Editorial

Efectele campaniei de vaccinare. Când, unde, cât și cum?

Săptămâna a început cu declarația optimistă a premierului britanic, Boris Johnson, că vaccinurile anti-COVID chiar funcționează. Campania de vaccinare a redus, în Regat, numărul spitalizărilor şi al deceselor din cauza coronavirusului.

“Comparând cazurile în rândul persoanelor în vârstă, care au primit vaccinul faţă de cei care nu au fost vaccinaţi, datele preliminare arată că planul de imunizare reduce numărul infectărilor”, a spus Boris Johnson. „Un studiu realizat în rândul lucrătorilor sanitari vaccinaţi a arătat nivele scăzute de infectare, ceea ce demonstrează că vaccinul reduce numărul cazurilor.”

După două zile, în România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat și el că numărul de infectări în rândul personalului din spitale și centre sociale a scăzut, de la o medie de 500, la sub 50 pe săptămână, tot ca urmare a vaccinării anti-COVID.

„În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției.”, a declarat Valeriu Ghoerghiță.

În Marea Britanie, în campania de vaccinare împotriva COVID-19 au fost deja imunizate peste 15 milioane de persoane. Și asta se vede în numărul cazurilor noi zilnice și a spitalizărilor. Doar în ultima săptămână, numărul infectărilor zilnice a scăzut cu 29%. Iar numărul spitalizărilor noi, zilnice, a scăzut de aproape 4 ori într-o singură lună. Media zilnică de noi internări era în 10 ianuarie, în Marea Britanie, de 4.206. În 10 februarie a ajuns la 1.688.

În România însă treburile nu stau la fel de bine. Cel puțin nu potrivit datelor din ultima săptămână. Date pe care ministerul Sănătății din România nu le face publice, dar pe care este obligat să le raporteze Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

În ultima săptămână de raportare, numărul de noi internări a fost cel mai mare din ultimele 10 săptămâni. Între 8 și 14 februarie, rata de noi internări cu COVID-19, raportată la 100 de mii de locuitori, era de 50,07. Asta se traduce în 10.000 de noi internări într-o săptămână, adică aproximativ 1.430 de români bolnavi de COVID ajungeau zilnic în spital.

O creștere de aproape 4 ori față de săptămâna anterioară, 1-7 februarie, când se internau zilnic doar circa 370 de bolnavi. Dar o scădere substanțială în comparație cu luna noiembrie a anului trecut când, zilnic, ajungeau în spitale peste 5.000 de noi bolnavi de COVID-19.

Așadar, România este acum la o rată de noi internări, la 100 de mii de locuitori, de 50. În Marea Britanie, rata este de 2,55. De 20 de ori mai mică. Dar campania de vaccinare a început în Regatul Unit cu căteva săptămâni înaintea noastră. Au fost vaccinați 15 milioane de britanici. Și în România s-a vaccinat mult, dar au fost imunizați puțin peste 750 de mii de oameni. În plus, Marea Britanie a fost într-un permanent lockdown. Ultimul decretat a fost în 4 ianuarie. Și acum sunt toate închise, inlcusiv școlile iar o posibilă relaxare nu intră în discuție mai devreme de 8 martie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *