E superofertă! Primim bunăstare la pliant!

Azi-mâine se încheie campania electorală și n-am văzut o dezbatere adevărată între principalii contracandidați, la primării, măcar. Nici la Cluj, nici la București, Iași sau Timișoara. De fapt mai pe nicăieri, pentru că politicienii s-au șmecherit, nu mai riscă să primească vreo întrebare incomodă în direct și să dea din colț în colț, fără să aibă răspuns. Și, astfel, marile probleme ale comunităților rămân nedezbătute.

E drept, și-au tras o lege idioată (făcută prin Ordonanță de Urgență de Guvernul Dăncilă anul trecut și bătută în cuie de CCR!): alegem primarii într-un singur tur, un avantaj clar pentru cei aflați în funcții, care au tot interesul să stea sub radar și să nu facă nimic sau aproape nimic. Pentru că ce fac ei în această campanie e frecție la un picior de lemn.

Candidații au devenit un fel de agenți de vânzări, care împart toată ziua pliante cu moacele lor mai mult sau mai puțin fotoșopate și mărețele realizări pe care le-au înfăptuit. Vând bunăstare la pliant, că nu-i doare pixul să scrie! Parcă noi nu putem vedea zi de zi ce au făcut în patru ani.

Dezbaterile între candidați sunt sarea și piperul unei campanii electorale, cu întrebări directe, incomode, cu suspans, nu cum e acum cu monologuri penibile sau cu teme „servite” de moderatori agreați sau vânduți.

Îmi amintesc că cel puțin trei finale prezidențiale de la noi au fost decise de dezbateri între candidați. Vă amintiți cu siguranță de „nucleara” lui Băsescu împotriva lui Geoană, cu vizita la S.O.Vântu, sau de „perversa” aceluiași Băsescu la adresa lui Năstase - „Ce blestem pe poporul ăsta să aleagă între doi comuniști”, sau de șarja de alt nivel a lui Constantinescu din 1996: „Domnule Iliescu, credeți în Dumnezeu?”

Ce frumos ar fi să avem și acum la locale o dezbatere față în față între Emil Boc și Emanuel Ungureanu, în care Emanuel să-l întrebe pe actualul primar: „Domnule Boc, credeți în nepotism?” Sau una între Nicușor Dan și Gabriela Firea, în care cei doi să poată să-și spele toate rufele murdare în fața publicului și să vedem care e mai credibil.

Dar, n-avem! În schimbul dezbaterilor adevărate, ni se livrează însă ipocrizie „la greu”- cum ar zice noua stea a internetului, Dana Budeanu! Cei ce ne cer votul doresc să pară mai curați, mai uscați! Unor candidați de la PSD le e rușine să-și pună sigla pe afișe, pe ei nu-i susține PSD-ul, ci nu-știu-ce coaliție a lui pește prăjit! Sau cei de la PNL, care se dezic acum de primarul Ogâgău din Sângeorz-Băi, dar au rămas fără candidat de dragul lui și până la scandalul cu fețița se afișau cu el fără probleme. Și astfel de exemple sunt cu sutele în frumoasa noastră țărișoară. Halal campanie electorală!

Adauga comentariu