Elev în Cluj-Napoca, 2017: Am fost scos din școală pentru că aveam plete!

Un elev al Liceului Greco-Catolic din Cluj-Napoca și-a exprimat indigdarea pe  pagina personală de facebook cu privire la faptul că în cursul zilei de marți, 17 octombrie, el împreună cu alți 20 de colegi au fost scoși din sălile de clasă și duși în curte, unde urmau să fie dați afară din instituție. 

Astazi, eram la ora de chimie, stateam linistit si imi vedeam de treaba mea, deodata intra marele Dom' Director la mine in clasa. Din cauza parului meu "indecent de lung" am fost scos de la ora, ajungand in curte ma aflu alaturi de inca 20-25 de elevi din scoala (baieti) cu par lung sau barba asteptand sa fim scosi din scoala. Da, ati citit bine, pentru ca avem parul lung sau barba am fost scosi din perimetrul liceului. Singurul lucru pe care pot sa il spun, e ca ma bucur ca am ajuns in secolul XXI unde capacitatea ta psihica inca este determinata dupa cum te imbraci respectiv cum arati.(...)

Si chiar va rog sa dati share , sa ajunga povestea asta din Cluj in toata tara.” a explicat Tudor Helgiu. 

 

Imediat după, parlamentarul clujean din partea USR, Emanuel Ungureanu a distribuit postarea tânărului elev ridicând mai multe semne de întrebare:

Apel public! Rog Inspectoratul Școlar Județean Cluj să verifice dacă este adevărat că un elev considerat "pletos" de către directorul Liceului Greco-Catolic "Inochentie Micu" a fost umilit astăzi alături de alți liceeni de la această unitate de învățământ!

Din informațiile publice rezultă că directorul acestei școli a scos afară pe cei care aveau părul mai lung decât standardele impuse de un așa zis regulament școlar.
Mă întreb cu îngrijorare care este lungimea corespunzătoare a părului?
Eu m-aș fi încadrat în standarde?” enunță Ungureanu. 

 

Valentin Cubuis: Ei au un regim special 

Contactat pentru a explica poziția Inspectoratului Școlar Județean Cluj, directorul instituției, Valentin Cuibus a explicat pentru Ziar de Cluj că există o logică în acțiunea de azi, dat fiind faptul că unele licee vocaționale funcționează diferit printr-un regulament intern, însă asigură că nu se pune problema de exmatricularea tinerilor. 

„ Faptul că nu au voie cu  barba sau par...e liceu catolic,au alt regim. .... ei semneaza un alt tip de regulament de ordine interioara...ei au semnat asta...cam asa e la toate liceele vocationale religioase.

Nu se pune problema să fie dați afară, doar sancțiuni stipulate în regulament. Comisia de Control va păstra legătura cu directorul instituție” declară Valentin Cuibus. 

 

Comentarii

laur

17.10.2017 20:58

Da, marii nostrii preoti: niste prosti care pleznesc de prostie dar care se cred destepti cand de fapt sunt niste imaturi! La fel ca si cei care sar in apararea unor asemenea jeguri comuniste. Ei, la randul lor, niste jeguri comuniste. 

laur

18.10.2017 21:47

Intre timp m-am adus aminte de iubitul meu Pomohaci si am crezut ca e bagat si in aceasta mizerie nu numai in pidosnicie. M-am cutremurat, dar apoi mi-am dat seama ca e dusmanca noastra Biserica Greco-catolica.

mmm

18.10.2017 10:49

Buna ziua,Doresc sa va anunt ca si la liceul teoretic avram iancu nu ai voie cu barba , iar baietii care au par lung sunt obligati sa il tina strins,nu cu plete in vant.Si la toti parintii li s-a parut absolut normal,elevii si parintii au semnat regulamentul scolar.Dl viitor popa (probabil va avea si mertan) nu vrea cumva sa isi puna si cercel in ureche???Cu stimaPS Nu inteleg ce atita tam-tam pt un lucru de bun simt si chiar banal!!!!!!!!!!

Dorian Sten

18.10.2017 23:25

Ai dreptate. Daca acești băieți și părinții lr vor liceu cu profil confesional teologic, trebuia să stie dinainte care sunt exigențele acestui tip de școală. Dacă nu le convine puștanilor rebeli, pot opta pentru alt tip de liceu.Ce atâta furtună la posturile TV  atee ?!  Mâine-poimâine vor veni cu cercei in nas și belciuge in buze, tatuați din cap în tălpi, dacă asa se vor simți împliniți sufletește...

geo

18.10.2017 11:25

Va mai amintiti?Partidul te vrea tuns roakere !https://www.youtube.com/watch?v=ZM14wzRaMaw

Cristina

18.10.2017 12:57

O asemenea atitudine contravine in mod evident drepturilor copilului.Este foarte bine in in sfarsit a devenit public pentru ca, la multe scoli am constatat ca elevii sunt urmariti pentru par mai lung. Aceasta practica trebuie sa inceteze total, la toate scolile.Dreptul la propria imagine este un drept elementar , fundamental..!Regulamentele de ordine interioara care cotravin legii drepturilor copiilor si Conventiei Europene a drepturilor copilului pot fi reclamate la Avocatul Poporului,.

Dorian Sten

18.10.2017 23:36

Da, Cristina. Eu voi lupta la CEDO, ONU si UNESCO pentru dreptul de a mă simți personană integră , cu părul meu cel lung până la brâu și diamantul din sprnceana dreaptă care fac parte din ego-ul meu indivizibil, inalienabil și plin de demnitate a copilului de azi. Ce dacă vreau să merg la un liceu greco-catolic ?! Să nu imi inhibe personalitatea, că nu au dreptul să mă umilească cu tunsul ăsta contra păduchilor. In secolul nostru păduchii se pot trata și rezolva, de ce să nu devin un preot cu părul lung, dacă asa mă simt eu bine ?!!! Dixi.

Alex

27.10.2017 13:49

:)) bravo!

Sergiu

18.10.2017 21:01

M-am uitat la declaratia "ninjalaului sef" al liceului. Spunea regulamentul ca "tinuta decenta" etc...iar eu intreb: e indecent, rusinos, sa ai parul lung sau sa te tarasti ca viermele la moaste?Dom`le, ma duce gandul de la dublul standard la Evul Mediu...la Coalitia pentru Familie si altele de genul. Chiar nu vedeti ca prin dezbinarea noastra, ei ne restrang drepturile pas cu pas (azi LGBT, maine musulmanii, poimaine Soros cu evreii, ungurii, iar la final - toti cei care nu sunt de acord cu majoritatea - tirania majoritatii)?! Dar cine o controleaza? Un grup de interese care isi schimba liderul periodic...odata la 5 ani de exemplu. Va suna cunoscut? Adaugam si terorismul (fabricat/real, tot la control, supraveghere duce). BOR trebuie sa aleaga: ori paraseste apropierea de Rusia si renunta sa mai fie furnizor de voturi pentru PSD, cu ocazionalele spalari de bani si minori agresati... ori risca polarizarea societatii pana duce la altele mai rele.Prin ceea ce face, BOR isi fura caciula pe termen lung: ajuta la faurirea unui regim, unei clase politice, extreme, iar cand politicienii (ajutati de fostii/actualii sefi/sefuleti din institutiile de forta ce fac afaceri cu statul) vor avea putere totala (vezi si asaltul fatis al PSD & Co asupra independentei justitiei), BOR va deveni sluga cu mana intinsa ce era in comunism. Sluga care daca dadea din gura mai tare, ramanea fara dinti.Dragi preoti, ori reformati institutia, ori riscati altele mai rele pe termen lung. Parca erati cu poporul voi...

Dorian Sten

18.10.2017 23:44

Ai greșit adresântul : nu BOR este cel cu scosul pletoșilor din seminarul teologic ci B. Greco-catolică, unită cu Roma. Desi dacă ne gândim că la Roma sunt mulți romi, nu văd de ce să nu le dea voie la liceul lor cu plete.Dacă îi place băiatului să semene a fată, treaba lui, doar să aibă grijă cu cei cu preferințe occidentale unise.x.

Jianu Ana

18.10.2017 22:04

Ce problema.In clasa 12 la liceu era obligatorie cordeluta , uniforma si parul prins la fete, par scurt la baieti , fara barba si plete, acum nu se stie cine este elevul si cine este profesorul.Trebuia sa-si aleaga alta scoala de la inceput !!!!!!!!!!!!!

lucian

18.10.2017 22:54

Toate scolile au reguli in acest sens nu doar cele cu profil vocational! Ca nu se mai prea respecta regulamentele, asta cred eu ca e problema actuala, nu ca acesti baieti au fost trimisi sa se mai aranjeze putin.

Alex

27.10.2017 13:52

La seminarul teologic din bucuresti era la fel. Nu aveai voie sa ai plete. Tine de ordinea interioara. Te supui acelor reguli daca vrei sa ajungi ce ti'ai propus intrand la acel liceu!La seminarul teolegic din galati era mai rau: venea Casian cu foarfeca si taia blugii celor care ii aveau in vestiar. Daca vrei sa devii preot, stai in scoala aia, respecti cacaturile alea de reguli. Apoi faci ce vrei..

Adauga comentariu