Elevii de la Sincai descriu “ancheta” dascalilor: “O profesoara mi-a zis sa tac! Am semnat Procese Verbale la final”

Ziar de Cluj a vorbit cu cativa dintre elevii Liceului “Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca, unde 61 de elevi au fost sanctionati pentru ca au postat pe un grup privat de Facebook fotografii cu profesorii scolii. Ancheta consiliului profesoral a durat o saptamana si jumatate, timp in care elevii au fost chemati in fata unei comisii, insotiti de parinti, ca la un interogatoriu. La final, parintii au fost pusi sa semneze Procese Verbale, in care era consemnata intreaga discutie.

“Mi-au pus o gramada de intrebari foarte ofensatoare, m-am simtit foarte prost. Nu m-au lasat sa vorbesc. Mama s-a revoltat. Fiecare am fost chemat cu parintele. Am fost chemata la ora 11 si am intrat in comisie la ora 14.00”, povesteste o eleva a Liceului “Gheorghe Sincai”.

In pauza mare, atmosfera este putin tensionata in randul elevilor scolii. Daca unora le este frica sa vorbeasca, altii isi fac curaj si povestesc ce s-a intamplat in ultimele zile. Elevii povestesc cum au fost chemati ca la interogatoriu de catre conducerea liceului, dupa ce s-a descoperit Grupul "Sincai Memes", de pe Facebook.

“Din consiliul profesoral faceau parte directorul, directoarea adjuncta si cativa profesori”, spune o alta eleva. Directorul scolii, Ioan Todea, a refuzat sa nominalizeze profesorii care au luat decizia de sanctionare a celor 61 de elevi.

Una dintre eleve descrie modul in care s-a desfasurat “ancheta”.

“Cand am intrat, mi s-a spus ca tot ce se vorbeste acolo este neinregistrat, este o simpla cercetare, insa cand am plecat mi s-a facut Proces Verbal, pe care mama l-a semnat”.
 
“Aveau un dosar cu toate screenshot-urile de pe grup, de la like-uri pana la comentarii si postari. Mamei mele i-au aratat numai postarile ofensatoare, si normal ca am luat atitudine si am intrebat: <<Pe cele inofensive de ce nu le aratati?>> O profesora din comisie mi-a zis atunci sa tac! Atunci mama s-a enervat si a rugat-o frumos sa nu ma mai ameninte. Profesoara a spus ca nu a vrut sa sune ca o amenintare, dar pana la urma asta a fost. Mamei mele i se pare o prostie, mai ales privind situatia mea. Eu nu am fost ca si altii, care au postat chestii mai grave. Pentru ce am facut eu, nu trebuia sa se ajunga aici. A fost vorba, practic, de o gluma”, povesteste eleva.

Tanara spune ca din Grupul "Sincai Memes" au facut parte si elevi din familiile profesorilor, ca de exemplu fiul profesoarei de Fizica, fiicele directoarei, dar au fost si profesori in grup.

“Nu cunoastem nici noi sanctiunile. Mai mult, nu mi se pare in regula sa fie puse in aplicare niste legi care nu ne-au fost predate sau despre care noi nu stiam”, mai spune tanara.

“Nici nu au fost atat de ofensatoare toate chestiile. Mie mi-au scazut nota la purtare pentru ca am pus o poza cu doamna diriginta luata de pe Net, pe care scria ca daca ai 10 absente suporti consecintele. Pentru asta mi-a scazut nota la 7”, povesteste un alt elev al liceului.

Conducerea Liceului Gheorghe Sincai a audiat, in ultima saptamana si jumatate, 62 de elevi “despre care s-a constatat ca au savarsit abateri”, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa transmis de scoala, prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

“Consiliul profesoral intrunit in 24 februarie a decis sanctionarea a 61 de elevi , sanctiuni prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), de la mustrarea scrisa pana la mutarea disciplinara in alta unitate de invatamant. Sanctiunile au fost insotite de scaderea notei la purtare (in intervalul cuprins intre notele 9 si 4)”, se arata in comunicat.

Doi dintre cei 61 de elevi vor fi transferati disciplinar la o alta scoala.

 

 

 

Comentarii

Suca

27.02.2015 15:55

Spre lauda lor, Consiliul elevilor a aprobat masura luata de conducerea scolii. Voi manipulati grosolan. Nasol e ca o faceti doar pentru trafic.

@

28.02.2015 11:08

Care consiliu elevilor, frate? Stii cumva ce tehnici de manipulare au fost facute asupra lor? Ei sunt usor influentabili. Ia ametit vreo 3 ore si au iesit de acolo cu creierul spalat. 

Radu

28.02.2015 11:48

Necunoasterea legilor nu te absolva de aplicarea lor! Deci lasati povestile astea...

Anonim

28.02.2015 14:06

Cine e presedintele consiliului elevilor?

elev

28.02.2015 23:30

Eu si mama am fost chemate la ora 16:00 si am intrat la 18:15. S-au luat de mama si de cum vorbeste la telefon. Dupa aceea, am fost acuzata de postarea unor poze si videoclipuri care nu au fost publicate de mine. Cum a spus o eleva , si mie m-i s-a spus sa tac. Profesorii vor sa te umileasca cu tot felu de cuvinte pompoase si sa te impresioneze cu tot felu de reguli, fara sa realizeze ca si noi si parintii suntem cunoscatori de legi. Profesorii spun ca nu e o ancheta , dar te obliga sa semnezi un procesul verbal si te interogheaza ca la politie. In cazul meu , am nota 8 la purtare pentru ca am postat un citat al unui profesor si un comentariu cu repica unei profesoare. Nici unu dintre acestea nu continea injuraturi sau cuvinte ofensatoare.

a

03.03.2015 12:07

si pe profesori cine ii apara? daca este o scoala, ar trebui sa existe si niste reguli de urmat (nu reguli severe, dar reguli minime, sau o eticheta minima intr-o scoala / institutie, pe care sa o respecte si elevii, si sa existe consecinte, pentru nerespectarea unor reguli). Daca elevii sunt intr-o institutie ca sa fie invatati, atunci sa urmeze regulile acelui loc (pot fi reguli ok, nu severe). Altfel, pot sa se inscrie la o scoala privata (existand reguli si acolo), sau sa stea acasa si sa faca scoala acasa. (home-school)

Adauga comentariu