E oficial: Fany a furat la licitatii

Metoda de inselat a firmei de transport Fany, care isi doteaza temporar microbuzele pentru a obtine punctaj maxim la licitatii, a fost descoperita si de Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Traficul  Rutier (ISCTR) Cluj. Cu ocazia unui control realizat luni in mai multe judete, in cazul a cinci microbuze apartinand operatorului de transport Fany s-a constatat ca aveau schimbate suspensiile pneumatice, desi inainte de licitatie erau dotate cu acestea, tocmai pentru a obtine punctaj maxim si a castiga dreptul de operare pe rutele respective. Raportul controlului a fost transmis la Registrul Auto Roman, care va lua masuri. In aceste conditii, Consiliul Judetean Cluj poate solicita Autoritatii Rutiere Romane suspendarea licentei de transport pe rutele unde s-au gasit nereguli.

Potrivit unor informatii obtinute de Ziar de Cluj, cinci microbuze de la Fany Prestari Servicii SRL au fost oprite in trafic luni, intre orele 12.00 – 15.00, atunci cand s-a desfasurat controlul ISCTR Cluj. Este vorba de microbuze care circulau atat pe rute judetene (traseul Dej-Gherla), dar si interjudetene  (Satu-Mare-Cluj; Cluj-Salaj).  Potrivit surselor noastre, cinci microbuze Fany aveau schimbate suspensiile pneumatice cu suspensii pe arcuri, dovedindu-se ca Ziar de Cluj a avut dreptate cand a publicat ancheta privind modul prin care firma de transport inseala procedurile de licitatie.

Pentru a avea un punctaj cat mai mare si, implicit, pentru a se califica si a castiga licitatiile, Fany apeleaza la un tertip, la o ilegalitate: isi doteaza temporar microbuzele pentru omologarea in Categoria I, obtinuta de la RAR, dupa care aceste dotari tehnice dispar. Exemplul concret sunt suspensiile pneumatice, necesare pentru clasificarea in prima categorie. Imaginile prezentate de Ziar de Cluj arata cum microbuzele Fany nu mai au suspensiile pneumatice, desi la omologarea RAR le aveau.

Controlul inspectorilor ISCTR a demonstrat aceste fapte.

“In urma sesizarii de catre Ziar de Cluj si semnalarii unor aspecte privind incalcarea unor  conditii tehnice care au stat la baza eliberarii certificatelor de clasificare de catre Fany, ne-am autosesizat si am facut controale in trafic. Cele semnalate de catre dumneavoastra au fost si confirmate. Rezultatul controlului se transmite la RAR, urmand ca aceasta institutie, care a eliberat aceste documente, trebuie sa duca mai departe procedura de mentinere sau nu a acestor certificate de clasificare”, a declarat directorul ISCTR Cluj, Rares Pop.

Din 10 microbuze cu nereguli, cinci erau de la Fany

Potrivit informatiilor noastre, controlul s-a desfasurat luni, timp de trei ore, in judetele Cluj, Salaj, Maramures si Alba. Au fost oprite in trafic 50 de microbuze, iar in cazul a zece dintre ele s-a constatat ca au fost modificate dotarile tehnice. Cinci dintre ele apartin companiei de transport Fany.

Societatea a castigat cele mai multe trasee judetene la licitatia de anul trecut – 35 la numar – tocmai prin aceasta metoda. Si-a asumat operarea pe traseele din judet cu anumite dotari tehnice, insa dupa adjudecarea licitatiei, pentru a se scuti de cheltuieli, a renuntat la ele.

Inainte de aceste licitatii, toata miza este ca microbuzele sa fie de maxim un an vechime, pentru a obtine punctaje maxime la licitatie, ( an de fabricatie 2012-2013) si cu suspensie pe aer, pentru a obtine categoria I.

Raportul controlului, transmis la RAR

Rezultatele controlului facut de ISCTR Cluj au fost transmise Registrului Auto Roman, institutie care va invita societatile de transport pentru reverificarea starii de fapt si a modului in care isi pastreaza conditiile de licitare. Rapoartele de control sunt, in acest moment, in analiza RAR. ISCTR Cluj va inainta o informare privind rezultatele controlului si catre gestionarul drumurilor, Consiliul Judetean Cluj.

Potrivit surselor Ziar de Cluj, in urma controlului, cei de la Fany au inceput sa isi monteze sistemele avute initial, pentru a scapa de repercusiuni. Cu alte cuvinte, isi vor dota din nou masinile, pentru a obtine de la RAR certificatul de clasificare.

Horea Uioreanu poate solicita suspendarea licentelor de transport

In cazul in care o societate comerciala nu pastreaza conditiile de licentiere - ca si in acest caz - poate sa se ajunga pana la retragerea licentelor de transport pe anumite trasee. Firma Fany poate, insa, sa ramana fara licentele de transport, doar daca presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, va cere Autoritatii Rutiere Romane  (ARR) acest lucru.

Asta, deoarece Consiliul Judetean a eliberat aceste licente de traseu impreuna cu Autoritatea Rutiera Romana. CJ Cluj a scos la licitatie traseele respective, iar inainte de licitatie s-a facut o comisie paritara, cu membrii de la CJ Cluj si ARR. Deoarece Consiliul Judetean este gestionarul drumurilor judetene, poate propune retragerea licentelor pe traseele respective.

Pana la publicarea acestui material, Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, nu a putut fi contactat.

UPDATE

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu a declarat ca asteapta raportul controlului si recomandarile propuse de ISCTR Cluj.

"Nu mi se pare normal sa nu respecte conditiile cu care s-a licitat, indiferent despre ce firma de transport este vorba. Am sa le cer sa respecte orarul, dar si dotarile tehnice. In functie de gravitatea situatiei, vom vedea ce masuri se impun. Daca legislatia prevede, vom ajunge pana la suspendarea licentelor", a declarat Uioreanu.

 

Comentarii

Radu Banciu

30.01.2014 12:59

Anonimule,esti bagator de seama, n-ai treaba cu transporturile, da' si dai verdictul.Prietene, nu stiu alte firme cum sunt, dar iti zic de Fany.Primele 4 articulate care le-au adus in firma prin 2009 catre sfarsit „au costat mai putin decat masina mea (un VW Polo)”.Toate 4!Asa se exprima doamna Cheta Cadar.Iti dai seama ce rebuturi?Sa-ti mai zic ceva : ce aduc ei din Germania le aduc cu numere galbene, fiind pentru numere rosii trebuie TUV (ITP daca nu stii) si neamtul il face pe bune, iti da-i seama ce bani ar trebui sa bage in ele acolo sa treaca TUV-ul.Apoi ajung la ITP-ul nostru, unde, te-ai prins, trece inspectia cu spaga.Sa-ti mai zic?De ce cacact va da-ti specialisti toti daca nu aveti treaba cu domeniul asta?Ziar de Cluj stie cum sa le dea la gioale.Motivele lui Alexa nu ma privesc, dar nu a spus minciuni in articole.Ma bucur ca-i fute deoarece stiu ce inseamna Fany!Statul tocmai ca i-a ajutat mult pe astia, dovada fiind Bica care-i arestat tocmai pentru ajutorul dat.Ce vorbim atunci?

E oficial: Fany...

30.01.2014 01:38

[...] Citește aici continuarea: http://www.ziardecluj.ro/e-oficial-fany-a-furat-la-licitatii/ [...]

Anonim

30.01.2014 00:07

Hai sa fim seriosi! Inteleg ca firma Fany are ceva nereguli, dar sa nu mai facem atata caz din asta, deoarece, oriunde am cerceta pe aceasta tema, vom avea exact aceleasi rezultate. La urma urmei nici statul nu ajuta cu nimic aceste firme si nu cred ca aveti macar o idee vaga care sunt costurile pentru intretinerea unui mijloc de transport si cam ce eforturi fac transportatorii pentru asta.
In concluzie, nu vad decat o rea intentie, avand in vedere serviciile oferite de firma Fany si facand o comparatie cu alte firme de transport. Sa fim realisti!
Va multumesc!

Adauga comentariu