Diete

Efectele terapeutice ale sucului din plante

Din ce in ce mai insistent si mai convingator dieticienii pun in discutie inlocuirea intr-o tot mai mare masura a medicamentelor de sinteza cu elemente naturale, mult mai putin nocive.
Printre sursele naturale importante, sucurile de fructe si legume in stare pura, neconservate si neprelucrate, sunt considerate ca adevarate comori ale sanatatii oamenilor. Este  un lucru verificat faptul ca folosirea continua a alimentelor gatite sau conservelor de legume poate produce in organism o degenerare progresiva a celulelor si tesuturilor, ducand, asfel, la slabirea capacitatii de aparare a organismului. Datorita continutului bogat in minerale, saruri, enzime si vitamine, sucurile de legume si fructe in stare proaspata sunt printre cele mai utile vietii, fiind considerate ca regeneratoare pentru organism.
De regula, partea vitala a legumelor si fructelor este ascunsa in coaja, astfel ca prepararea sucurilor trebuie facuta in mod complet, pana la extragerea lor totala din fibrele terciuite, ajunse la stadiul de pasta. Aceasta operatie se executa mai bine cu ajutorul masinilor electrice de tescuit. Sucurile proaspete se pot consuma in loc de apa, in jur de 0,5 – 1 l pe zi, in unele cure ajungandu-se chiar la 3 l pe zi (de regula, nu trebuie baute in timpul mesei, impreuna cu alte alimente).
Sucul de morcovi. Dintre sucuri, cel de morcovi, rezervorul cel mai bogat in vitamina A, se afla pe primul loc, putand fi consumat de la 0,5 pana la 4 l pe zi. Usor asimilabil acest suc a dat rezultate bune in tratarea ulcerului duodenal si in consolidarea structurii osoase a dintilor. Este eficace in prevenirea infectiilor la ochi, nas, gat si organelor respiratorii, precum si in combaterea unor boli de piele si de ochi. In asociatie cu sucul de spanac, da rezultate deosebite in alergii, in ateroscleroza, in astmul bronsic si in gripe. Combinatiile de morcov, de sfecla si de castravete, bineinteles in anumite proportii, constituie un remediu bun si usor de aplicat in tratarea unor alergii si forme gripale.
La randul sau, sucul de sfecla exceleaza prin calitatile pe care le are in refacerea globulelor rosii din sange, avand un rol tonifiant, mai ales in amestec cu sucul de morcov. Combinat cu sucurile de morcov si de castravete, are o actiune diuretica si depurativ pentru ficat, rinichi, vezica urinara, prostata si unele glande cu secretie interna.
Din varza de Bruxelles se poate obtine un suc deosebit de eficace in maladia ulceroasa, in unele eruptii ale pielii si in constipatie. Asociat cu sucul de morcovi, de laptuca si de fasole verde, formeaza o combinatie placuta, usor de administrat, cu efecte foarte bune in regenerarea pancreasului, fiind de un real folos diabeticilor.
Sucul extras din lucerna verde, in combinatie cu cel de morcov, este admirabil remediu in tratarea bolilor de inima, arterelor si a unor afectiuni ale cailor respiratorii. Daca i se adauga un suc de laptuca, poate fi folosit cu bune rezultate la intretinerea radacinii parului si, respectiv, la cresterea sa.
Dieteticienii recomanda sucul de sparanghel in tratamentul tulburarilor functionale ale rinichiului si in reglarea generala a dezechilibrelor glandulare.
Rezultate valoroase in stimularea activitatii glandulare si restabilirea unor functii ale sistemului nervos se pot obtine cu ajutorul sucului de telina.
Pe langa efectele sale diuretice,  sucul de castravete este indicat si in tratarea starilor reumatismale, in reglarea tensiunii arteriale, avand, in acelasi timp, o actiune tonifianta pentru unghii si par, precum si in unele afectiuni ale dintilor si gingiilor. Fiind foarte bogat in siliciu, se administreaza in amestec cu sucurile de morcov, laptuca, spanac si sfecla, in functie de tratamentul solicitat.
Bogat in calciu si potasiu, sucul de papadie este cel mai concentrat aliment in magneziu si fier, fiind indicat in tratamentul unor boli ale sistemului nervos, in combaterea fragilitatii, vaselor, contribuind si la osificarea corespunzatoare a sistemului osos la copii.
Combinatia dintre sucurile de morcov, andive, telina si frunze de patrunjel are efecte deosebit de incurajatoare in fortifierea nervului optic si a sistemului muscular. Administrat in ratii zilnice de cate un litru, amestecul respectiv poate favoriza corectarea unor defecte de vedere.
Datorita continutului bogat in eteruri puternice, sucul de usturoi stimuleaza apetitul, secretia gastrica, ajutand, in acelasi timp, la tratarea unor tulburari bronhiale si pulmonare.
Continutul mare in saruri foarte puternic face ca sucul de hrean, cu adaos de suc de lamaie, sa fie indicat in dizolvarea mucozitatilor din cavitatea sinusurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *