Sanatate

Durerile de cap

Migrena este o durere de cap de origine vasculara, determinata de modificari in diametrul arterelor atat in interiorul, cat si din exteriorul creierului. Milioane de oameni se plang de dureri de cap; incidenta este mai mare la femei decat la barbati. Durata unei crize migrenoide variaza de la 4 ore la 3 zile, dar ocazional ea poate dura si mai mult.

Cum se produc migrenele? Cauzele exacte ale migrenelor sunt necunoscute, desi sunt legate de anumite modificari din creier si de cauze genetice. Ea poate fi determinata de anumiti factori cum ar fi: oboseala, lumina stralucitoare, schimbarea vremii s.a. Multa vreme se stia ca migrenele sunt legate de dilatarea si ingustarea vaselor de sange de pe suprafata creierului; insa acum se stie ca ele sunt cauzate de anormalitati mostenite in anumite zone ale creierului.

In creier exista un centru al durerii pe care o genereaza la acest nivel. O migrena incepe atunci cand anumite celule nervoase hiperactive trimit impulsuri la vasele de sange, cauzand ingustarea urmata de dilatarea si eliberarea unor substante: prostaglandina, serotonina si alte substante inflamatorii. Acestea vor determina, la randul lor, pulsatii dureroase ale arterelor.

Multe migrene par sa fie provocate de factori externi:

–    Stresul emotional. Cei care au migrene sunt foarte afectati de evenimentele stresante in timpul carora anumite substante chimice din creier sunt eliberate pentru a combate situatia. Eliberarea acestor substante poate provoca modificari vasculare care determina migrena.
–    Emotiile reprimate, cum ar fi anxietatea, ingrijorarea, asociate mai ales cu oboseala, pot creste tensiunea musculara si vasele de sange dilatate pot intensifica severitatea migrenei.
–    Sensibilitatea la anumite chimicale si conservanti din alimentele procesate sau la aditivi, ca nitratii si glutamatul monosodic, care pot fi responsabile pentru 30 % dintre migrene.
–    Cofeina. Consumul excesiv de cafeina sau renuntarea brusca la cafeina poate cauza dureri de cap atunci cand nivelul ei scade dintr-o data. Vasele de sange par sa fie sensibile la cafeina, iar cand aceasta nu este ingerata, poate aparea durerea de cap. Uneori insa, cafeina in sine poate ajuta la tratarea atacurilor de migrene care au aparut prin mecanismul descris mai sus. Problema cu aceasta substanta ramane crearea dependentei de ea.
–    Schimbarea conditiilor atmosferice – fronturile de furtuna, modificarile presiunii atmosferice, vanturile puternice sau altitudinea pot cauza o migrena.
–    Unele afectiuni: menstruatia, tensiunea nervoasa persistenta, oboseala excesiva, astmul bronsic, hipertensiunea arteriala, accidente vasculare cerebrale etc.
–    Mod de viata: obiceiul de a sari anumite mese, schimbari in tabieturile de somn s.a.

Migrenele au tendinta sa se transmita ereditar: patru din cinci oameni care sufera din cauza migrenelor au in familie persoane care la randul lor au avut de suferit din cauza durerilor de cap.

Simptomele unei migrene pot sa se manifeste in variate combinatii si ele se refera de fapt la caracteristicile durerii: tip, intensitate, localizare, durata si frecventa. Alte simptome pot fi: ameteala, voma, durerile de stomac, pierderea poftei de mancare, senzatia de frig sau de caldura, lipsa de vigoare, oboseala, vedere incetosata, diareea, febra.

Sunt doua tipuri de migrene:

1.    Cu aura (migrene clasice). Sunt raspandite in procent de 20-30 % si pot sa tina de la 15-60 de minute. Sintome principale: probleme de vedere (puncte sau lumini stralucitoare, pata oarba, pierderea temporara a vederii etc.), sentimente caudate (indescriptibile), sunete in urechi, schimbari in miros, gust sau pipait, amorteli, pierderea echilibrului…
2.    Fara aura sunt mai obisnuite si sunt intalnite in proportie de 70-80 % . Cu cateva ore inainte de aparitia durerii, persoana in cauza poata sa aiba simtome vagi de anxietate, depresie sau oboseala.

Tratament. Exista multe medicamente disponibile pentru tratarea migrenelor: impotriva durerii, impotriva greturilor (antiemetice) si vasodilatoare cerebrale. Dar atentie: fiti prudenti in folosirea lor pentru a nu deveni dependente de ele. In plus, ele au efecte secundare serioase, daca se administreaza pe o perioada mai lunga de timp.

Migrenele pot fi reduse ca frecventa, identificandu-le la timp si apoi prevenind criza. Iata cateva recomandari in acest sens:

–    folositi un jurnal care sa contina o evidenta a frecventei durerilor de cap si a felului in care se manifesta ele, identificand factorii care au dus la aparitia lor;
–    amintiti-va ce ati mancat inainte de a avea dureri de cap pentru a identifica factorii chimici care au condus la aparitia lor. Schimbati dieta, pentru a evita aceste dureri pe viitor;
–    un management corect al stresului impreuna cu relaxarea pot preveni si reduce frecventa migrenelor;
–    femeile care sufera de migrene, de obicei cand sunt aproape de perioada menstruatiei, pot face terapie preventiva;
–    cei care sufera din cauza migrenelor par sa aiba mai putine atacuri atunci cand mananca, cand se odihnesc si cand fac exercitii regulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *