Din oras

Elevii clujeni, pe urmele Holocaustului – Excursia marcanta la Auschwitz

Saptamana trecuta a fost una emotionanta pentru 49 de elevi ai Liceului Maranatha din Cluj. Copiii au realizat un periplu de patru zile in cadrul caruia au refacut traseul groazei parcurs de miile de deportati din Cluj-Napoca si Transilvania in lagarele de exterminare naziste, in scopul de a constientiza drama prin care a trecut umanitatea in timpul Holocaustului din cel De-al Doilea Razboi Mondial.

„Am vazut multe documentare la ora de istorie despre suferintele evreilor, dar nimic nu se compara cu experienta traita pe viu in aceste locuri macabre si ma refer la, ghetoul evreilor din Krakov dar mai ales, lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde fiecare metru patrat este patat de sangele celor peste 1.000.000 de evrei masacrati aici. Am plans cand am vazut imagini cu hainutele si papuceii unor copii de evrei, are au venit in bratele parintilor lor si au fost smulsi de langa cei dragi si aruncati direct in camerele de gazare. Am ramas muta in fata cinismului si bestialitatii unor fiinte umane fata de semenii lor. Nu voi uita niciodata ce am invatat aici și anume lecția dureroasa a faptului ca in circumstanțe excepționale oamenii pot deveni mult mai cruzi ca niște animale”, marturisteste Haideea Tarmure, eleva al Liceului Adventist Maranatha, participanta la proiect.

Toti cei 49 de elevi s-au intors la Cluj mai mult decat impresionati de ucrurile pe care le-au vazut si invatat in vizita de la lagarul de concentrare. Mihai Petcu, elev din clasa a 12-a, spune ca se teme ca istoria sa se repete.

„Am vazut cat de mult rau pot sa faca niste oameni. Am vazut ca ura poate conduce omul sa faca lucruri ingrozitoare impotriva altor oameni. Daca nu te lasi condus de iubire, poti sa faci doar rau pe lumea asta. Am vazut care sunt efectele faptului ca te consideri superior altora. Cand ii tratezi altfel pe ceilalti. Eu cred ca toti oamenii sunt egali. Cel mai mult m-au impresionat placile comemorative scrise in toate limbile si faptul ca oamenii chiar isi doresc sa invete din aceasta intamplare. Tare ma tem insa ca lumea nu o sa invete si ca istoria o sa se repete, pentru ca raul persista in lume”, a spus acesta pentru Ziar de Cluj.

“Cel mai important obiectiv al acestei excursii a fost acela de a le imprima elevilor mei ideea ca in absenta unei educatii adecvate in spiritul tolarantei si al respectului fata de celalalt, riscam sa repetam si chiar la un nivel superior, sa multiplicam ura rasiala, antisemitismul acum si  in viitor. Este a treia generatie a Liceului Maranatha, care parcurge acest drum al suferintei evreilor, fiecare dintre copiii care au participat la acest proiect a ramas  marcat de atrocitatile comise impotriva comunitatilor de evrei din Europa si de ferocitatea si formele cele mai hidoase prin care omul isi poate manifesta ura fata de aproapele sau, care este diferit”, a explicat Emanuel Ungureanu, profesorul de istorie al Liceului si coordonatorul acestui proiect.

Cei 49 de elevi sunt toti castigatori la una dintre editiile trecute ale Galei excelentei „10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, Sperantele Cetatii”. Proiectul educational s-a numit „O istorie care nu trebuie uitata” si a reunit o serie de obiective educationale importante pentru tinerii clujeni, de la invatarea istoriei printr-o metoda non-formala, la un proiect de educatie financiara – avand in vedere  faptul ca doar o parte din costurile excursiei au fost asigurate de catre firma Coratim, sponsorul care a  premiat categoria, restul reprezentand economii de cativa ani ale elevilor, pentru acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *