Diete

Dusmanii siluetei

Desi nutritionistii din intreaga lumea au tras de mult timp semnale, oamenii planetei noastre continua sa ieie in greutate kilograme in plus. Efectelor supraponderalitatii si obezitatii asupra corpului nostru sunt dezastruoase, mai ales asupra sistemului cardiovascular.

De asemenea, specialistii pun in legatura directa cresterea in greutate cu prevalenta ingrijoratoare a diabetului. De cate ori puneti cateva kilograme in plus, va uitati critic la principalii suspecti: dulciurile, fripturile impanate sau viata sedentara si comoda. Cu toate astea, nu sunt singurii vinovati!

Abuzul alimentar

Oricat de greu este sa recunosti, specialistii in nutritie sunt categorici: nimeni nu se ingrasa daca nu mananca mai mult decat are nevoie ca sa functioneze la parametrii optimi. Supraalimentatia este vinovata de obezitate in peste 90 % din cazuri si fenomenul este greu de constientizat pentru ca fiecare mananca doar cat ii este foame.

Femeile pot descoperi existenta unei perioade de supraalimentatie, concomitenta cu perioada de ingrasare, stare ce se poate instala pe un fond de predispozitie spre ingrasare. Odata instalata, obezitatea declanseaza dereglari interne care trebuie identificate si inlaturate.

Alcoolismul

Alcoolul este o sursa suplimentara de calorii, favorizand aparitia obezitatii. Cand este consumat in cantitati prea mari el compromite integritatea functionala a tubului digestiv si a ficatului. Alcoolismul este insa neglijabil in declansarea obezitatii la femei (doar 7 % din cazuri), comparativ cu barbatii (cca 30 %).

Sedentarismul

Lipsa de miscare este de departe a doua cauza de obezitate instalata. Sedentarismul, fie in fata micului ecran, fie in fata calculatorului, duce la dereglari legate de procesul de depozitare a grasimilor si zaharului din organism, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a diabetului, a obezitatii, a osteoporozei, a cancerului de colon. Studiile indica ca peste 80 % din obezi au profesiuni sau activitati sedentare. Solutia este simpla: zilnic minimum 30 de minute de plimbare in ritm alert.

Predispozitia ereditara

Mostenirea genetica poate fi pentru unii o alta cauza a obezitatii. Se pare ca este mai degraba vorba de o mostenire a obiceiurilor de a nu fi in stare sa respecti un program de viata ordonat, de o incapacitate de a rezista in fata tentatiilor culinare si nu de o disfunctie pe care am primit-o prin nastere. Si, de multe ori, nu este insa totdeauna asa. Studii arata ca in familii de obezi se nasc si copii care, deveniti adulti, isi mentin o greutate normala a corpului pe tot parcursul vietii.

Pe de alta parte, factorii congenitali pot actiona asupra fatului in cursul vietii intrauterine. S-a constatat ca micutii agresati de proastele obiceiuri ale mamei din timpul nasterii incep sa se ingrase inca din timpul vietii intrauterine, cu patru saptamani mai devreme decat ar fi normal. Predispozitia ereditara la obezitate poate sa fie agravata si de traumatisme obstetricale petrecute in timpul nasterii.

Bolile interne si traumele psihice

Bolile febrile, interventiile chirurgicale sau momentele de maxima solicitare a complexului hipotalamo-hipofizic (sarcina, lactatie, menopauza) produc dereglari interne care pot duce la cresterea nemasurata in greutate.

De asemenea, necazurile, socurile, nelinistile, stresul prelungit sunt un teren propice pentru declansarea obezitatii mai ales la femei. Solutia este in aceste cazuri tratarea disfunctiilor nervoase si afective, reechilibrarea psihica care sa duca, in final, la revenirea la greutatea normala.

Medicamentele

Ingrasarea la femei se poate datora si unor dereglari hormonale; vinovatii ascunsi sunt medicamentele uzuale. Din “lista neagra” a acestora specialistii au identificat urmatoarele grupe de medicamente:

–    antihistaminicele – trateaza alergiile si au efect sedativ, impiedecand sa fii activa sau sa consumi calorii;
–    antidepresivele – sunt unele dintre cele mai banuite de rotunjirea taliei; estrogenul pe care-l contin poate conduce la retentia de lichide;
–    somniferele – au efecte ca si antihistaminicele; proprietatile lor sedative opresc si consumul de energie;
–    antiinflamatoare – luate pentru o migrena sau o durere de dinti pot sa creasca si apetitul.

Despre utilizarea lor curenta intrebati medicul sau farmacistul, pentru a le evita sau inlocui cu altele.

.ro
Foto: http://momof5daughters.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *