Din oras

Elevii din Cluj învață de ce e bine să nu abandonezi școala

Un număr relativ mare de elevi promovează examenul de bacalaureat cu o medie mică, alții sunt tentați să abandoneze școala sau chiar fac acest lucru. O parte semnificativă din adolescenți sunt orbiți de dorința de a fi “cât mai repede” independenți financiar și își caută un loc de muncă în detrimentul școlii. În acest context, în Cluj se derulează un program în care sunt implicate 40 de școli. Prin intermediul acestui proiect, elevii sunt învățați de ce este important să nu abandonezi școala.

ROSE este un proiect care se derulează în școlile din Cluj, are o valoare totală de 200 milioane euro (bani care provin din fonduri europene) și aparține de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Prin intermediul acestuia, elevii cu risc de abandon școlar, elevii care provin din medii defavorizate și cei cu rezultate proaste sunt îndreptați pe calea bună.

Un program precum acesta este util, ținând cont de tendința elevilor de a nu prețui importanța școlii. Profesorii ne explică de ce adolescenții vor să renunțe la școală și să se orienteze spre activități care produc bani.

„Trăim într-o perioadă în care generațiile de liceeni sunt conduși de dezinteresul față de școală. Totul pornește din familie și toate se leagă între ele dacă le pui cap la cap. Unii copii nu mai văd o necesitate în finalizarea școlii, în promovarea examenului de bacalaureat. Aceste porniri provin și din modelul de acasă. De exemplu, sunt familii cu părinți plecați la muncă în străinătate, sunt părinți cu studii medii sau chiar doar cu gimnaziu și cu banii făcuți acolo sunt întreținuți și crescuți copiii lăsați acasă, în România. Desigur că copiii nu văd și nu cunosc munca grea cu care sunt făcuți acești bani și consideră că să rămână în școală pentru a-și termina studiile nu mai este atât de important pentru că dacă mama și tata, care nu au atât de multă școală pot aduce bani mulți în casă și ei, copiii pot”, spune Liliana Staver, profesoară în Cluj-Napoca.

În proiectul ROSE sunt implicate 40 de unități de învățământ. Cu ajutorul acestui proiect, se urmărește reducerea ratei de abandon în clasele terminale din liceele sprijinite în proiect, de la valoarea de 6,5% la 3,5%; reducerea, în școlile sprijinite în proiect, a procentului liceelor cu rate de abandon peste 7%, de la valoarea de referință de 23,1% la ținta finală de 10%; creșterea ratei de absolvire de la 87% la 93%; creșterea ratei de promovare a examenului de bacalauareatde la 49,6% la 59%.

Pe lângă proiectele derulate de stat, mai există și ONG-uri care se implică în reducerea abandonului școlar. De exemplu, în Cluj, Beard Brothers și Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie sunt doar două din ONG-urile care se orientează spre copiii care provin din medii defavorizate și riscul de a renunța la școală este mult mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *