Emanuel Ungureanu, apel public către Sorina Pintea: „Suplimentați bugetul programului de transplant”. Activitatea Institutului de Transplant Renal Cluj, periclitată VIDEO

Activitatea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj riscă să fie blocată din cauza lipsei fondurilor financiare. Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a lansat un apel public la adresa ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru suplimentarea finaciară promisă și rămasă neonorată. După cum notează Ungureanu, ICUTR Cluj a fost paralizat în urma devalizării operate de către fostul medic Mihai Lucan, anchetat de DNA și DIICOT pentru delapidarea institutului și trafic de organe. Astfel, în urma „moștenirii” lăsate de Lucan, ICUTR Cluj acumulase datorii de peste 2 milioane de lei, conturi blocate, amenzi și salarii neplătite. 

Din păcate, în continuare, activitatea insitutului este periclitată din lipsa fondurilor financiare. Mai exact, Ministerul Sănătății a dat asigurări că va investi 2 milioane de lei în aparatura medicală, dar această investiție a rămas doar la nivelul promisiunilor.

ICUTR Cluj a solicitat la începutul acestui an alocarea sumei de 8 milioane de lei pentru activitatea de transplant și a primit jumătate din această sumă: 4.714 000 lei.

În acest context, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a lansat un apel public către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru suportul financiar promis:


Apel public către Ministrul Sănătății, Sorina Pintea!

Suplimentați bugetul programului de transplant de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca!

Conducerea acestei instituții medicale performează, Lucan a părăsit Institutul de Transplant pe care l-a înglodat în datorii în anul 2018, jaful se ridica la cifre astronomice pentru un spital cu 75 de paturi (16 pe secția de transplant).

La 31 martie 2017, Institutul avea după "căpușa" Lucan, datorii oficiale de peste 2 milioane de lei, conturi blocate, salarii neplătite, penalități, amenzi de la ANAF...

DIICOT nu a trimis rechizitoriul în cazul Lucan,către instanță, cu toate că jaful a fost de milioane de euro!

O rușine națională!

Prin management performant și munca asiduă a angajaților Institutului Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca, Institutul a ajuns la O datorii.

Ministerul Sănătății a promis investiții în aparatură în valoare de 2 milioane lei și nu a alocat niciun leu!

La începutul anului 2019, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca, a cerut de la Ministerul Sănătății 8 milioane pentru activitatea de transplant și a primit suma de 4.714 000 lei, aproape jumătate!

Banii sunt pe sfârșite, pacienții care așteaptă un transplant au început să fie amânați.

Suma de 177.000 lei asigură urgențele, adică transplant de la donatori în moarte cerebrală, până la sfârșitul anului.

Fac un apel public la doamna ministru Pintea, să aloce în regim de urgență cele 3 milioane de lei necesare continuării fără sincope a activității de transplant în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca!

Nu există scuze pentru sincopele în buna funcționare a acestei activități, în mod succesiv, în 4 iulie, respectiv, 9 septembrie 2019, conducerea Institutului a trimis solicitări exprese către Ministrul Sănătății, pentru suplimentarea bugetului, fără niciun răspuns!

Nu trebuie să mai moară cineva pentru că nu se asigură la timp și eficient finanțarea sistemului sanitar!, a notat Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

 

Adauga comentariu