Echilibrul nervos la femeia de 40 de ani

Va credeti inca o fetita? Fetitele va iau drept o bunica? Nu sunteti nici una, nici cealalta. Aveti varsta de 40 de ani. La aceasta varsta, aveti o personalitate precisa, implinita. Ati muncit pentru a va forma. Ati trecut de mult varsta erorilor si ati facut toate eforturile pentru a nu trai o varsta a panicii. Principalul farmec este echilibrul interior, insusire care nu tine numai de natura biologica a omului ci si de educatia si de eforturile sale de autoperfectionare.

 

In primul rand, trebuie sa va evaluati cu obiectivitate maxima, puterea de munca, capacitatea de adaptare si si cea de organizare, atentia si ingeniozitatea. Sa le utilizati, dezvoltandu-le, gratie vointei si disciplinei. Dar sa fiti in acelasi timp constiente de ritmul care vi se potriveste, sa va cunoasteti limitele si sa nu le depasiti, accentuandu-le cu intelepciune. Este varsta cand aveti discernamant, stiti sa alegeti, nu mai imitati pe a;tii. Aveti o continua dorinta de a progresa, bazata pe o ambianta sanatoasa, nu pe ambitii fara rost.

 

Stresul cotidianSunt nervoasa, m-am enervat, ma enerveaza, este enervant etc. Sunt cuvinte pe care le auzim si le pronuntam zilnic, au intrat in vocabularul nostru obisnuit. Nu facem o tragedie din trezirea brusca de dimineata la sunetul strident al ceasului desteptator, din spaima zilnica de a nu pierde autobuzul sau de a nu semna condica de prezenta la timp, din... sutele de astfel de gfanduri si stari zilnice, din zgomotele care ne inconjoara, din tresarirea pe care ne-o produce soneria mobilului sau cea de la intrare... Din tot ce se numeste cu un cuvant vehiculat foarte mult in ultimii ani “stres” care reuseste sa ne uzeze nervii si sanatatea in general.

 

Sigur ca viata moderna ne pune si a pus oamenii in mod implacabil in situatii stresante. Nu-i putin mai adevarat insa ca nici nu evitam ceea ce putem evita, ca nu ne menajam nici macar in limitele restranse ale posibilului: sa dormim cel putin 6 ore pe noapte, intr-o camera aerisita; sa reglam sunetul ceasului desteptator sau al telefonului, sa plecam devreme de acasa cand trebuie sa ajungem la ora fixa... Nu mai vorbim de complicatiile pe care ni le cream noi insene in gospodarie, ca si cand nu ne-ar ajunge complicatiile inerente.

 

 

Daca ne-am gandi mai des la ceea ce ne uzeaza si am cauta sa eliminam cat mai multe elemente stresante am trai mai mult si mai bine. Daca nu ne-am comporta fata de cei iubiti cu un altruism prost inteles, am trai mai mult, mai bine si ei de asemenea alaturi de noi.


Echilibrul nervosPentru a nu-i ingrijora sau supara pe cei dragi din jur trebuie sa ne pastram nervii tari. Ar fi bine daca am fi neintrerupt constiente de faptul ca echilibrul nervos, atat de fragil la orice femeie, mai ales trecuta de 40 de ani, este ceea ce ne poate mentine apreciate la locul de munca, iubite de familie si prieteni, placute celor din jur. Straduiti-va, invatati si evitati ce se poate evita din cele ce va uzeaza nervii. Echilibrul nervos decesiv pentru sanatatea si fericirea noastra interioara trebuie sa invatam sa-l menajam.

 


Echilibrul nervos este starea in care putem suporta evenimentele minore sau majore ale vietii noastre fara reactiuini excesive sau depresiuni prelungite. Este starea in care ne simtim pregatiti pentru a infrunta munca, evenimentele si preocuparile cotidiene fara efort excesiv si fara dezgust.

 

Echilibrul nervos este pus greu la incercare din cauza tensiunii nervoase. Tensiunea in care lucram zgomotul in care traim, tensiunea vietii de familie sau cea sociala. La care se mai adauga surmenajul, fumatul si micile boli neglijate.

 


Exprersia feteiVeritabila tinerete se citeste pe fata unei femei in expresia fetei sale. Iar expresia este in functie de caracter. Rautatea, gelozia, invidia, lipsa de generozitate intuneca si deformeaza obrazul cel mai frumos. Daca la 20 de ani prospetimea tineretii nu se lasa sa banuim aceste defecte, cu timpul aceste trasaturi se imprima pe fata.Ridurile de pe fata se pot ingriji, iar daca sunt de expresie sunt tributul personalitatilor puternice si au farmecul lor. Nimic mai grav insa ca ridurile spiritului care se imprima pe fata intr-o expresie neplacuta. O femeie buna, generoasa, cu vederi largi, care stie sa surada va avea o lumina speciala pe fata, va fi placuta la vedere si cele cateva riduri cauzate de varsta vor trece neobservate.SurasulCredinta ca surasul este provocat de riduri este gresita. Surasul lumineaza fata, ridica tonusul si este dovada unei vieti interioare bazate pe sentimente frumoase. Dale Carnegie, in sfaturile lui privind reusita in viata vorbeste despre suras in modul urmator: “Un suras nu costa nimic, dar creeaza mult”; “Nu dureaza decat o clipa, dar amintirea persista cateodata o viata intreaga.”

 

Surasul nu poate fi cumparat, cersit, imprumutat sau furat. Nu serveste la nimic decat atunci cand este daruit. Daca in calea voastra veti intalni un om prea obosit pentru a va da un suras, daruiti-l pe al vostru. Caci nimeni pe lume nu are nevoie mai mare de un suras decat acela care nu mai poate sa-l ofere.


Incercati sa suradeti de dimineta chiar daca nu aveti chef sau motiv. Suradeti cand faceti ceaiul sau cafeaua, suradeti in fata oglinzii cand va spalati, spuneti “buna dimineata” familiei dvs. surazand, suradeti celor din jur din autobus... Incercati, la inceput va fi fortat, dar cu timpul veti constata ca surasul este contagios, la suras se raspunde cu suras.

 

Umorul


Priviti totul cu umor, nu luati in tragic micile necazuri, nu exista nimic care sa nu aiba o parte buna, o parte amuzanta. Umorul va poate ajuta sa biruiti plictiselile, sa nu va enervati pentru fleacuri. Treceti prin viata surazand, priviti totul cu umor si va veti mentine un echilibru interior tanar si sanatos.

.ro

Adauga comentariu