Economia de gang sau „Oserul” din buricul târgului

Centrul Clujului este dominat de un tip aparte de economie, de gang. De când marile magazine s-au mutat în mall-uri, în gangurile de pe Eroilor și de pe Memorandumului au rămas doar micile afaceri: în special, magazine de telefoane second hand, case de amanet, birouri de traduceri autorizate, câte un salon de înfrumusețare, câte un sediu de agenție de turism, centre xerox, „legătorii” de lucrări de diplomă. 

Între magazinele strălucitoare din mall-uri și cele întunericite din ganguri este o diferență ca de la cer la „în pământ”, măruntele magazine și birourile din gangurile centrale fiind scufundate într-o atmosferă generală de pivniță insalubră. Economia de gang contribuie într-un mod nefericit la identitatea Clujului, la imaginea de ansamblu a orașului, transformând zona centrală într-un soi de bazar de secol trecut, într-un fel de Oser mai răsărit, un amestec între vechi și nou, între civilizație și mizerie.

Dacă vrei să vinzi și să cumperi telefoane uzate, cartele, huse și alte accesorii, în centrul Clujului este locul cel mai potrivit! Aici, dosite bine prin ganguri, magazinele de profil înfloresc, „bișnița” cu telefoane second, third hand părând a fi o activitate foarte profitabilă:

Casele de amanet sunt, de asemenea, foarte prolifice în gangurile centrale, cei care nu au un telefon de vânzare putând aduce la amanet și alte obiecte de valoare pentru a face un ban. Atmosfera care îi întâmpină pe clienții caselor de amanet este una sumbră, dezolantă, de criptă:

Hainele second hand completează oferta de magazine de telefoane second, centrul Clujului reprezentând astfel locul potrivit pentru shopping pentru populația mai pauperă a orașului. Sărăcia, de altfel, este definitorie pentru buricul târgului, în contrast cu strălucirea mall-urilor:Tot în gangurile de pe Memo sau Eroilor vă puteți da tablourile la înrămat sau vă puteți lega lucrările de diplomă, în timp ce vă tundeți sau vă coafați:

De toate pentru toți, la cele mai mici prețuri, centrul Clujului fiind o adevărată piață de vechituri și de chilipiruri. Economia de gang, împreună cu comerțul de subzistență care se practică în jurul pieței Mihai Viteazul dau o notă tristă și pauperă zonei centrale, care ar fi trebuit să fie una culturală, turistică, artistică, mai ales în contextul recent ratatei candidaturi a Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, și nu o zonă insalubră, de bișnițăreală sau de Oser.

Întunericul, tencuiala căzută, pavajele sparte, igrasia sunt armonios completate estetic și vizual în gangurile din centrul Clujului de munții de gunoaie care întâmpină trecătorii la tot pasul. Gunoaiele din gangurile de pe Eroilor și Memorandumului ar putea oricând concura pentru un titlu în Cartea Recordurilor prin cantitatea și durata timpului lor de ședere, din câte se vede în imagini, ele fiind, de zile întregi, neridicate:

Gangurile centrale par a nu fi doar insalubre, ci și periculoase, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos: 


În lipsa unei municipalități cu viziune, cu simțul responsabilității și cu dorința de a duce mai departe orașul, în spiritul secolului nostru, și nu al celui trecut, clujenilor le-a mai rămas doar să facă haz de necaz și să înveselească, prin creativitatea lor, tenebrele orașului.

Comentarii

Gerula

20.11.2016 20:14

Asta-i Clujul studenției mele. Mi-l amintesc cu drag, sper sa nu se schimbe ever.

Syn

21.11.2016 08:55

Bine spus....economie de gang, imi lipsea acest termen, exprima foarte bine o stare de fapt, o adevarata fata a clujului.Sa nu uitam de fastfood-uri cu patroni smecher-interlopi si alte baruri ce se inchid si se deschid regulat.

Gang

21.11.2016 13:09

Asa-i la mine in gang unde-si repara telefonul toti manelistii :)) . Si gunoiu-i cat gangul ca nu prea vine nimeni sa-l ridice , iar noi ne-am obisnuit cu mirosul. Ne place. Cum ne place sa ne mintim ca noi n-avem voie sa refatadizam , ca la noi legea e alternativa . Da primaria HCL , dar noi nu ne conformam ca nu ne lasa Monumentele Istorice . Dar ne lasa sa tinem gunoiul in gang.

Arici Pogonici

22.11.2016 08:04

Daca nu va convine ca-si repara "toti manelistii" telefoanele atunci de ce v-ati dat acordul prin semnatura ca aceste ateleiere de reparatii sa fie deschise in imobilul in care sunteti locatar?De ce aveti nevoie pt. a tine curatenie de o refatadizare? Cum se vede bine in poze, exact incalcarea prevederilor pt. cladirile de patrimoniu a dus la acumularea gunoiului. Au fost indepartate portile cladirilor sau au fost facute nefunctionale, dupa care va mirati ca este gunoi si ca intra in curte cine vrea. Ar trebui sa-si faca cei de la patrimoniu treaba cum trebuie si sa va dea amenzi usturatoare ca sa restaurati si repuneti in functiune acele porti.

gogu

26.11.2016 21:33

Nu trebe' semnaturi de la gainile din imobil. Te duci cu o sticla sau cu o cioco la administrator/a si iti semneaza orice vrei. Bineinteles tre' sa minti din greu, ca nu o sa fie trafic mare, ca se va lucra numai pe "culcalator", ca va fi numa' o persoana pe schimb si aia bolnava... si dupa aia rupi(strici mecnismu') portii, bagi masina in curte, a ta si a altor cocalari, aduci masini din Jermania si le parchezi in curte pana iti faci numere rosii, pui manele la cazetofon sa vezi daca-i bun Audio Sistemu', faci chef cu cocalarii incepand de la 10-11 dimineata si pana ailalta dimineata, daca face scheme vreun "formolizat" pui neste' cocalari la care le repari telefoanele gratis, sa-l "curenteze". Si apropo'  nu te "cauta" nimeni daca vinzi "pealocuri" si bautura si tigari la negru. Bineinteles, de fumat se fumiaza numa-n curte, ca-i lege. Si daca casca vreunu' trompeta ca-i galagie si-i trecut de 10, nu va lasati, aduceti si bautura afara, si da-i sa sune maneaua din "bimar"(adica BMW pentru cocalari)

Tiberiu Gavrila

23.11.2016 18:48

Ce se intampla cu cladirea dela  Eroilor 16 ? Curta a devenit 'lada de gunoi ,cladirea a fost renovata in 2015,daca nu e locuita se va distruge si va deveni azil pentru cei fara locuinta.

Adauga comentariu