi, iar acum are doar 5. În prezent, singura şansă de supravieţuire a unui român ars grav este să ajungă la un spital din străinătate.

Colac peste pupăză, România nu dispune nici de o bancă de sânge – vitală în condițiile unui accident colectiv, cu multe victime care necesită îngrijiri și transplanturi, transfuzii de sânge etc.

”În urma cu 2 ani, banca de piele a primit un plan de conformare pentru ca era mai mult o improvizatie, o recunosc chiar specialistii care lucrau acolo. În 2 ani nu s-a intamplat nimic si i-a fost suspendata activitatea. În 2014, Guvernul a adoptat o HG prin care propunea infiintarea a 4 banci de piele in diverse zone din tara. In 2018, când am preluat am avut o intalnire, am analizat fiecare banca de piele si concluzia a fost ca putem construi o singura banca de piele, in București", a declarat Sorina Pintea.

Prin urmare, după ce singura bancă de piele existentă a fost suspendată, ministrul Sănătății susține că se lucrează la realizarea unei noi bănci. Adică, se lucrează, iar în viitor - apropiat sau îndepărtat - și în România va exista o bancă de piele.

Probabil, în viitor, în România va exista și o bancă de sânge atât de necesară pentru situațiile de urgență și pentru transfuziile de sânge. Va exista și o bancă de piele. Vor exista și secții de arși. 

Doar că până atunci - nimeni nu poate spune până când - în situații identice celei de la Colectiv, românii sunt victime sigure ale unui sistem sanitar subfinanțat și nefuncțional, și ai unei birocrații din cauza căreia se moare.

 

 

 

Adauga comentariu