Jos palaria

Ei sunt elevii din Cluj care au luat 10 la BAC. Cum au reușit să fie cei mai buni și ce vor face mai departe

Nouă elevi din județul Cluj sunt cei mai buni din generația lor, sunt elevii muncitori și pasionați care au reușit să ia 10 la toate probele examenului de Bacalaureat, în timp ce mulți colegi de-ai lor au reușit cu greu să aibă media 6 ca să poată trece de primul test al vieții. O parte din cei nouă tineri au împărtășit secretul succesului lor.

Secretul acestor elevi a fost constanța. Tinerii nu au îngrășat porcul în Ajun încercând să învețe cât mai multe în ultimele săptămâni înainte de examen, ci au învățat în continuu în toți cei patru ani de liceu. 

Vlad Racolța este unul din cei nouă elevi care au promovat Bacul cu 10. Este absolvent al Liceului Teoretic „Papiu Ilarian” din Dej, iar în timpul pregătirii lui pentru Bacalaureat a învățat, dar s-a și distrat. 

Vlad Racolta

„Încă nu știu sigur cum am reușit să iau 10. Româna întotdeauna am simțit că reprezintă o problemă. Chiar după Bac am zis că voi lua 10 doar prin grație divină. La matematică și chimie a fost bine. Nu am avut nicio problemă fiindcă am învățat pe parcursul liceului și cu vreo patru zile înainte de bac. Am încercat să mențin un echilibru între învățat și distracție. Pe viitor mi-ar plăcea să plec într-o aventură în jurul lumii, dar e mai important să aplic la o facultate, așa că mă voi înscrie la Facultatea de Medicină din cadrul UMF din Cluj”, a declarat Vlad pentru Ziar de Cluj. 

Oana Șuță a promovat și ea cu 10. Este absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și spune că a învățat cu drag și din pasiune pentru materiile din care s-a pregătit. 

oana suta

„Nu pot să zic că am învățat chiar atât de mult precum s-ar crede dacă e să privești din exterior situația. În schimb pot să spun că sunt pasionată de ceea ce am ales, în special filosofia. La limba română cred că sunt suficient de talentată, nu este nevoie să învăț după rigorile clasice. M-a ajutat și faptul că în școala generală am participat la olimpiadele de română și mi-am format un stil de scris aparte. Iar la istorie, acolo a fost nevoie să învăț mai mult, dar îmi place domeniul. Pe viitor vreau să mă înscriu la Facultatea de Drept din cadrul UBB și în funcție de cum evoluez acolo și cât timp liber îmi rămâne, aș dori să aplic la încă o facultate unde să studiez marketing, economie”, a spus Oana.

Luca Simionescu a absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca și spune că bacalaureatul a fost floare la ureche pe lângă ce îl așteaptă la admiterea la Medicină.

luca simionescu

„Am învățat constant. Urmează să dau la Medicină și nici nu se compară efortul pe care l-am depus învățând pentru Bac cu efortul pe care îl fac pentru admiterea la Medicină. Probabil că și faptul că creierul meu a fost atât de bine antrenat pentru admiterea la facultate m-a ajutat să mă mobilizez, să învăț la fel de bine pentru probele de la Bac. Desigur și profesorii au avut un rol foarte important peste care se adaugă și munca mea, iar acesta este rezultatul”, a afirmat Luca. 

Daria Răduțiu a absolvit Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Turda și spune că a reușit să ajungă la această performanță datorită momentelor lungi de relaxare.

daria radutiu

„Nu m-am stresat deloc. Am învățat pe parcursul celor patru ani și când a venit timpul am realizat că nu am de ce să mă stresez. Cred că să fii relaxat înainte de examen e cel mai important. Nu mi-a fost teamă de nicio materie, dar la română e greu să iei 10 în general și mă gândeam că mi se va scădea punctaj pentru ceva exprimare. Mie încă nu îmi vine să cred. Că la matematică și la biologie e ușor. Se ia ușor 10. A contat mult că înainte de Bac am stat mai mult și m-am relaxat decât am învățat. O săptămână am citit la română, iar la matematică și biologie doar am recitit puțin. Pe viitor urmează să mă înscriu la Facultatea de Medicină și la Psihologie. Apoi voi alege unde voi studia. E o alegere grea pentru mine fiindcă îmi place și partea de real și partea de uman. Mi-ar plăcea să găsesc un echilibru”, a spus Daria. 

În județul Cluj, pe lângă cei 9 elevi cu media 10, mai sunt 902 elevi cu medii între 9 și 10; 1127 cu medii între 8 și 9; 854 cu medii între 7 și 8 și 514 elevi cu medii între 6 și 7. În total sunt 3406 elevi promovați. Sunt respinși 699 absolvenți, din care cu medii între 5 și 6 sunt 205 respinși. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *