In vizor

Efectul vizitei de lucru de ieri de la Liceul Eminescu: astazi, niciun muncitor nu lucra pe santier

Dupa ce, ieri, institutiile statului au constatat situatia dezastruoasa de pe santierul Liceului Mihai Eminescu, unde lucrarile subcontractate de primarie unei asocieri de firme sunt in intarziere, putinii muncitori ramasi pe santier si-au strans astazi ustensilele si au plecat. Profesorii spun ca angajatii au parasit santierul, pe motiv ca nu ar fi fost platiti. De cealalta parte, constructorii spun ca lucrarile sunt doar intr-o mica intarziere. In tot acest timp, aproape 800 de elevi vor studia la o alta scoala, in doua schimburi, pana ce cladirea liceului va fi gata.

Cladirea Liceului Mihai Eminescu a intrat in modernizare in luna iunie a acestui an. Ieri, la o vizita de lucru a prefectului Clujului, Gheorghe Vuscan, s-a constatat ca lucrarile sunt in intarziere, fiind executat un procent de numai 5%, iar cei 780 de elevi care studiaza aici vor incepe cursurile la o alta scoala, respectiv Liceul Anghel Saligny.

Tot ieri, autoritatile au constatat situatia dezastruoasa a santierului, iar Primaria, beneficiarul lucrarii, a aratat ca firma constructoare a fost somata sa aduca lucrarile in grafic.

Reprezentantii scolii s-au plans ca, de la demararea lucrarilor, pe santier au fost prezenti numai cativa muncitori, iar in acest fel santierul nu a avansat. Astazi, dupa tot scandalul, in curtea liceului nu era tipetenie de muncitor.

“Firma care lucra si-a strans toate utilajele si a plecat din scoala. Santierul este in bataia vantului. Dimineata la ora 8.00, toti muncitorii au incarcat schelele si au plecat. Am inteles ca nu au fost platiti. Mai mult, ca sa se razbune, toate instalatiile au fost trase jos din pereti, din aceasta cauza”, povesteste una dintre profesoarele scolii, Mihaela Turcu.

Primaria a acordat acest contract asocierii SC Coldea Constructii SRL – SC Grup Energoinstal SA – SC Dava Invest SRL. Liceul Eminescu, alaturi de Scoala Gimnaziala “Ion Agarbiceanu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu”  au fost incluse de primaria clujeana intr-un proiect de reabilitare pe fonduri europene. Valoarea totala a proiectului este de peste 62 de milioane de lei, iar contributia municipiului este de 2 milioane de lei.

In cazul a doua scoli – Eminescu si Agarbiceanu – contractele au fost adjudecate de asocierea SC Coldea Constructii SRL – SC Grup Energoinstal SA – SC Dava Invest SRL.

In timp ce reprezentantii scolii spun ca constructorii si-au batut joc de lucrari, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, beneficiar al lucrarii, ridica din umeri.

“S-a distrus foarte mult mobilier in timpul lucrarilor de pana acum, depozitat la subsol. Ei au decopertat scoala, a fost apa de jumatate de metru in beci. La noi in scoala a functionat si primul centru de documentare din Cluj, iar acum tot fondul de carte este in cutii, nu stim daca acestea vor mai putea fi folosite. Muncitorii au si furat din scoala, ba a disparut o camera video, mobilierul a fost tinut in curte, acoperit de prelate. Nu este normal ce se intampla pe santier”, povesteste, suparata, profesoara Mihaela Turcu.

De cealalta parte, Gabriel Mihai Coldea, administratorul societatii care realizeaza lucrarile de modernizare, sustine ca sunt mici intarzieri in ceea ce priveste graficul, insa este vina primariei, care nu a avut oameni de specialitate pentru a raspunde unor solicitari.

“Vorbim de o lucrare de 10 milioane de euro pentru ambele obiective. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in iulie, si doar de atunci am putut face demararile pentru organizarea de santier.

Problemele au inceput sa apara cand noi nu primeam de la primarie raspuns la problemele ridicate din punct de vedere tehnic. De exemplu, la liceul Eminescu nu am putut aproviziona santierul cu masini de mare tonaj pentru ca nu era data solutia de consolidare a subsolului. Nefiind posibila intrarea, nu am putut aduce masinile”, spune administratorul Coldea Constructii SRL.

Acesta sustine ca problemele de organizare si lipsa comunicarii de specialitate cu primaria a dus la decalarea termenului de executie a lucrarilor.

“Ieri am avut o sedinta interna in cadrul asocierii, am analizat toate aspectele, am ajuns la concluzia ca nu ar trebui sa fie probleme. Decizia prefectului de a muta elevii la o alta scoala este una care ne ajuta, sa recuperam timpii pierduti din cauza organizarii sau a lipsei de comuncare de specialitate. Exista intarzieri de 5-10 zile pe acest santier, insa termenul de finalizare este luna mai a anului viitor”, adauga Gabriel Mihai Coldea.

Acesta da vina pe “proceduri”, atunci cand este intrebat de ce exista intarzieri.

“Contractul s-a semnat in luna mai, dupa care s-au mai efectuat niste proceduri de predare ca si anexa la contract a politelor, a anumitor documente. Nu este o culpa a cuiva. Este o procedura ce trebuie urmata, nu e vina domnului Campean (Ovidiu Campean, manager de proiect, n.r.), a doamnei director, a noastra. E vina procedurilor si a documentelor, care si ele au un termen”, declara acesta.

Cat priveste reactia primariei, beneficiarul lucrarii, aceasta este una scurta: ”Intr-adevar exista unele intarzieri, de 2-3 saptamani. Firmele au fost somate sa reintre in graficul normal de lucru si sa recupereze intarzierile”.

Cine sunt firmele care se ocupa de proiect

Lucrarile sunt coordonate de SC Coldea Constructii SRL, liderul asocierii din care mai fac parte SC Grup Energoinstal SA si SC Dava Invest SRL.

Coldea Constructii SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de peste 13 milioane de lei. Firma este controlata de Vasile Pop si Gabriel Mihai Coldea. Anul trecut, societatea a mai castigat un contract din bani publici, si anume construirea unei scoli in Cetatea Fetei, comuna Floresti, contract in valoare de 8 milioane de lei.

Energoinstal SA se ocupa de partea de instalatii a celor doua investitii. Dava Invest SRL, din Maramures, este controlata de omul de afaceri Claudiu Cupcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *