Din oras

Eclipsa fara ochelari. Spectacol solar vazut prin folii termoizolante

Pentru o ora si ceva, cel mai important punct din Cluj-Napoca a fost Observatorul Astronomic. “Am vazut o lumina imprastiata, luna trece peste soare si ii face umbra, am vazut peste soare un punctulet”, se putea auzi in multimea de copii care a navalit in gradina de pe Ciresilor, nr. 15 ca sa vada eclipsa de soare. Spectacolul de de cer a fost urmarit prin diverse instrumente si improvizatii, cele mai populare fiind bucatile de folie termoizolante. Pana peste 12 ani nu va mai avea loc nicio eclipsa de soare de acest fel.

Grupurile care se inghesuiau sa intre in curtea observatorului se puteau zari la orele amiezii inca de departe. Copiii veniti “cu clasa” zdurdau veseli prin gradina institutiei, jucandu-se si glumind, cu ochii spre catelul rezident, bucuros si el de invalmaseala care a cuprins zona. 

Intrebati de dascalii cu care au sosit ce se intampla, acestia aveau raspunsuri sprintare, cum ar fi ca “luna trece peste soare” sau “eu am vazut o lumina imprastiata”. 

Grupul tinerilor din apropiere afla in acelasi timp ca “in septembrie va fi eclipsa de luna”. Un alt astronom amator care a facut oficii de gazda la observator dadea lamuriri despre cum “veti vedea peste soare un punctulet”, efect al diferentei de temperatura. 

Daca la eclipsa precedenta toata Romania trepida cu ochelari de soare, de data asta, fenomenul i-a luat pe toti prin suprindere, asa ca vedeta “editiei” a fost folia termizolanta. In fiecare grup era cel putin o persoana care adusese asa ceva si toata lumea stia ca se pun doua foi, una peste alta. 

Cei care nu au avut folie la ei au fost aprovizionati de niste tineri care au sosit cu una gigantica din care au daruit bucatele in dreapta si in stanga. Cativa au venit cu berea la ei si au stat la o tigara in gradina din spate. 

La ora de maxima intensitate a acoperirii soarelui lumina zilei a palit.

Observatorul a fost luat exact atunci cu asalt de un grup de straini cu ecusoane, ghidati in engleza, participantii la o conferinta internationala de la Facultatea de Geografie, dupa cum lamureste gazda evenimentului, astronomul Liviu Mircea. 

“Avand in vedere ca nu e nici sambata, nici sfarsit de saptamana, e foarte multa lume. Ultima data am avut atata public in 15 iunie 2011, a fost o eclipsa de luna foarte frumoasa, a durat 4 ore. Acum trebuie sa ne concentram in doua ore. Sunt foarte impresionat de aceasta frumoasa eclipsa de soare, mai ales avand in vedere mai ales conditiile meteo care au fost pana pe la ora 9. Fenomenul a decurs foarte frumos si interesant, bogat in informatii. S-au efectuat doua categorii principale de observatii: observarea clasica a soarelui prin ocularul unei lunete de marime medie si, de asemenea, observarea printr-o luneta speciala care scoate in evidenta si efectele marginale, de la periferia soarelui, din straturile superioare ale atmosferei solare. S-au vazut eruptiile solare marginale care sunt foarte active in aceasta perioada. In ultimele zile s-au produs cateva furtuni geomagnetice care s-au resimtit si la noi. A fost interesanta suprapunerea acestor fenomene, plus ca suntem in vecinatatea echinoctiului de primavara”, a declarat el. 

Dupa cum a explicat specialistul, eclipsa este efectul alinierii pe aceeasi directii a Soarelui, Pamantului si Lunii. 

“In acest caz avem o eclipsa partiala, in care luna nu acopera tot discul solar. De la Atlanticul de Nord pana la Polul Nord eclipsa este totala. Pentru marea parte a Europei, Africii de Nord, Vestul Asiei este eclipsa partiala. In Romania are gradul de acoperire de aproximativ 55%. Fenomenul este destul de rar in acelasi loc, mai ales ca suntem cenzurati si de conditiile meteo. Vremea neasteptat de frumoasa de astazi ne-a surprins””, a mai spus cercetatorul. 

Urmatoarea eclipsa desfasurata in aceiasi parametri va putea fi vazuta de la noi abia in 2027.

“12 ani vom avea de asteptat. In ceea ce priveste eclipsa de luna, asteptam una in 28 septembrie, dar de soare nu vom avea 5 ani nici una. Va fi o mica pauza. Speram ca pana atunci vom avea si planetariu. E o chestie de vointa aici. Pentru un oras cum e Clujul, o suma chiar si de un milion de euro nu ar trebui sa avem probleme, mai ales ca avem terenul”, a mai apreciat Liviu Mircea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *