Editorial

Emanuel cel Mic putea să-l răstoarne pe Emil cel Mare

După ziua de ieri mă frământă o întrebare: am avut alegeri?

Că dezbatere de idei, în afară de „ba pe-a mă-tii”, nu am avut. Confruntare între candidaţi? Nu.

Doar bule de Facebook, idei fixe şi încolonarea disciplinată a membrilor de partid pentru a pune tuş pe numele candidatului, indiferent de la care partid a provenit acesta – dacă l-a „recomandat” partidul.

Alegerile locale din acest an au fost despre cum să colorăm harta României în galbe, roşu, albastru şi niţel verde. Cât mai mult galben, să fie mulţumit jupânul de la Cotroceni.

Numai că, din punctul meu de vedere, pe naţional, câştigătorul alegerilor locale este USR-PLUS.

Deşi PNL se va bate cu cărămida în piept pentru câştigarea a 15 municipii reşedinţă de judeţ + Sectorul 6 şi 17 conduceri de Consilii judeţene, PSD cu 14 municipii reşedinţă de judeţ + Sectorul 4 şi 20 de şefii de Consilii judeţene, USR-PLUS, nişte superficiali politici (şi o să mă explic), ia 4 municipii reşedinţă de judeţ + Sectoarele 1 și 2.

Patru municipii şi 2 sectoare – şi nu orice municipii şi sectoare, ci pe cele mai „liberale” şi bănoase cu potenţial de dezvoltare economică (bine gestionate), care vor genera agregare politică de anduranţă pe viitor. De exemplu, să nu uităm că, la anul, Timişoara va fi „Capitala Culturală Europeană” – titlu pierdut de Emil Boc în favoarea lui Robu, care l-a pierdut, cu tot cu primărie, în favoarea USR-PLUS.

Cu ocazia aceasta s-a cam fracturat şi celebra „Alianţă a Vestului” (că cei de la USR-PLUS şi-au adjudecat şi Alba-Iulia). În plus, prin câştigarea Braşovului, un nou pol de dezvoltare IT, ni se arată cam care este viitorul „digitalizat” al noilor politici. Dar asta este o altă discuţie.

E bine să ne concentrăm pe Cluj şi pe Cluj-Napoca, unde PD-L al PNL a ras, tuns şi frezat tot ce a prins în cale. Alin Tişe a câştigat preşedinţia CJ Cluj la un scor mai mult decât confortabil şi beneficiază de 18 mandate plus al său, în forul judeţean. În plus, a făcut în aşa fel încât a câştigat 52 de primării (printre care şi cei 13 fugari din terminatul PSD Cluj), la care se vor mai adăuga 5, „independenţii” care se vor afilia PNL Cluj. „Follow the money” este sloganul fiecărui primar din Cluj de acum încolo.

Cum era de așteptat, ”Boc-al-nost’” a fost reales de către clujeni la un scor demn de un prim secretar de judeţ: 74,79%. Mai mult, contracandidaţii săi au fost umiliți de către clujeni cu ștampila de vot, obţinând procente infime în comparaţie cu cele ale Excelenţei Sale, Maestrul. Să fie primit, de azi, marii votanți ai Clujului se vor reîntoarce să aștepte, încă 4 ani, înțepeniți în trafic, împlinirea promisiunilor mărețe făcute, mandat, după mandat, de către Emil Boc.

Un lucru bun tot s-a făcut: candidatul PSD Cluj la municipalitate a obținut cât a muncit: 4,58%. Adică sub pragul de 5%. Îi dorim lui Valentin Cuibus spor în a obține un mandat de deputat cu un asemenea ruşinos scor.

Şi să vă explic de ce votanţii USR-PLUS sunt nişte superficiali politici, până la infantilism, prin exemplul de la Cluj-Napoca.

Candidatul lor la municipiu, Emanuel Ungureanu, a obţinut 8,25% dintre voturile (de presupus) ale colegilor săi de partid, adică mai puţin de jumătate decât ce s-a obţinut la lista pentru consilieri locali – 17,09%! L-au aruncat în faţă pe Ungureanu şi au supt din munca lui, dar l-au lăsat în offside, în loc să-i fi spus de la început că nu-l plac, că guţanii din filială au alte idei cu privire la cine şi de ce trebuie să fie „alfa” politic la Cluj.

Iar Ungureanu putea să aibă atâta minte să-şi dea seama că i se pregăteşte un cuţit în spate (sfatul meu este să rămână consilier local şi lider pe acest grup, să se valideze aici, că nu mai pupă el loc pe lista USR-PLUS la parlamentare; au să aibă grijă amicii săi, hipsterii, să nu aibă nicio şansă, „democratic”, „prin vot”).

Cu ocazia aceasta poate învaţă şi Emanuel Ungureanu ce înseamnă să nu ai verticalitatea să-ţi accepţi şi să-ţi aperi prieteniile.

Ziar de Cluj, NCN, Liviu Alexa, i-au sprijinit ideile şi cariera politică. Au fost de partea lui în războiul cu Lucan şi alţi „dumnezei” medicali şi administrativi din Cluj-Napoca. Sunt multe de spus despre acest ajutor, dar mă abţin.

Din păcate, Emanuel Ungureanu a ales calea de umbră, să ne spună şoptit că el ne place, dar trebuie să mimeze ura în faţa prostoilor isterici din USR-PLUS Cluj, că altfel ăia se supără şi-i fac viaţa grea.

Că vedeţi, dragilor, USR-PLUS sunt nişte maoişti în sinea lor „politică”, nişte inşi care sunt convinşi că democraţia este să faci cum îţi cer ei: „converteşte-te, sau mori”; „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”; „nu-ţi convine, pleacă” şamd. Ei sunt „calea Luminoasă”.

Dacă prostoii au apucat supărare pe Ziar de Cluj, NCN, Liviu ALexa, că nu suportă critica decât dacă o fac ei, atunci toată lumea trebuie să fie supărată (la vedere) pe Ziar de Cluj, NCN, Liviu Alexa. „Minutul de ură” e la el acasă în sediul USR-PLUS Cluj.

Emanuel cel Mic putea să-l răstoarne pe Emil cel Mare. Dar Emanuel s-a dovedit prea mic pentru o sarcină atât de mare şi a ales să fie cu turma, trădându-şi (nu o dată) prietenii, crezând că aşa îşi va pune sacii în căruţă.

N-a fost să fie aşa, turma are javrele ei care să o ţină în ţarc – iar aceste javre au decis că nu e el Lupul. Acum sper că simte ce gust amar are trădarea.

Revin la ce am spus mai sus: sfatul meu este să rămână consilier local şi lider pe acest grup, să se valideze aici, că nu mai pupă el loc pe lista USR-PLUS la parlamentare. Să-i fie sulă-n coaste lui Boc. Onest, pe chestii concrete (dacă îşi mai aduce aminte ce înseamnă asta) şi atunci va fi cunoscut şi ca apărător în administraţie al drepturilor clujenilor. Îşi va crea o altă legitimitate. O altă verticalitate.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *