E oficial, UBER vine in Cluj. Ce spunea Emil Boc inainte de campania electorala: "Tot ceea ce este ilegal va fi sanctionat in Cluj Napoca. Nu am avut si nu am intentia de a crea concurenta neloiala la serviciul de taximetrie din Cluj"

UBER, aplicatia care le permite utilizatorilor sa calatoreasca in regim de taxi folosind o aplicatie a companiei americane UBER, infiintata in anul 2009, a anuntat in cursul zilei de azi ca va intra in Cluj-Napoca la inceputul lunii august. In 2014 au aparut in Cluj primele zvonuri cu privire la intrarea UBER in Cluj. La vremea aceea taximetristii au stat linistiti, nu pareau prea deranjati de implementarea aplicatiei, fiind convinsi ca datorita caracterului ilegal al serviciului, acesta nu va avea nicio sansa in Cluj. Ulterior, in 2016, lucrurile au luat o turnura urata pentru taximetristii clujeni.

In luna martie, Nicoleta Schroeder, reasponsabila cu UBER pe toata Romania, a declarat in presa ca aplicatia urmeaza sa fie lansata si in Cluj, Iasi si Timisoara. Ulterior, in luna mai, comunitatea taximetristilor din Cluj a anuntat ca UBER deja a inceput training-urile pentru viitorii soferi, anuntul declansand reactii acide din partea taximetristilor. Printre neregulile semnalate la vremea respectiva s-a numarat si caracterul ilegal al serviciului. Acestia au invocat legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, potrivit careia "transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se poate executa numai de transportatori autorizati", ceea ce nu se poate spune despre soferii UBER. Mai mult, o alta problema e cea a taxelor, unde taximetristii sunt clar defavorizati.

Campania electorala, motiv de promisiuni pentru taximetristi

Zvonurile privind lansarea UBER in Cluj au coincis cu campania electorala si alegerile locale de anul acesta, un motiv in plus pentru edilul Emil Boc de a-i asigura atat pe cetateni cat si pe taximetristi ca UBER nu vine in Cluj. Intr-o emisiune la Napoca FM din data de 19 mai 2016, acesta a declarat:

"Am tot auzit de povestea asta, dar habar nu am. In primul rand nu au nicio aprobare de la Primarie si nici nu o vor primi. Tot ceea ce este ilegal va fi sanctionat in Cluj Napoca. Nu am avut si nu am intentia de a crea concurenta neloiala la serviciul de taximetrie din Cluj si nu a primit si nici nu primeste niciun fel de aprobare din partea Primariei iar legea trebuie aplicata si respectata de catre toti din tara asta. Evident ca ne vom implica acolo, bineinteles. Primaria va veghea la respectarea legii si a legalitatii si la a asigura pentru existenta in Cluj a acelora care au autorizatie legala de la Primarie. Singurul serviciu este cel de taximetrie care astazi are aprobare de la Primarie. Daca va exista o sesizare in acest sens, din partea Primariei (UBER - n.r.-) nu va avea suportul si sustinerea Primariei. Suntem obligati sa respectam legea, adica, nu e o chestiune facultativa ca respectam legea sau nu. Ea trebuie respectata de toata lumea." a spus Emil Boc


Declaratia de acum cateva luni ale Primarului, insa, e in neconcordanta cu comunicatul de presa trimis pe adresa redactiei azi, de reprezentantii UBER. Conform acestora, UBER e deja un succes, foarte multi clujeni aratandu-si interesul de a se inscrie in aplicatie, motiv pentru care, la inceputul lunii august, serviciul de taximetrie ar urma sa intre in oras.


"Aplicatia Uber a fost deja descarcata de mii de clujeni. Am primit sute de mesaje de la soferi care isi doresc sa devina parteneri Uber. Ne bucuram sa confirmam astazi ca vom fi în Cluj la inceputul lunii august. Angajamentul nostru fata de comunitatea locala presupune, mai mult decat o optiune de transport sigura si de incredere pentru utilizatori si o oportunitate economica flexibila pentru soferi. Uber iubeste Cluj-Napoca si suntem gata sa contribuim, alaturi de parteneri locali, pentru a face Clujul mai dinamic si mai competitiv decat este deja", a declarat Nicoleta Schroeder, Director General Uber Romania.

"Uber anunta lansarea serviciului UberX la Cluj Napoca, in inima Transilvaniei, unul dintre cele mai dinamice si inovatoare orașe din Europa Centrala si de Est. Serviciul va fi disponibil pentru clujeni si turistii care viziteaza orasul incepand cu prima saptamana din august. [...] Data exacta la care serviciul va deveni operational va fi anuntata in curand. Pana atunci, soferii care isi doresc sa devina micro-antreprenori si sa castige venituri suplimentare conducand propria masina sunt invitati sa se inregistreze si sa devina parteneri pe Uber.com." reiese din comunicatul de presa

In cursul zilei de azi, Vicepresedintele Sindicatului taximetristilor Clujeni, Pugna Ioan, a declarat pe pagina personala de Facebook:

"Domnul Primar Emil Boc spune foarte clar ca in Cluj-Napoca legea este si o sa fie respectata si ca nu va permite concurenta neloiala taximetristilor autorizati de catre primarie. Singurul serviciu autorizat, conform legii in vigoare, este serviciul de taximetrie. Domnii de la politia locala Cluj o sa fie foarte ocupați"

In conditiile acestea, asteptam cu interes o noua pozitie a municipalitatii in ceea ce priveste intrarea pe piata a serviciului UBER. Oare Emil Boc va tacea chitic sau va lua masuri? Cel mai probabil nu, avand in vedere ca deja avem un precedent in Cluj. E vorba de firma Black Cab, despre care se zvoneste ca ar urma aceleasi principii ca si UBER-ul. Cat despre caracterul ilegal al serviciului de transport, acesta a fost dovedit in nenumarate randuri. Dar cine sa ne apere cand invizibila politie locala are in subordine politisti invizibili?

 

Comentarii

uberinho

27.07.2016 09:59

Si totusi, care e problema cu Uber? Prin ce e competitie neloiala?Va fi un serviciu mai de calitate si la un pret mai inalt decat taximetrele normale. Sa nu mai vorbim ca 90% din taximetre sunt loganuri imputite, fara aer conditionat, cu soferi care conduc absolut execrabil in trafic. Nu cred ca e participant la traficul clujean mai nesimtit decat your average taxi driver.Faptul ca vine Uber la cluj poate ii va pune pe jar un pic si isi vor imbunatati si ei serviciile care in acest moment sunt absolut jalnice. Gata cu fumatul in masina, cu condus loganul pe gaz cu 500.000 km la bord care abia mai urca pe rosetti sau marinescu, cu taxiurile care put a transpiratie si picioare samd. Concurenta e buna! ADMIN: dacă ați citit atent materialul, s-a invocat legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, potrivit careia "transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se poate executa numai de transportatori autorizati", ceea ce nu se poate spune despre soferii UBER. Mai mult, o alta problema e cea a taxelor, unde taximetristii sunt clar defavorizati. Dacă nu l-ați citit, mai citiți o dată.

stellian

27.07.2016 11:39

Uberinho , nu stiu in ce catun locuiesti. Daca in taxi pute a transpiratie in 90% din cazuri e din cauza clientilor nespalati , dupa ce coboara din masina folosesc un tub de odorizant sa scot mirosul.

uberinho@

27.07.2016 14:54

deci uber permite masini din 2001 an in care se mai fabricat dacia berlina,speri sa fii servit regeste cu unul care are deja trecuti 500.000 si cu un sofer cu 4 clase parfumat full time de pe pata rit

a

02.08.2016 12:43

Uber permite doar masini care au maxim 10 ani, adica din 2006.

Aurel Talos

08.08.2016 12:42
Buna zius. Toti laudati uber, de acord dar cu respectarea legiilor din romania licenta, autorizatie, atestat sofer etc. Aud critici la adresa taximetristilor dar uitativa in ograda dvs cand se vinde Tara noastra la straini pe gratis nu comentati si nu luati atitudine Cred ca cel mai important este sa intram si noi in lumea civilizata si sa ne respectam. Ceii care sustin uber sa nu critice pe altii sa se uite la ei. Nu difera cu numic fata de noi atat ca au tipeu si interpreteaza legiile dupa lacul lor. Oricum Ungaria la acest capitol este peste noi sunt uniti si nu se lasa badjocoroti. Stima. Noi mai avem de invatat. Toti vreau sa ne faca sclavi, robi, Cu stims

Adauga comentariu